Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere HDZ-a i SDP-a

POSTAVILI SU PRIORITET Usporedba programa dviju najvećih stranaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usporedili smo glavne smjernice programa dviju najvećih političkih stranaka koje navode kako im je problem nezaposlenosti u Hrvatskoj prioritet.

S 214 tisuća nezaposlenih Hrvatska spada u skupinu zemalja s najlošijom stopom zaposlenosti u Europskoj uniji. Dva najveća bloka - HDZ-ov i SDP-ov tvrde da im je taj problem prioritet. I dok u HDZ-u obećavaju stvaranje 180 tisuća novih radnih mjesta, SDP ne najavljuje puno manje - 140 tisuća. 

Pročitajte i ovo Crobarometar 25.03.2024. - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV HDZ se oglasio o rezultatima Crobarometra: "Milanović se utopio u vlastitoj rijeci balkanštine i prostaštva" Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Narodna koalicija obećaje otvoriti 140 tisuća radnih mjesta, a planiraju potrošiti 3 milijarde kuna iz europskih fondova.

'Sa 60 posto zaposlenih u Hrvatskoj bi došli na 66 što omogućuje i sigurnost u zdravstvenom sustavu, mirovinskom i socijalnom sustavu', izjavio je Mirando Mrsić.

Ambiciozan plan za nezaposlene pripremio je i HDZ. Obećali su stvoriti čak 180 tisuća novih radnih mjesta do kraja mandata, a uložit će u to, kažu, sva raspoloživa sredstva. Uzdaju se i u 7 milijardi kuna iz EU fondova. 

'Mjere iz pojedinih područja našeg programa koje će ići u smjeru poticanja malog i srednjeg poduzetništva, mjere koje će ići u smjeru produljenja turističke sezone daju nam za pravo vjerovati da ćemo do kraja mandata brojku koje ste naveli i ispuniti', kaže Tomislav Ćorić iz HDZ-a.

Mladima Narodna koalicija najavljuje povećati naknadu za stručno osposobljavanje s 2 400 kuna na 3000 kuna, a davat će i porezne olakšice za zapošljavanje mladih na neodređeno vrijeme.

'U 2015. je započeo program kojim poslodavcima omogućavamo oslobađanje od bruto dva kroz pet godina ukoliko zaposle osobu mlađu od 30 godina. HDZ je tu mjeru plagirao pa sada neku izvedenicu napraviti, nemaju ništa novo', tvrdi Mrsić.

Za mlade koji bi pokrenuli vlastiti posao obećavaju financijske potpore kredita do 350 tisuća kuna. Za sve mlađe od 35 godina, bez obzira na stručnu spremu HDZ planira proširiti mjeru kojom se poslodavci oslobađaju od plaćanja svih doprinosa za 5 godina rada na neodređeno vrijeme.

'Čitav niz mjera koje idu u smjeru aktivacije mladih, pokretanja vlastitog posla i zapravo omogućavanje da ono prvo razdoblje prođu na što je moguće lakši način', kaže Ćorić.

Na tržište rada Narodna koalicija želi vratiti i starije od 50 godina pa će poslodavca koji zaposli starije od 50 godina osloboditi plaćanja doprinosa na pet godina. Očekuju da će u godinu dana na taj način zaposliti više od pet tisuća osoba.

'Moram kazati da je vrlo teško zaposliti osobu stariju od 50 godina samo 10 posto ih se zaposli unutar prve godine kada izgube posao i dođu na zavod za zapoščljavanje', kaže Mrsić.

HDZ želi stvoriti modernu burzu rada, a njezin model naknade nezaposleni će moći zadržati i u slučaju da dobiju posao, što će ovisiti o visini plaće. Naknadu za samozapošaljavanje povećat će, kažu, s 25 na 30 tisuća kuna, čime žele samozaposliti 4500 ljudi.

'To je takozvane "in work" naknade kao kombinacije neke vrste naknade bilo naknade za nezaposlene ili neke druge naknade i određenog dohotka koji bi bio na taj način neporezno tretiran odnosno bio bi oslobođen od poreznih davanja, kako bi omogućili ljudima da kombiniraju te dvije varijante', kaže HDZ-ovac Ćorić.

Dio programa Narodne koalicije provodit će se i u učionicama. Svake godine planiraju obrazovati najmanje 2000 osoba starijih od 50 godina i još toliko putem obrazovanja na radnom mjestu.

Za obrazovanje HDZ planira iskoristiti 4 milijarde kuna iz EU fondova. Financirat će i najmanje 8 tisuća učenika za deficitarna obrtnička zanimanja. Obrazovanjem dugotrajno nezaposlenih žele naći posao za 5000 njih.

'Sve ono što HDZ na ovom području predviđa je već viđeno ali s druge strane ne vjerujem da će biti ostvareno jer su njihova obećanja apsolutno nerealna', tvrdi Mrsić.

'Tijekom mandata Vlade gospodina Milanovića u Hrvatskoj je nestalo 50 tisuća radnih mjesta. Gospoda iz Narodne koalicije traže od naših građana da se nastavi istim smjerom', dodaje Ćorić.

Uz više od 214 tisuća nezaposlenih na zavodu obećane stotine tisuća novih radnih mjesta mnogima zvuče kao znanstvena fantastika pa će pobjedniku izbora biti veliki izazov ispuniti obećano.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene