Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIOPĆENJE MORH-A

O podjeli hrane u Petrinji: "Kuhinjski modul je za podgrijavanje, postojeći koncepti pripreme i podjele hrane su učinkovitiji i brži"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MORH ne misli da se hrana na područjima pogođenim potresima treba dijeliti korištenjem kuhinjskog modula. Uvjereni su kako su postojeći koncepti pripreme i podjele hrane učinkovitiji i brži nego što bi to bio slučaj s kuhinjskim modulom u Hrvatskoj vojsci.

Hrvatska vojska ima kuhinjski modul za pripremanje obroka, a mnogi su postavili pitanje zašto se ne koristi u Petrinji. 

MORH je u priopćenju naveo kako su postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima ekonomičniji, učinkovitiji i brži nego što bi to bio slučaj s kuhinjskim modulom u Hrvatskoj vojsci. Navode kako modul nije u potpunosti namijenjena za pripremu sirovih namirnica, već za pripremu posebno pripremljenih i pakiranih obroka koji se prije konzumacije podgrijavaju.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nakon snažnih potresa koji su krajem prosinca 2020. godine pogodili područje Sisačko-moslavačke županije, temeljem odluke ministra obrane Republike Hrvatske, Hrvatska vojska sudjeluje u pružanju pomoći korištenjem raspoloživih resursa terenske i stacionarne logistike.

Slijedom medijskih napisa o kuhinjskom modulu u Hrvatskoj vojsci "Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” u kojima se njegovo korištenje spominje u svrhu pomoći pripreme i posluživanja hrane stanovništvu na potresima pogođenim područjima, važno je naglasiti kako je spomenuti modul namijenjen za pripremu i posluživanje hrane u sklopu ekspedicijskog kampa na velikim vojnim vježbama.

Riječ je dakle o sposobnosti Hrvatske vojske kojom su se bitno povećali prehrambeni kapaciteti ekspedicijskog kampa, a kuhinjski modul koristi se također i u vojnim operacijama i misijama.

Međutim, postojeći koncepti pripreme i podjele hrane na potresom pogođenim područjima puno su ekonomičniji i učinkovitiji, odnosno brži i zahvalniji nego što bi to bio slučaj sa spomenutim modulom.

Za pripremu posebno pripremljenih i pakiranih obroka koji se prije konzumacije podgrijavaju

Ministar obrane Mario Banožić u tom kontekstu podsjetio je kako je Hrvatska vojska od prvog trenutka spremno pružila pomoć potresom pogođenim područjima istaknuvši kako je neupitno da će to sukladno svojim mogućnostima, činiti i dalje.

"Hrvatska vojska od prvoga dana stavila je na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanja i resurse kako bi se na što brži i efikasniji način olakšao život građana s područja Sisačko-moslavačke županije.

Obzirom na česta podrhtavanja tla na tom području, tim ljudima potrebna je brza i neodgodiva pomoć kako bi im se olakšala ionako teška svakodnevica. Naša je zadaća reagirati brzo i spremno", rekao je ministar Banožić.

Naime, kuhinja koja se nalazi u sklopu spomenutog kuhinjskog modula, nije u potpunosti namijenjena za pripremu sirovih namirnica, već za pripremu posebno pripremljenih i pakiranih obroka koji se prije konzumacije podgrijavaju.

U pripremi i podjeli obroka svojim pripadnicima, Hrvatska vojska koristi kapacitete kuhinje i restorana koji su u nadležnosti trgovačkog društva Pleter.

Ukoliko se u narednom razdoblju iskaže potreba za postavljanjem kuhinjskog modula "Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX" na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska vojska spremna je za njegovo postavljanje i korištenje, naveli su u priopćenju. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene