Priznaju to i šefovi kuhinja i direktori hotela. Kuhara ni za lijek, unatoč izdašnoj plaći i do nekoliko tisuća eura.
Je li problem u slabom plaćanju ili nedostatku kvalitetnog kadra, upitali smo same kuhare.
"I jedno i drugo. Pravog šefa koji je željan učiti, educirati, nije problem platiti. Izaberem najbolje za poslije, odrade sa mnom dvije godine, oni misle da znaju sve i odu ća. Ovi im ponudi tisuću kuna više, idu ća", kaže Braco Sanjin, kuhar.
Diljem Hrvatske zaposlene su tisuće kuhara i drugog osoblja. A plaće kuhara znaju biti i po nekoliko tisuća eura.
"Naravno da je teško uvijek nać dobroga djelatnika dobroga kolegu u bilo kojoj branši, a što se tiče ugostiteljstva i hotelijerstva, mislim da je posebno specifično naći dobroga kolegu djelatnika", kaže Joze Tomaš, direktor hotela.
"Žele ljudi raditi, međutim tu nedostaje dosta znanja i organizacije prije svega", smatra kuhar Hrvoje Zirojević.
Kako bi Split dobio više kvalitetnih kuhara, barmena, slastičara, otvoren je prvi međunarodni studij gastronomije. Kvalitetan kuhar trebao bi brže i bolje naći dobar posao.
-
Iz minute u minutu
DP završio prve razgovore sa svim opcijama: "Predočili su nam broj zastupnika koji ih podupire, mi od svojih načela ne odustajemo"
-
Nastavak sukoba
Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"
-
marsovski prizori
FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske