Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanacija štete

Obavljaju skup posao, no na tuđoj nevolji ne žele zarađivati: Ovo su stručnjaci koji su svoje znanje i opremu stavili na raspolaganje ljudima pogođenima potresom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Život u Zagrebu nakon potresa još se normalizira, a sanacija i obnova mogle bi potrajati godinama. Sva šteta još nije utvrđena. Oko 26 tisuća objekata je oštećeno, a od toga, procjenjuje se, čak je 1900 neuporabljivo.

"Mi smo profesionalne skupine visinskih radnika, u normalno vrijeme konkurencija, a sada stabilna ekipa", kaže nam Mak, visinski radnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traume nakon potresa Potres u Zagrebu razotkrio i stravičan nemar u gradnji: "Tih 5 posto, to je definitivno premalo" Slika nije dostupna SNIMILA HRVATSKA VOJSKA Snimke iz zraka otkrivaju ono što se s tla ne vidi: Pogledajte kako Zagreb izgleda nakon velikog potresa

Znanje, vrijeme, mehanizaciju i opremu stavili su u javnu funkciju. Volontiraju na sanaciji potresom oštećenih krovišta.

Zadatke dobivaju od gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Na tuđoj nevolji ne žele zarađivati, jer ovo je skup posao.

"Cijene dizalica se kreću od 700 kuna po satu bez PDV-a, ove dizalice rade po 12 sati dnevno. Sami izračunajte. Visinski radnici koštaju 300 eura po danu i pomnožite to s 50. Hvala im svima", pojašnjava Mak.

Život u centru Zagreba i dalje je daleko od normalnog. Brojne ulice nisu prohodne. Dizalice na svakom koraku. Opasnost od urušavanja velika. 400-tinjak statičara svakodnevno obilazi nastradale objekte. Stiglo je više od 20 tisuća prijava.

"Pregledano je 4 tisuća objekata, po označavanjima, žuto, zeleno, crveno. Ovih crvenih koji će biti za rušenje je otprilike sada 10 posto, to je ovako na prvu. Još uvijek se analiza mora napraviti može li se ojačanjima nešto napraviti", kaže Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Jedna od onih za koje ima šanse je kuća obitelji Miklec u zagrebačkom Markuševcu. Dobila je oznaku žuto - privremeno neupotrebljivo, ali opasno za boravak, jer tlo se i dalje nije smirilo.

"Konstantno trese, konstatntno. To su lagana podrhtavanja tla, što je za očekivati, ali konstatnto trese. Šteta je nažalost totalna, kuća nije za živjeti. Svi zidovi su popucali. Fasada. Žbuka", kaže nam Markuševčanin Vedran Miklec.

Da sve bude još gore, Vedran je prošle jeseni kuću kompletno renovirao, izvana i iznutra. I naravno, za to uzeo kredit. Sada ni sam ne zna što će.

"Moramo ići korak po korak, mi se nadamo da će nam država pomoći, kao što je to bila stvar u Gunji", nada se gospodin Miklec.

Dvije kuće dalje, još gora situacija. Statičari su danas obišli ovu kuću i označili je crvenom. Obitelj smo zatekli tijekom pakiranja, jer se ovdje do daljnjeg ne smije živjeti.

"Sami vidite da se pakiramo i moramo, u podrumu smo privremeno dok si ne nađemo drugi smještaj", kaže gospodin Miklec. U Cjetno naselje i studentski dom neće, kaže. "Nećemo, mama je stara sve nam je ovdje", pojašnjava.

Podsljemensko područje u blizini epicentra, pretrpjelo je velike štete. Lokalne vlasti još nisu uspjele sve evidentirati, a po cijele dane su na terenu.

"U ovom trenutku smo obišli oko 900 kuća, od toga je 50 dobilo crveno da moraju odmah iseliti, 150 žuto, da se mora izvanredni pregled napraviti, ali nema kuća koja nije oštećena, svaka kuća napodručju Markuševca i Vidovca je oštećena", kaže Krešimir Kemica Kompesak, predsjednik GČ Podsljeme.

Stradala je i sjeverna strana Medvednice. Obitelj iz Gornje Stubice koja je ostala bez krova nad glavom, ispričala nam je svoju priču.

"Statički je gotova, pitanje je vremena, ako bude neki manji potres, srušit će se, uzeli smo ono što nam je najvrijednije", kaže Josip Novina iz Gornje Stubice.

"Imam dijete koje me stalno pita kada se mama mogu vratiti kući? Sad boravi kod sestre, nas je šestero u obitelji", kaže Vera Novina.

Za kraj, kao poruka ohrabrenja svima, najbolje neka poslušaju poruku 13-godišnjeg djeteta svojim roditeljima.

"Mama i tata, izgubili smo kuću, ali obitelj nismo i to nam je bitno", poruka je djeteta koju nam je prenijela gospođa Vera.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene