Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako vam ne krene najbolje...

ZA HRVATSKU NEPOJMLJIVO Zemlja u kojoj se za dobru ideju uvijek nađe novac - ako propadate uskače država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Izraelu ovaj tjedan počinje najveći svjetski sajam inovacija i visokih tehnologija. Dronovi, roboti, virtualna stvarnost - sve to čeka više od 15 tisuća posjetitelja koliko ih se očekuje na sajmu.

Prije službenog otvaranja, neke od najistaknutijih svjetskih startup tvrtki u Tel Avivu je posjetio Ivan Forjan.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Lete pola sata, u radijusu od 5 kilometara. No, od ostalih dronova izraelski se razlikuju po tome što njima ne upravljaju ljudi, već računala.

'Mi ih programiramo kako želite, a zatim vi odaberete misiju koju dron mora odraditi i to je to', objašnjava Ran Krauss, vlasnik tvornice.

Jedan od najperspektivnijih izraelskih startupova trenutno vrijedi više od 30 milijuna dolara, a njihovi dronovi lete po Izraelu i Australiji. Uskoro će se prodavati i u Singapuru i SAD-u.

'Vlada nam puno pomaže kroz razne programe, ulažu u nas konstantno', rekao nam je Krauss.

Osim u dronove, Izraelci puno ulažu i u koncept proširene stvarnosti. Uz naočale vidjeli smo slijetanje svemirskog broda na radni stol.

'Ovo možete koristiti primjerice kada kuhate. Samo stavite naočale i ispred očiju vam se pojave recepti i upute. Primjene su višestruke', objašnjava inženjer Elad Cohen.

Izrael je država koja najviše u svijetu ulaže u istraživanje i razvoj, čak 4,3% BDP-a. Za usporedbu, Hrvatska ulaze manje od 1%. Upravo od tih ulaganja, Izraelci imaju višestruke koristi - primjerice, Tel Aviv je kompletno pokriven wi-fijem, pa svi imaju besplatan internet.

'U Izraelu cijenimo učenje i one koji traže inovativna rješenja. Nemamo puno prirodnih resursa pa ulažemo u ljude i dobre ideje', objašnjava Ran Natanzon iz ministarstva vanjskih poslova.

U Izraelu ima oko 5 tisuća startupova. Ako vam i ne krene najbolje, čak i ako ste na rubu propadanja, nema veze - uskočit će država, jer za dobru ideju uvijek će se naći novac. Za hrvatske prilike - nepojmljivo.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene