Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRAJ JOŠ JEDNE RUNDE PREGOVORA

'Napredovali smo oko poznatih 7 točaka. Tu smo vrlo blizu dogovora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ i Most sastali su se danas u 15 sati. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da očekuje napredak.

20:44 -  Oko 8.30 sati završili su pregovori Mosta i HDZ-a. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug'' Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo pregovorima između HDZ-a i Mosta koji su nastavljeni u ponedjeljak te istaknuo da je to i dalje odraz kontinuiranog partnerstva te dvije političke opcije.

"Napredovali smo oko poznatih sedam točaka koje je Most iznio još uoči izbora. Mislim da smo tu vrlo blizu dogovora o svim pitanjima, ovisno o hodogramu njihove provedbe", rekao je Plenković nakon pregovora.

Dodao je da su nastavili rad na izradi programa nove Vlade te na podudarnim točkama unutar tog programa.

Treća stvar o kojoj su razgovarali, rekao je Plenković, bio je i pristup ustroju nove Vlade, portfeljima te Vlade i načelnim dogovorima uz dodatne konzultacije koje Most mora obaviti unutar svojih redova.

'Ima razloga za optimizam'

Šef Mosta Božo Petrov nakon nove runde pregovora jednako je zadovoljan istima. "Bilo je konstruktivno i ima razloga za optimizam", poručio je novinarima.

Izrazio je zadovoljstvo oko usuglašavanja s HDZ-om oko sedam jamstava Mosta. Naglasio je da je otvorena tema programske postavke i smjernica buduće Vlade.

Oko svega toga Petrov je rekao da se mora posavjetovati još unutar Mosta te da će se pregovori nastaviti i idućih dana, ali da će proces pregovaranja i vrlo brzo završiti. "Postoji razlog zbog kojeg možemo očekivati da će sve to brzo završiti", rekao je Petrov, ali nije otkrio koji je to razlog.

Na pitanje novinara o tome da pojasni što to ne ide u 30 dana, u smislu ostvarivanja ciljeva, Petrov je odgovorio da u to spadaju pretplata HRT-a i isključivi gospodarski pojas. Petrov je istaknuo da te dvije stvari nisu provedive "zbog kvalitetnih argumenata s druge strane".

'Promjene se po prvi put događaju'

"Možemo reći, evo po prvi put, da su se promjene počele događati i da imamo suglasje s ljudima iz HDZ-a da su te promjene potrebne. To nas i veseli na kraju", rekao je Petrov. Dodao je da se u protekla dva tjedna mogao vidjeti samo "jezik argumenata", a ne floskule i obećanja.

Na pitanje o novom ustrojstvu Vlade, Plenković je odogovorio da će doći do određenih modifikacija u odnosu na postojeću VLadu, no da te modifikacije nisu "ništa strašno". Istaknuo je da preustroj i vizija Vlade, kakvu je predložio HDZ, želi biti u skladu sa zacrtanim programom te buduće Vlade.

"Htjeli bismo da Most temeljito prouči taj prijedlog i da na kraju konačni prijedlog ustroja nove Vlade bude donesen konsenzualno, jer želimo da se rad buduće Vlade temelji na zajedničkim postavkama i da se svi skupa možemo identificirati s prioritetima njezinog rada", poručio je Plenković.

U detaljne razgovore o podjelama resora unutar Vlade, Plenković kaže da se nije išlo na današnjim pregovorima. "Ne znam što je izjavljivao ministar Panenić, nismo imali vremena pratiti sve što se danas usporedno događalo. Međutim, postoje preferencije i HDZ-a i Mosta oko pojedinih resora, ali to je nešto što ćemo u narednim danima dogovarati", rekao ej Plenković.

Kod Predsjednice bez potpisa

Na pitanje o točnom broju ministarstava koje bi Most dobio, Plenković nije odgovorio. "Dopustite da ne budemo nužno kompletno transparentni. Nastojimo biti maksimalno otvoreni koliko možemo", rekao je.

Što se prvih konzultacija s Predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović tiče, Plenković kaže da na njih neće ići s potpisima. "Čim naš dogovor bude dovoljno stabilan, uz odgovarajući broj potpisa, tražit ćemo povjerenje od Predsjednice Republike", dodao je.

Što se konačnog dogovora tiče, Plenković je podsjetio da se HDZ i Most drže ustavnih rokova, a oni kreću od utorka i trajat će narednih 20 dana. "Koliko je meni poznato, zadnji dan za prvu sjednicu novog saziva Sabora je 16. listopada, prema tome izgledno je da to bude jedan od radnih dana u tjednu prije te nedjelje 16. listopada", poručio je šef HDZ-a.

19:37 - Već četiri sata pregovara HDZ s delegacijom Mosta.

'Čini se da bi priča oko Mostovih 7 jamstava danas trebala biti zaključena. Kako doznajem, najviše prijepora je danas izazvao prijedlog Mosta da se smanje plaće u lokalnoj samoupravi, no ako smo dobro čuli i ovdje je HDZ isposlovao određenu odgodu.

Razgovaralo se i o ustroju vlade, HDZ, kako je poznato, želi uvesti četvrtog potpredsjednika Vlade. No čini se da će najveći prijepori tek doći u pregovorima koji slijede, to je podjela resora. Čini se da će kako teku pregovori najbolje se vidjeti na tome kome će pripasti ministarstvo gospodarstva', izvijestila je ispred središnjice HDZ-a Ivana Brkić Tomljenović.

17:16 - 'Razgovarala sam s nekoliko visokopozicioniranih članova Mosta. Rekli su da danas neće dati potpise potpore Plenkoviću, što se tiče njih nema potpisa bez dogovorenog cijelog paketa, dakle jamstava, programa, ali i podjele resora. I nema formiraja Vlade dok se ne izglasa veći dio Mostovih jamstava u Saboru.

Što se tiče HDZ-a i Mosta čini se da je veći dio toga dogovoren.

Što se tiče HDZ-a, Plenković želi formirati iduću vladu sredinom idućeg mjeseca. Njegovi suradnici iz najbližeg kruga kažu da nije opterećen kada će dobiti potpise. Uvjereni su da će HDZ ionako formirati iduću vladu i ako ne dobije ove potpise ovaj tjedan da će ih sigurno dobiti idući tjedan.

HDZ i Most dogovaraju program i ustroj vlade i podjelu resora. Tu bi moglo doći do najvećeg problema. Jer naime Plenković i Petrov različito gledaju na ono što bi Mostu trebalo pripasti. Primjerice problem je već nastao oko ministarstva gospodarstva. HDZ ga više ne želi prepustiti,a Most ga se ne želi odreći', izvijestila je ispred središnjice HDZ-a reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

Nova runda pregovora

U 15 sati Mostovci predvođeni Božom Petrovom stigli su na pregovore u središnjicu Mosta, ali prije sastanka nisu davali izjave.

Marić: Ponovno ćemo pozvati sindikate i socijalne partnere

Novinare je zanimalo i da li su dio pregovora HDZ-a i Mosta oko sastavljanja Vlade i moguće tužbe sindikata javnih službenika zbog neispunjavanja obveza iz sporazuma iz 2009. o povećanju plaća za 6 posto, a što bi moglo biti značajno opterećenje za proračun.

Tehnički ministra financija iz redova HDZ-a, Zdravko Marić je kazao da su razgovori sa sindikatima, koji su vođeni tijekom ove godine, trenutno prorijeđeni zbog raspuštanja Sabora, ali da bi se trebali uskoro nastaviti.

"Svakako da računamo da ćemo sindikate i socijalne partnere ponovno pozvati. Imamo i jednu temu koju moramo raspraviti sa sindikatima javnih službi, kolektivni im ugovor istječe u 12. mjesecu, a kao što smo napravili sa sindikatom državnih zaposlenika, to ćemo predložiti i za javne, a to je da se kroz jedan aneks produlji taj ugovor dok se ne sjedemo za stol i otvorimo priču, kako o kolektivnom, tako i o tom sporazumu iz 2009. godine. To u ovom trenutku nije bio dio razgovora s Mostom, razgovori su bili fokusirani na ovih sedam točaka, ali sigurno će biti, jer to je jedna vrlo ozbiljna situacija i treba ju uzeti u obzir, tako da ćemo o tome sigurno razgovarati, a i (Božo) Petrov je s time dobro upoznat, jer je i sam sudjelovao u razgovorima", odgovorio je tehnički ministar financija.

Dodao je i da trenutno ne bi spekulirao o tome može li se očekivati isplata dijela duga sindikatima, a s obzirom na povoljno stanje u proračunu, ističući kako prioritet ostaje fiskalna konsolidacija.

"U samom sporazumu postoji čitav niz odredbi koje imaju značajan fiskalni efekt. Obzirom na fiskalna ograničenja, ja se držim onoga što je, a to je da fiskalni okvir i proračunski deficit i dug moraju ići prema dolje. To su nužni preduvjeti da Hrvatska izađe iz procedure prekomjernog deficita i da popravimo kreditni rejting, a samim time snizimo cijenu duga koji plaćamo. To je osnovni prioritet", zaključio je Marić.

Hrg potpisao za Plenkovića

Branko Hrg, nestranački kandidat koji je bio na izbornoj listi HDZ-a, inače bivši predsjednik HSS-a, rekao je ispred središnjice HDZ-a da je došao predati potpis za Plenkovića kao mandatara.
'Nisam gledao koliko je prikupljeno potpisa. Očekujem da će biti dovoljno i da će predsjednica dati mandat gospodinu Plenkoviću da sastavi Vladu koja će biti stabilna i što prije početi raditi'', rekao je Hrg.

Oleg Butković prilikom ulaska u središnjicu uz osmijeh je kazao da potpisa imaju i više nego dovoljno. Slično je odgovorio i Tomislav Tolušić.

Panenić: Most bi trebao zadržati resor Ministarstva gospodarstva

Tehnički ministar gospodarstva u tehničkoj Vladi Tomislav Panenić (Most) izjavio je kako je manje bitno tko će biti novi ministar gospodarstva, da je bitna provedba programa, ali osobno smatra kako bi Most morao zadržati resor Ministarstva gospodarstva.

''Osobno smatram da bi Most morao ostati u resoru Ministarstva gospdarstva, jer kad vidimo da su obje velike stranke imale interesne grupe, kojima su utjecale na sadašnje stanje, Mostu bi možda bilo puno lakše biti korektiv u rješavanju situacija'', smatra Panenić. Dolaze nam izrazito teške odluke i tko god bude bio ministar gospodarstva neće mu biti lako na toj funkciji", ocijenio je.

Objašnjavajući o kojim se to odlukama radi, Panenić je rekao kako se u energetici moraju riješiti ključna pitanja, jer je kompletna energetika u teškom položaju, a postoje i problemi uravnoteženja plinskog sektora.

Brkić: Sigurno ćemo imati dovoljno potpisa

Antun Kliman, tehnički ministar kulture iz redova HDZ-a potvrdio je da HDZ prikuplja potpise za sastav Vlade. 'Svakako. Moramo dati potporu predsjedniku. To nam je i dužnost. Zato smo i izašli na izbore i to smo s velikim guštom učinili'', rekao je Kliman.

Da će sigurno imati dovoljno potpisa na konzultacijama u srijedu, uvjeren je Milijan Brkić.

Na pitanje hoće li imati dovoljno potpisa do srijede kada će početi konzultacije kod predsjednice, Kliman kaže: ''To ne znam. Za HDZ će svi potpisati, a vjerojatno i ostali sudionici u pregovorima. Mislim da tu neće biti apsolutno nikakvih problema i da ćemo imati jako stabilnu Vladu. Pred nama je četiri godine – jedno izazovno vrijeme i zato nam je potrebna stabilna Vlada''.

Upitan vidi li se i on ponovno u Vladi, odgovorio je da se sada ne vidi nigdje.

Šimić stigao na sastanak u Most

U 11:30 sati, u središnjicu HDZ-a, na sastanak je stigao Miroslav Šimić iz Mosta. To je pripremni sastanak uoči glavnog u 15 sati. Kako doznajemo, Šimić i pregovarači HDZ-a razgovaraju o ustroju buduće Vlade.

Poznato je da HDZ želi uvesti četvrtog potpredsjednika Vlade, a spekuliralo se i o razdvajanju nekih ministarstava.

 

Petrijevčanin dala potpisala za Plenkovića

Irena Petrijevčanin Vuksanović, kandidatkinja na listi HDZ-a u 4. izbornoj jedinici u središnjici je dala svoj potpis za Andreja Plenkovića za mandatara. Vjeruje da će on imati dovoljno potpisa do srijede, kad su konzultacije na Pantovčaku.

Na današnjem sastanku HDZ-a i Mosta u 15 sati trebalo bi se razgovarati o sedam jamstava Mosta i razlikama u programima, ali i o resorima. Upitno je ministarstvo gospodarstva koje žele i Most i HDZ. Što se tiče famoznih jamstava, čini se kako je Most od nekih do daljnjega odustao.

Po dolasku u središnjicu jutros je čelnik HDZ-a Andrej Plenković kazao da očekuje napredak od današnjih pregovora.

Rječitiji je bio Gordan Jandroković. ''Danas je treći put da imamo sastanak, vrše se i pojedinačno pregovori, dinamika je dobra. Očekujem konstruktivan sastanak na kojem ćemo napraviti još jedan korak za sastavljanje stabilne Vlade'', rekao je Jandroković dodajući kako će se otvoriti razgovori o ustrojstvu i budućem programu Vlade.

''Još je rano govoriti o nošenju potpisa, bitno je da se sve napravi u ustavnim rokovima. Rok za prvu sjednicu Sabora je 20 dana i u tom roku ćemo napraviti sve da se to dogodi'', kaže Jandroković.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak će iz DIP-a dobiti službene rezultate izbora održanih 11. rujna, a već sljedeći dan može početi pozivati predstavnike stranaka na konzultacije.

No, malo je vjerojatno da će Andrej Plenković, lider HDZ-a koji je dobio najviše mandata na izborima, ali nedovoljno da bi sam sastavio Vladu, predsjednicu uvjeriti da ima podršku dovoljnog broja zastupnika za sastavljanje Vlade.

''Ja mislim da je teško očekivati da ćemo potpise imati već u utorak. Pa čak mogu reći da su kolege iz HDZ-a same rekle da s tim ne treba žuriti. Potpise potpore unatoč dobrim pregovorima neće HDZ-u barem za sada dati ni dio predstavnika manjina koji su najavili da su spremni podržati HDZ-ovu Vladu'', rekao je Miroslav Šimić iz Mosta za Dnevnik Nove TV.

HDZ osim s Mostom o podršci Vladi razgovara i sa zastupnicima manjina.

Podsjetimo, na izborima za Hrvatski sabor relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milišević zastupat će srpsku manjinu, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

Na izbore je izašlo 52,6 posto birača, oko deset posto manje nego na izborima u studenom 2015., od 3,76 milijuna birača, glasovalo ih je 1,97 milijuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene