Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema mira

Tlo kod Siska i dalje podrhtava, niz potresa uznemirava građane od ranog jutra. Crveni križ objavio što je građanima najpotrebnije

Potres magnitude 2,9 po Richteru zatresao je tlo u Hrvatskoj u utorak ujutro. Bio je drugi u nizu koji je uznemirio građane.

16:17 Ministar vanjskih poslova Kanade François-Philippe Champagne na Twitteru je objavio kako će Kanada s 500.000 dolara pomoći Hrvatskoj u saniranju posljedica razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio područje Petrinje, Siska, Gline i okolice.

"Vlada Kanade uplatit će 500.000 dolara kanadskom Crvenom križu kako bi pomogli hrvatskim kolegfama i oniima pogođenima potresom", objavio je.

 

14:38 Tjedan dana nakon potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju stanovnici Petrinje i volonteri i dalje su na ulicama, nastavljajući obnovu svog grada kojoj ne vide kraja, zahvalni na pomoći iz cijele Hrvatske, ali i u strahu od novih potresa.

''Tek kad sam dolazio prema ovdje shvatio sam koliko je toga uništeno'', rekao je jedan od policajaca koji je u Petrinju stigao iz drugog grada, a zbog prirode posla htio je ostati anoniman.

Iako se u popodnevnim satima naoblačilo, jutros je, prvi put od potresa, nad Petrinjom zasjalo sunce.

''Bojimo se, i onaj dan je bilo ovako prekrasno'', rekla je jedna od prolaznica koja je potom novinaru koji nije mogao pronaći pekaru 'na silu' ugurala svoje pecivo.

13:56 Novo podrhtavanje tla u Petrinji zabilježeno je u 13:36. Potres magnitude 2,2 po Richteru osjetio se na već pogođenom području, javlja EMSC.

13:25 Marija Brezak, samohrana majka iz Petrinje, danima spava u automobilu s osmogodišnjim sinom i roditeljima. Statičari još nisu došli pregledati kuću koja prokišnjava, a kamp-kućica koju su dobili također prokišnjava. Njezinu priču možete pročitati ovdje.

12:32 Na sastanku Crvenog križa s gradonačelnicima triju gradova najviše pogođenim potresom razgovaralo se o najboljem modelu podjele sredstava, a dogovoreno je da će isplate započeti čim se definiraju preliminarne liste. U tjedan dana od prvog potresa na pogođenom području Hrvatski Crveni križ podijelio je 287 tona hrane, više od 200 tisuća litara vode, više od 60 tisuća toplih obroka za stanovništvo, više od tisuću paketa dječje hrane i opreme, 52 paketa hrane za životinje, 623 grijalice i 76 agregata, uz svu ostalu humanitarnu pomoć.

Na račun Apela za pomoć stradalima i putem donatorskog telefona ukupno je prikupljeno 38.567.728,53 kuna. Informacije koje se šire društvenim mrežama nisu istinite i rade direktnu štetu stradalom stanovništvu, opada broj donacija koje će transparentno biti podijeljene stanovnicima pogođenih područja

Trenutačno je najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kabelima, ceradama, najlonom i plamenicima.

12:21 Vatrogasne snage angažirane na području Sisačko-moslavačke županije su 4. siječnja nastavile s aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, uklanjanju cigli, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

Kao i proteklih dana izvršena je smjena ljudstva s dopunom snaga i također otpuštanjem na odmor dijela snaga. Sve dislocirane snage iz drugih županija bile su raspoređene na području gradova Sisak, Petrinja i Glina te općine Majur kod Hrvatske Kostajnice.

Tijekom 4. siječnja bilo je angažirano ukupno 749 vatrogasaca sa 175 vatrogasnih vozila iz Sisačko-moslavačke županije, 17 drugih vatrogasnih zajednica županija te DVIP-ova Zadar, Split i Šibenik koji su bili angažirani na ukupno 698 intervencija. "Prema do sada obrađenim podacima, od dana 29. prosinca 2020. do 4. siječnja 2021. godine ukupno su odrađene 3802 vatrogasne intervencije na kojima je kumulativno sudjelovalo 4508 vatrogasaca s 1017 vatrogasnih vozila iz svih županija i grada Zagreba", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković o angažmanu vatrogasaca.

12:13 Vatrogasci JVP-a Grada Zagreba i DVD-a s područja Grada Zagreba tijekom 4. siječnja imali su 71 tehničku intervenciju uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja oštećenih crjepova i fasada te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata. Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno je sudjelovalo 339 vatrogasaca sa 130 vatrogasnih vozila.

Vatrogasci iz JVP-a i DVD-a s područja Zagrebačke županije bili su angažirani na nove 52 tehničke intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 190 vatrogasaca sa 60 vatrogasnih vozila.

12:07 Tlo i dalje podrhtava u Hrvatskoj. EMSC javlja o novom potresu magnitude 2,0 po Richteru. Epicentar je 20 kilometara jugozapadno od Siska.

10:50 Hrvatska odvjetnička komora odlučila je donirati milijun kuna za stradale od potresa koji su ovih dana pogodili područje Banovine.

"Veliki broj članova Hrvatske odvjetničke komore neposredno sudjeluje u brojnim akcijama pomoći kako bi se stanovnicima pogođenih područja olakšala teška situacija u kojoj su se nalaze. Hrvatska odvjetnička komora pružit će i svu potrebnu pomoć odvjetnicima s područja pogođenim potresom", poručuju iz komore.

10:18 HEP je donio odluku o obustavi ovrha i iskapčanja električne energije kupcima na području Sisačko-moslavačke županije za razdoblje od prva tri mjeseca 2021. godine. U HEP-u kažu i da u suradnji s nadležnim institucijama traže model pomoći u podmirenju računa za električnu energiju kupcima kategorije kućanstvo stradalima u potresu.

U posljednjih 48 sati vraćena je električna energija za 150.000 korisnika, javlja Hrvatska elektroprivreda. U potresu je potpuno uništeno i devastirano više od 30 trafostanica. Danas je na pogođeno područje dopremljeno pet mobilnih trafostanica i 30 agregata za opskrbu korisnika koje je zbog teških oštećenja trafostanica nemoguće spojiti na mrežu. 150 montera ostaje na terenu dok svi ne dobiju električnu energiju, priopćeno je iz HEP-a.

Broj telefonske linije za prijavu korisnika koji još nemaju napajanje je 0800 300 418 (izbornik 2 – kvarovi). Građane čiji su objekti u ruševnom stanju, a imaju električnu energiju, iz HEP-a pozivaju da iz sigurnosnih razloga hitno zatraže isključenje.

U Termoelektrani-toplani Sisak u tijeku je otklanjanje uočenih oštećenja te se ponovni ulazak u pogon očekuje u roku od 7 do 10 dana. Opskrba kupaca toplinskom energijom u Sisku osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane. Nakon sustavnog pregleda i testiranja sustava te opreme, kojima je potvrđeno da potres nije utjecao na elektranu, sinoć je Nuklearna elektrana Krško ponovno priključena na elektroenergetski sustav.

9:30 Sisačko-moslavačka policija danas je objavila kako je volonter koji je u nedjelju poginuo dok je popravljao krov u Petrinji umro od srčane smrti.

7:25 Novi potres magnitude 2,9 po Richteru zatresao je tlo u Hrvatskoj u utorak u 7:11, javlja EMSC. Ovo je 75. potres u posljednja tri dana.

Epicentar potresa bio je 34 kilometra jugoistočno od Zagreba i 23 kilometra južno od Velike Gorice na dubini od 15 kilometara.

"Probudilo me, zatreslo jako na sekundu", "Novi Zagreb, osjetilo se ljuljanje kreveta na sekundu", "Osjetila se samo tutnjava", "Opet trese", "Buka pa kratki udar", neka su od iskustava građana koji su osjetili podrhtavanje tla.

Potres je zabilježen dvije minute nakon još jednog magnitude 2,1 po Richteru s epicentrom na istom mjestu.

Pročitajte i ovo Goran Akrap, stručnjak za sigurnost JE LI DRŽAVA ZAKASNILA? Stručnjak za sigurnost: "Nije pitanje hoće li se krize događati, nego kad, gdje i kojim intenzitetom. Treba napraviti jednu ključnu stvar"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOORDINACIJA ISPOD NULE Oštre riječi mladog geodeta iz Gline: "Gradonačelnik očito nije sposoban to odraditi. I to nije problem. Problem je što misli da jest"

"Jako kratko, ali je streslo krevet i ormar", "Mislim da je bio jači potres. Zgrada se zaljuljala", "Zatutnjalo, bio je slab i trajalo je 10 sekundi, Topusko", napisali su građani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene