Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deklaracija o zajedničkom jeziku

Pročitajte što piše u dokumentu koji je podigao veliku prašinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deklaraciju koja zagovara ideju da se na prostoru četiriju država govori jedan jezik - do sada je potpisalo više od 200 intelektualaca, poznatih iz javnog i kulturnog života. Nova TV je u posjedu te Deklaracije, čije detalje donosimo niže u tekstu.

Znate li što je policentrični štokavski jezik? To je zajednički naziv za hrvatski, srpski, bošnjački i crnogorski jezik, osmišljen od strane pokretača Deklaracije o zajedničkom jeziku.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Imperativ je djelovati Milanović u novoj borbi, situacija je poprimila eksplozivne razmjere! "Nema više vremena za gubljenje i kompromise" Aleksandar Vučić Delikatna situacija Što će reći Kremlj? Srbija usvojila deklaraciju o "neopravdanoj vojnoj invaziji" Rusije

Govore li se četiri različita ili jedan jezik na prostoru Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore? Za književnika Antu Tomića nema dvojbe. "Ako razumijemo 'Lud, zbunjen, normalan' i ako svi u Srbiji razumiju Gibonnija, treba napokon priznati tu jezičnu realnost, to je jedan jezik", kaže Tomić.

Tomić je jedan od 200-tinjak potpisnika Deklaracije koja zagovara upravo to, zajednički jezik.

Evo i što ta Deklaracija, između ostalog, kaže: "Ukidanje jezične segregacije i diskriminacije u obrazovnim i javnim ustanovama. Zaustavljanje štetnih praksi razdvajanja jezika. Slobodu "miješanja" te jezičnu slobodu u književnosti, umjetnosti i medijima."

Intelektualci iz četiriju država s istom idejom. "Policentrični štokavski jezik, to bi bilo to ime kojim operiramo, pri čemu naravno nijedan od potpisnika Deklaracije ne negira pravo svake nacije da svoj jezik imenuje u skladu sa vlastitim političkim odlukama ili željama", kaže Enver Kazaz, profesor književnosti s Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Borba je to kaže protiv ideologije nacionalizma, a jezik je postao politička manipulacija i sredstvo mržnje i diskriminacije koju najviše osjećaju nacionalne manjine.

U institutu za hrvatski jezik kažu - ova inicijativa je nepotrebna, a hrvatski intelektualci su Deklaracijom o hrvatskom jeziku još prije 50 godina pokazali da nisu za ideju zajedničkog jezika.

"Takvo što jednostavno ne stoji, pokazalo se zapravo da su Hrvati itekako ljubomorni na svoj jezik s potpunim pravom, da smo 90ih godina uspjeli se izboriti za svoju samostalnost i za samostalnost jezika također", ističe Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek naziva političkom inicijativom.

Pokretači Deklaracije o zajedničkom jeziku su uporni - u gramaatičkom smislu sve je to jedan jezik, poručuju, ali ima različite standarde i različita imena. Deklaraciju će objaviti za dva dana, bit će dostupna građanima u sve četiri države za potpisivanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene