Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA FESTIVALU U KRAPINI

Novi gaf Predsjednice: "Ova pjesma nastala je u vremenima kad se nije smjela spominjati Hrvatska"; autor: "Napisao sam to 1999. godine"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica je u subotu u Krapini rekla da je pjesma "Došel bum doma sel si bum pod brajde" jedna od onih koje su nastale u vremenima kad se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka...

Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je u Krapini uoči 54. Festivala kajkavskih popevki Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo uručila Povelju RH zbog iznimnog doprinosa očuvanju tradicije Hrvatskog zagorja, kulture i jezične baštine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome

"Kroz ovaj festival živi draga domaća reč, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na ovim prekrasnim zagorskim bregima, u kletima, pod brajdama kada u ozračju kaja i popevka dohaja", rekla je Predsjednica, a objasnila je da je njena šefica kabineta Zagorka te da ona uvijek inzistira "da se ne dolazi samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje". 

"I zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje", objasnila je Grabar-Kitarović, prenosi Zagorje.com.

Predsjednica se u kolovozu prošle godine na Instagramu doista pohvalila snimkom na kojoj s vojnicima pjeva Došel bum doma.

No jesu li doista 1999. godine bila vremena kada se nije smjela spominjati Hrvatska? Naime, baš te godine je nastao zagorski hit.

   

Pjesmu je napisao Rajko Suhodolčan, dobitnik 5 Porina, od kojih je jedan dobio baš za tu pjesmu.

"Meni je drago da je Predsjednica spominjala tu pjesmu. Vidio sam kako ju je pjevala i u Afganistanu. Mislim da joj se omaklo i ne zamjeram joj", objasnio nam je Suhodolčan. 

"Možda je Predsjednica pomiješala tu pjesmu s pjesmom "Ak sam ti srčeko ranil". Tu pjesmu sam otpjevao s kvartetom Gubec. No to je bila samo jedna od obrada. Stara je 50-ak godina, a prije mene su je otpjevali mnogi, među ostalima i Vice Vukov", kaže Suhodolčan.

Nitko je nije htio

Pjesmu "Došel bum doma sel si bum pod brajde" napisao je 1999., godine, ali dugo se, objašnjava, nije "primila". Nudio ju je raznim sastavima, ali nitko je nije htio. Nekoliko godina nakon što je napisana, konačno ju je snimio s Oktetom Kaj iz Huma na Sutli. No ni tada nije postala hit. 

"Nekih šest ili sedam godina kasnije, bendovi su me počeli zvati i govoriti mi da ljudi traže nekakve 'brajde'. Tek kasnije sam snimio spot i tad je postala pravi hit. Imam ja i ljepših pjesama od te, ali nikad ne znate što će postati hit. Ali meni je uvijek bilo najvažnije da kroz pjesmepokažem svijetu kako je lijepo Hrvatsko zagorje i kako je lijep naš kajkavski jezik", kaže Suhodolčan. 

Kvartet Gubec i Kavaliri iz Bednje 2012. dobili su Porina u kategoriji Najbolje folklorne pjesme. Pjesma je objavljena na albumu Gupci vu Lisinskom. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 1999. bila je zaposlena u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kanadi. Kad je pjesma dobila Porina, 2012., već je bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene