Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Titov podzemni grad

'TOGA NEMA NIGDJE U SVIJETU' Tisuću četvornih metara obavijenih velom tajne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši Titovi bunkeri, skriveni duboko pod Velebitom, pretvoreni su u moderni Podzemni grad Paklenice.

Popularni nacionalni park, uz penjanje i planinarenje, sada nudi i šetnju u tunelima, čiji je iskop prije 60 godina bio strogo obavijen velom tajne. Vrtoglavo visoke velebitske stijene, a u podnožju ulaz u tunel. Ondje, nepregledni hodnici kojima kao da nema kraja, posjetiteljski centar, multimedijska dvorana s umjetnom stijenom za penjanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon izbacivanja FOTO Viktor Gotovac iz stranke izašao s bistom Tita i poručio Peđi Grbinu: "To je laž" Slika nije dostupna IMA ONIH KOJI SE BUNE Tito opet posvađao Hrvate! Francuska agencija raspisala se o atrakciji koja je neke prenerazila: "To je sramota"

Podzemne tunele u Paklenici bivša JNA u velikoj je tajnosti izgradila 50-ih godina prošloga stoljeća zbog zaoštrenih odnosa sa Sovjetskim savezom. Bunkeri su prvi put otvoreni tek '91. A danas su osvanuli u novom ruhu.

'Ova sada trenutna faza je u vrijednosti od 9,5 milijuna kuna. Turisti koji nisu toliko fizički spremni u ovom centru će imati priliku spoznati sve vrijednosti parka', rekao je ravnatelj NP Paklenica, Zlatko Marasović.

Uređeno je više od 1000 četvornih metara podzemlja. Još toliko očekuje se u idućoj fazi, za koju će se tražiti pomoć europskih fondova.

'Toga nema nigdje u svijetu. Pruža sasvim nove, neobične sadržaje', kazao je tehnički ministar zaštite okoliša, Slaven Dobrović.

Ove jeseni počinje uređenje dviju glavnih dvorana u kojima će biti smješten glavni postav, kao i Titove sobe, koja je poznata kao najsigurnija prostorija. Projektanti su već obavili zahtjevan posao.

'Htjeli smo kroz cijeli interijer provući tu dozu mističnosti postava, kako je cijeli objekt od njegove izgradnje bio obavijen velom tajne', rekla je projektantica Kristina Radelić.

Paklenica je tunel iz prošlosti pretvorila u tunel budućnosti. Omiljeno odredište penjača, u kojem sezona traje od ožujka do studenog, ove godine očekuje rekordnih 122 tisuće posjetitelja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene