Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste kampanja, rastu i zahtjevi

Tek je potpisao socijalni mir s učiteljima, a razgovor s premijerom već traže manji sindikati policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako se kampanja bliži vrhuncu, rastu i sindikalni zahtjevi. Izborna godina često rezultira povećanjem plaća.

Nakon učitelja, s premijerom žele razgovarati i policijaci, a sve je glasnije nezadovoljstvo aktualnim sindikalnim čelnicima.

Pročitajte i ovo Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?" Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba"

Tek je potpisao socijalni mir s jednima, a sada razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem traže i manji sindikati policije. Nezadovoljni radom reprezentativnih sindikata.

"Imamo problem s ministrom koji ignorira svih ovih godina postojeće sindikate i razgovara sa samo tri reprezentativna sindikata u državnoj službi", kaže Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

Premijer ne misli da postoji problem u komunikaciji.

"Ministar Božinović razgovara s predstavnicima sindikata policije, njih ima čitav niz“, kaže premijer Andrej Plenković.

"Ono što mi radimo da nađemo aranžman koji će, kao što smo govorili u kontekstu koji je iza nas, unaprijediti materijalan status hrvatske policije".

Za bolji status učitelji su se borili i na društvenim mrežama. Njihov rad nije se svidio Vilimu Ribiću koji ih je nazvao ruljom s društvenih mreža.

A na društvenim mrežama okuplja se 15-ak tisuća ljudi. I pokazuje kako izgleda borba za prava u smjeni generacija. Jer istraživanja pokazuju da broj sindikalnih članova pada.

"U 21. stoljeću su nam dostupne druge stvari pa sam se ja umrežila s ljudima. Nas brinu zapravo problemi u struci, nismo toliko da brinemo o materijalnoj strani kao sindikati", kaže Antea Rukavina iz Udruge Nastavnici.org.

Preko društvenih mreža mobilizirale su se i medicinske sestre. Prije dva mjeseca napunile su Markov trg, također nezadovoljne radom većih sindikata.

"Apsurdno je da smo država u kojoj su vodstvo sindikata i Vlada zadovoljni s pregovorima, a radnici štrajkaju na ulicama", kaže Ivana Radić, viša medicinska sestra.

Društvene mreže okupile su i nezadovoljne učenike. Pa je tako ovaj vikend u nastajanju još jedan sindikat - u kojem će prava tražiti - maturanti koji će svoje stavove artikulirati početkom novog školskog tjedna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene