Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve plaćaju građani

Skupa magla iznenadila i gradski HDZ koji je podržao gradnju spomenika: "Ako bude potrebno, tražit ćemo reviziju..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok politički protivnici očekuju konačan pad Milana Bandića, on je u novim projektima. A ovaj kojim se bavi naša priča itekako je kreativan - doslovce proizvodi maglu. Sve plaćaju građani.

Nasuprot fontanama i spomeniku Franji Tuđmanu dovršava se Spomenik domovini. A 100 mlaznica ugrađenih u fontanu stvarat će maglu, što je slučajno primijetila arhitektica Suzana Dobrić.

Pročitajte i ovo Bez vode u Zagrebu: Ilustracija - 5 TAMNA STRANA METROPOLE U Zagrebu, gradu s najvećim prirezom u državi, još ima obitelji koje žive - bez vode: "Rekli su da nemaju novca..." Opet krive zastave u Zagrebu? BANDIĆEVA OSTAVŠTINA Je li Tomašević smanjio broj zastava po Zagrebu: Novi gaf u metropoli, koliko to sve plaćamo?

„Ja sam mislila da se možda radi o slučaju da neka voda isparava i tako nešto, a onda sam shvatila da je to namjerno“, kaže.

Pogledala je troškovnik koji je imala za emisiju na Radio Studentu i otkrila da uređaj stoji 766.890 kuna.

„Iznenadio me i Zid boli, staklo za te staklene prizme se nabavlja u Kini i njegova cijena s dovozom, ugradnjom, je preko 4 milijuna kuna“, kaže Dobrić.

Iz Grada o stvaranju magle kažu: "Napominjemo da je navedeni uređaj bio sastavni dio natječajne dokumentacije od početka. "

Više detalja pokušali smo dobiti od arhitekta spomenika, Nenada Fabijanića, no on nije odgovorio na naš upit.

Ova "nova gradska vrata " građane grada Zagreba stoje ukupno 34 milijuna i 700 tisuća kuna. Iako je spomenik dobio potporu HDZ-a, ovo im je prvi glas o magli.

"Mi ćemo ukoliko to bude potrebno u gradskoj Skupštini zatražiti reviziju izračuna o tome kolika je vrijednost ne samo Spomenika domovini nego i drugih projekata“, poručuje Kazimir Ilijaš iz zagrebačkog HDZ-a.

Surađuju s Bandićem, ali smatraju da se novac iz gradske blagajne ipak treba drugačije trošiti. Primjerice na vatrogasno vozilo koje može dosegnuti na iznimno visoke katove. U gradu pogođenom potresom, gdje su derutni mostovi, ceste koje se urušavaju, manjak vrtića, škola i domova za umirovljenike, novac se mora drugačije koristiti, poručuje gradska oporba.

„Imamo gubitke samo na vodovodnoj mreži koji su otprilike 100 tisuća eura dnevno. Sve što gradonačelnik radi dok upravlja gradom je zamagljivanje stvarnosti i netransparetnost vezano za trošenje gradskog proračunskog novca“, smatra gradski zastupnik Renato Petek.

Spomenik će trebati i održavati. Tko će to plaćati - nije upitno. Građani, kao i do sada.

I još jedan projekt za koji će stanovnici Zagreba godinama otplaćivati kredit od 650 milijuna kuna s kamatama, privodi se kraju. Postavljene su prve gondole u kojima će se građani voziti sljemenskom žičarom.

A jedan od zaboravljenih projekata Milana Bandića je Limeno kazalište. Pompozno najavljeno 2007. godine, stajalo nas je oko 30 milijuna kuna, da bi idućih trinaest godina ležalo rastavljeno, pokradeno i trulo.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene