Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO VAM SMETA U VAŠEM MJESTU?

Opasnost vreba iza zavoja: Nepregledno raskrižje i uska cesta bez nogostupa prijete školarcima, zabrinuti otac poručuje - "Ovo je prava katastrofa!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mještani triju naselja u sklopu Grada Novog Marofa već duže vrijeme zbog ugrožene sigurnosti najmlađih vode borbu s institucijama, ne bi li im dokazali kako treba hitno nešto poduzeti. Jedan je roditelj za DNEVNIK.hr ispričao o čemu se radi te istaknuo kako je opasnost velika.

Zabrinut za sigurnost najmlađih, našoj se redakciji javio roditelj djeteta koje pohađa područnu školu u mjestu Ključ, Grad Novi Marof.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTO VAM SMETA U VAŠEM MJESTU? Niz problema u gradu koji zovu i "srcem Slavonije": "Kome će ići na dušu ako neko dijete nastrada?" Slika nije dostupna projekt dnevnik.hr-a Lokalni izbori 2021. Što vam smeta u vašem mjestu? Šaljite nam fotografije, videa, vaše priče...

Problema je, ističe, nekoliko, a prvi na koji mještani ukazuju jest nepostojanje nogostupa u Ključu, selu u kojem se nalazi područna škola od 1. do 4. razreda, u koju idu djeca iz naselja Orehovec, Oštrice i Ključ. Djeca stoga na putu u i iz škole moraju hodati uz cestu, koja je nepregledna, uska i puna zavoja.

Tu je i vrlo nepregledno raskrižje na putu do škole, blizu lokalne trgovine, a usto u cijelom selu ne postoji nijedan pješački prijelaz. I sam je prilaz školi jako loše prometno uređen.

"Imam dijete od 7 godina koje je ove školske godine krenulo u 1. razred, a u istu će školu za tri godine krenuti i drugo dijete. Moj problem, ali ne samo moj nego većine roditelja koja imaju djecu u područnoj školi, jest kako da djeca sigurno dođu u školu i iz škole nazad doma", ispričao nam je Josip Mijaković iz Oštrica.

"Najveći problem je to raskrižje, koje se nalazi 200-300 metara od škole. Moramo djecu svako jutro voziti u školu i ići nakon nastave po njih, jer ih se ne usudimo pustiti da idu sami. Nema nogostupa, dijete izađe iz škole i odmah je na cesti", priča Mijaković.

Ističe i da je na tom raskrižju lokalne i županijske ceste najgore jer se ondje nalazi i trgovina, na tom je mjestu i neobilježeno stajalište autobusa, staju ondje i dostavna vozila pa je preglednost nikakva, a djeca nerijetko pretrčavaju cestu jer nema pješačkog prijelaza.

"To je prava katastrofa. Ondje stoji jedno prometno ogledalo, ali to ništa ne pomaže. Kod škole pak postoje dva trepćuća znaka i natpis na cesti, ali u krugu od 300 metara nema ničega što bi doista usporilo vozače. Dolaze iz nepreglednog zavoja, neka još i malo brže voze… ako vam je tada s desne strane dijete, tko zna što može biti", navodi on.

Ističe kako bi ondje hitno trebalo postaviti ležeće policajce pa onda riješiti problem nogostupa. Dodatna je opasnost i u tome što je cesta uska pa se na nekim dijelovima teško mimoilaze dva vozila, a ako se u tom trenutku pokraj ceste nađe i dijete, posljedice mogu biti i tragične.

Mijaković nam je kazao i kako je prije šest mjeseci poslao dopise u Grad Novi Marof i Županijsku upravu za ceste Varaždinske županije, no ništa se nije riješilo. "Grad stalno prebacuje odgovornost na ŽUC, a iz ŽUC-a kažu da je sve po propisima. I prije mene roditelji i učitelji su se žalili, ali nikada se nije prišlo rješavanju ovih crnih prometnih točki", rekao je Mijaković.

Dodao je i kako je stanje ovakvo već 20 godina, ali nekada nije bilo toliko vozila niti je promet bio ovoliko gust kao danas. "Nije stvar samo u djeci, puno ljudi ide u taj dućan, a djeca nerijetko samo pretrče preko ceste, ne možete ni čuti da ide auto…" Naveo je i kako u Gradu ima sredstava za neke druge projekte, a rješavanje ovog problema i dalje je na čekanju.

"Nije to samo za nas, već za sve buduće generacije", istaknuo je na kraju Mijaković.

O ovim smo problemima poslali upite Gradu Novom Marofu i Županijskoj upravi za ceste, a odgovore ćemo objaviti po prispjeću.

Uoči lokalnih izbora u svibnju, DNEVNIK.hr pokrenuo je projekt ''Što vam smeta u vašem mjestu?'' Na naš mail reporter@novatv.hr možete slati fotografije i videa onoga čime ste nezadovoljni. Možete snimiti i sebe pa nam ispričati probleme iz vaše općine, grada, županije.

Vaše zanimljive priče ćemo objaviti, ali ono što je još važnije - pokušat ćemo pronaći odgovore kad će se problem riješiti i zašto već nije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene