Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iz jedne u drugu

Nova afera Gabrijele Žalac? Posao od 13 milijuna kuna dobila tvrtka s jednim zaposlenim, o optužbama se oglasila i ministrica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo Gabrijele Žalac dalo je čudan posao tvrtki Ampelos koja ima jednog zaposlenika, bila je 64 dana u blokadi i prije posla sa Žalac prijavila je dobit od 800 kuna, piše Telegram. Iznose sumnje o namještenom natječaju i navode kako je tvrtki naglo porasla dobit od posla s Ministarstvom.

Sredinom lipnja 2018. godine, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova raspisalo je natječaj za "nabavu informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanjem razvoja koje sadržava registar projekta".

Pročitajte i ovo DORH Vruća fotelja Objavljena imena kandidata za novog šefa DORH-a Slika nije dostupna Nije prošlo nezamijećeno Ministrica Gabrijela Žalac poznaniku dodijelila posao vrijedan 10 milijuna kuna: "Ne vidim tu ništa sporno"

Vrijednost nabave procijenjena je na gotovo 13 milijuna kuna, a na natječaj se javio samo jedan ponuditelj, odnosno, zajednica ponuditelja koju su činile tvrtke Ampelos i InfoDom.

Ponudili su isporučiti traženo za 16.238.750 kuna s PDV-om, i ministarstvo koje vodi Gabrijela Žalac to je prihvatilo. Iako je Ampelos, koji se prijavljuje na prvom mjestu ponuđača, tvrtka koja ima jednog zaposlenog, u godini ranije imala ukupne prihode 274.000 kuna te dobit 800 kuna, a nemaju ni web stranicu, piše Telegram.

Tvrtka je pritom dugo, 64 dana, bila u blokadi. Datum natječaja zgodno im se poklopio jer nešto ranije ne bi mogli dostaviti potvrdu da šest mjeseci nisu bili blokirani, što je preduvjet za bilo kakvo poslovanje s državom, tvrdi Telegram.

Ostaje nepoznato u kojem su omjeru od ovog prihodovale tvrtke koje su se zajedno prijavile na natječaj, no nakon posla koji im je dodijelilo ministarstvo Gabrijele Žalac, tvrtka Ampelos je imala značajniju dobit nego godinu ranije.

U godini prije natječaja, Ampelos je godinu završio s 9800 kuna na računu. Nakon posla s ministarstvom Gabrijele Žalac, u blagajni su imali drastično više, 10 milijuna i 200 tisuća kuna, navodi Telegram.

Problematično im je i to što je naznačen rok isporuke 30 dana od potpisivanja ugovora i navode kako je nemoguće taj posao obaviti u tom roku.

“Iskustvo pokazuje kako su natječaji na koji se javljaju manje od četiri ponuditelja obično namješten”, rekao je informatički stručnjak Marko Rakar. Upozorava kako bi bilo zanimljivo vidjeti što to doista toliko košta, koji su rokovi isporuke i zašto neko već postojeće rješenje, domaće ili strano, ne odgovara specifikaciji.

"Ovo je školski primjer ne samo namještenog natječaja, nego i nepotrebne nabave", zaključuje Rakar.

Navode i kako je nakon pobjede na natječaju teškom 13 milijuna kuna, iz tvrtke odmah otišlo 10,8 milijuna kuna: 8,5 milijuna kroz isplatu dobiti i plaćanja poreza na dobit, te 2,3 milijuna kuna kroz pozajmnicu jedinom zaposleniku. Nakon plaćanja poreza, dakle, u ruke vlasnika i direktora otišlo je 9,2 milijuna kuna.

Odgovor Ministarstva na optužbe

O svemu su se oglasili i iz resornog ministarstva. 

"Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije oštro odbacuje svaku insinuaciju u medijskim napisima o pogodovanju u otvorenom postupku javne nabave Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem.

Naime, dana 11. lipnja 2018., u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske objavljena je Obavijest o nadmetanju za nabavu Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem odnosno gotove, cjelovite i funkcionalne informacijsko-komunikacijske platforme koja se koristi za prikupljanje, analizu i pohranu podataka i pokazatelja za izradu, praćenje i izvješćivanje o provedbi akata strateškog planiranja i razvojnih projekata koji su u pripremi.

U otvorenom postupku javne nabave ponudu je predala jedino Zajednica ponuditelja: Ampelos d.o.o., Podstrana i InfoDom d.o.o., Zagreb, čija ponuda je ispunila sve uvjete iz Dokumentacije o nabavi. Predmetna nabava sufinancirana je EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u vrijednosti 13.803.50,00 kn (85%), dok udio nacionalnog sufinanciranja iznosi 2.435.700,00 kn (15%).

S obzirom na to da je predmet nabave bilo cjelovito i funkcionalno, gotovo programsko rješenje Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem, odnosno roba, određen je rok za isporuku od 30 dana, uobičajeni rok za isporuku roba. Tijekom postupka nabave zaprimljena je jedna žalba koju je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila kao neosnovanu, nakon čega je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na osnovu članka 419. Zakona o javnoj nabavi i Rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave produžilo rok za dostavu ponuda i vrijeme javnog otvaranja ponuda. Gotovo funkcionalno programsko rješenje koje kvalitativno, kvantitativno i funkcionalno u potpunosti udovoljava zahtjevima opisanim u Dokumentaciji o nabavi isporučeno je 4. listopada 2018. godine.

U skladu sa Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, krajnji korisnici Informacijskog sustava su koordinacijsko tijelo (Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije), koordinatori za strateško planiranje središnjih tijela državne uprave, regionalni koordinatori (na razini jedinice područne (regionalne) samouprave), lokalni koordinatori (na razini jedinice lokalne samouprave), druga javna tijela koja imaju obveze i odgovornosti u skladu sa Zakonom. Trenutačno ga, u skladu korisničkom razinom ovlaštenja, upotrebljavaju 1182 korisnika.

Informacijski sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem jest baza podataka i alat za izradu i međusobno usklađivanje akata strateškog planiranja, povezivanje ciljeva akata strateškog planiranja s troškovima, izvorima financiranja i resursima potrebnima za njihovu provedbu, prikupljanje podataka o provedbi akata strateškog planiranja i ostvarenim rezultatima, ishodima i učincima provedbe javnih politika, prikupljanje podataka o razvojnim projektima koji su u pripremi, pripremanje izvješća o provedbi akata strateškog planiranja i osiguravanje potrebnih podataka za učinkovito upravljanje razvojem. Upotrebom registra projekata omogućit će se uvid u zalihu projekata koja će biti osnova za programiranje korištenja EU fondova u idućem financijskom razdoblju EU-a i pregovore s Europskom komisijom oko opsega financijske alokacije za sektorske i regionalne operativne programe u novoj financijskoj perspektivi 2021-2027.

U Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske, pod brojem objave 2018/S 0F2-0015199, dostupna je dokumentacija za predmetnu nabavu."

Aktualno Boban radi na Modrićevu transferu u Milan: Hoće li Luka napustiti Real? Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) Foto: Afp Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) Foto: Afp Luka Modrić slavi pogodak (Foto: AFP) Luka Modrić slavi pogodak (Foto: AFP) Foto: Afp Modrić i suigrač u šoku nakon ispadanja (Foto: AFP) Modrić i suigrač u šoku nakon ispadanja (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Luka Modrić i Frenkie de Jong (Foto: AFP) Nogomet Boban radi na Modrićevu transferu u Milan: Hoće li Luka napustiti Real? 1/5 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene