Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Primjer drugima

Ovo je razred s najvećim srcem u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča o razredu s najvećim srcem u zemlji, o učiteljici koja umjesto samo slova i brojeva, svoje učenike uči mnogo važnijoj lekciji, onoj kako biti čovjek.

Drugi razred Osnovne škole Mato Lovrak iz Nove Gradiške, nije razred kao i svaki drugi. To je razred s najvećim srcem u cijeloj državi. Razred u kojem se pravo prijateljstvo živi svaki školski sat.

Pročitajte i ovo Potres u Maroku, ilustracija Srcedrapajuća priča Razred koji nedostaje: Razorni potres ubio sve učenike jedne profesorice, djeca su imala od 6 do 12 godina Ilustracija Užas u Brazilu Učenik nožem ubio učiteljicu i ranio petero ljudi

Kada osmogodišnji Mateo prije osam mjeseci zbog bolesti više nije mogao hodati, učiteljica Daniela u školi je uvela novo pravilo. Od toga se dana cijeli njegov razred iz školskih klupa preselio na školski pod. Tamo uče, čitaju pa čak i jedu, a sve kako bi svojem prijatelju Mateu pokazali da nije nimalo drugačiji od njih.

Prepreke su, kaže učiteljica, ionako samo u glavama. Pa kada je, prije dvije godine u razred dobila Matea, dijete s posebnim potrebama, doživjela je to kao izazov, priliku da uči. Nikako ne kao teret.

Drugima možda neobično, ali njima sasvim normalno. Na to su naučili i cijelu školu koja im je nesebično izašla u susret. Kako su većinu vremena na podu, tete čištačice pod u njihovu razredu peru češće nego u drugima. A kada ne mogu one, tu je učiteljica Daniela kojoj je to sve, samo ne ispod časti.

Da njezin Mateo dolazi sretan iz škole i u nju svakoga dana odlazi sa smješkom, najveća je sreća za mamu Ivanu. A prije samo dvije godine, to je bio najveći strah. Strepnja s kojom je uvijek iznova odlazila na počinak.

"S problemima se naučiš živjeti. Nauči te život" kaže mama Ivana. Prije osam godina njezin je Mateo rođen kao zdrava beba, njihovo prvo dijete.

No, s dvije i pol godine je došla dijagnoza- mišićna distrofija. Ovaj oblik bolesti u kojoj mišići odumiru, pogađa dječake i javlja se kod jednog od 3000 muške novorođenčadi.

Posljednje tri godine Mateo i terapeutkinja Jela, kako je od milja zove, u borbi su s vjetrenjačama, u borbi protiv bolesti. Kad je najteže, stisne zube i ide dalje. I zapravo se, kaže Jela, nikada ne žali.

Drugačiji među jednakima, prihvaćen i sretan. Onakav kakvo treba biti baš svako dijete.
 

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno



Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene