Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crveni meteoalarm najavljen i za subotu

Olujno jugo pustošilo Jadranom: Udari vjetra preko 100 km/h, rive opet poplavile, u Umagu pijavica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima DHMZ-a na području Kvarnera i srednjeg Jadrana naleti vjetra su do 120 kilometra na sat. Crveni meteoalarm izdan je i za subotu.

Crveni alaram za večinu obale bio je upaljen za petak. Kiše nije bilo cijeli dan, no jako jugo iz sata u sat se  pojačavalo. 

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Slika nije dostupna Ima i ozlijeđenih Nezapamćeno jugo obaralo rekorde: Pogledajte koliki je bio najveći val dosad izmjeren na Jadranu

Poslijepodne su zabilježeni prvi olujni udari juga, a u 19 sati najjači udari vjetra mjere se u Splitu, odnosno na Marjanu gdje je izmjerena brzina vjetra od 105 kilometara na sat, piše portal Dalmacija danas. Dodaju i kako im čitatelji javljaju da se dio vodičke rive našao pod morem uslijed valova snažnog juga. Sve veći valovi su i u Splitu.

U Umagu je štetu napravila pijavica koja je prošla gradom, piše IstraMet. Nastradalo je stablo i krov zgrade. "Kao da je pala bomba", izvještava IstraMet.

Prema podacima, malo iza 21 sat iznad Umaga razvio se jaki olujni sustav uz vrlo obilnu kišu i silovit nalet vjetra. U takvim uvjetima nastala je i kratkotrajna pijavica koja je prema dojavama, trajala samo desetak sekundi, no to je bilo dovoljno da napravi popriličnu materijalnu štetu. Prema prvim informacijama, u umaškoj luci potonula je jedna barka, jak vjetar oštetio je krov zgrade grada Umaga, a ulica Giuseppea Garibaldia prekrivena je dijelovima crijepa. U naletima jakog vjetra razbacane su i stolice terase obližnjih ugostiteljskih objekata, no, prema dosadašnim informacijama nema ozlIjeđenih.

Od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca doznaje se da su umaški vatrogasci tijekom večeri i noći imali 16 intervencija i to zbog rušenja stabala te ispumpavanja vode. "Situacija se smirila i zbrajaju se štete, koje neće biti male. U svakom slučaju vatrogasci su imali pune ruke posla u cijeloj Istri jer je nevrijeme zahvatilo i Labin gdje su imali tri intervencije između ostalog i zbog oštećenja krova jedne zgrade kojom prigodom je oštećeno desetak parkiranih vozila", izvijestio je Kozlevac.

Pogoršanje vremena u Istri kulminiralo je oko 21 sat kada se na moru zapadne Istre razvila izražena grmljavinska linija. Frontalna naoblaka zatim se premjestila prema istoku, a jako jugo s olujnim udarima okrenulo je na jugozapadnjak uz sporadičnu grmljavinu. Pritom je došlo do razvoja jačih grmljavinskih ćelija, naročito na sjeverozapadu Istre. Na području Umaga do 22 sata u kratkom vremenskom roku palo je čak 40 mm kiše koliko je izmjerila Istramet postaja u Rožcu. U naletu pijavice nema stradalih.

Jako nevrijeme zabilježeno je i u Voloskom te Opatiji.

Prema podacima DHMZ-a na području Kvarnera i srednjeg Jadrana naleti vjetra su i do 120 kilometra na sat. 

DHMZ je i za subotu izdao crveni alarm za Istru, Kvarner, podvelebitsko područje, čitavu gospićku regiju te dio Gorskog Kotara. Za ta područja predviđaju olujni vjetar s naletima i preko 90 kilometara na sat, obilnu kišu te grmljavinsko nevrijeme.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene