Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opremljeni od glave do pete

30. obljetnica osnutka ATJ Lučko: "Sada samo na razini europskih i svjetskih specijalnih policijskih postrojba"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U protekle tri godine u postrojbu je uloženo više od 97 milijuna kuna, rekao je ministar Davor Božinović te istaknuo kako je ATJ Lučko imala nezamjenjivu ulogu u Domovinskom ratu.

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka najelitnije postrojbe hrvatske policije Antiterorističke jedinice Lučko, polaganjem vijenaca za poginule i umrle pripadnike u ponedjeljak je počast odao potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović te istaknuo njezinu nezamjenjivu ulogu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko Dok traje rat u Ukrajini Putin obećao "konačno iskorijeniti" nacizam: “Prošlo je osam desetljeća otkako nije oslabila naša tuga..." Silazak iz helikoptera (Foto: Dnevnik.hr) Pokazali što znaju i mogu Obilježeno 29 godina od osnutka najelitnije hrvatske policijske postrojbe: "Spremni smo, odani smo i izvršavamo svaku zadaću"

Počast su također odali i članovi obitelji poginulih pripadnika ATJ Lučko.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je ATJ Lučko imala nezamjenjivu ulogu u Domovinskom ratu, formirana je na njegovom samom početku, štitila je javni red i mir, ali i javne državne dužnosnike u prvim danima stvaranja neovisne hrvatske države.

"Ta je postrojba obavljala najteže i najodgovornije zadaće u svim važnim operacijama tijekom Domovinskog rata i nema gdje njezinih pripadnika nije bilo. Čast mi je i privilegija što im mogu zahvaliti na svemu što su učinili tijekom Domovinskog rata i čine danas. Oni su prva postrojba koja se angažira kada je u pitanju zaštita neovisnosti ili rješavanje ozbiljnih sigurnosnih izazova po mir i sigurnost u Hrvatskoj", istaknuo je Božinović.

Poručio je kako je danas prigoda da ih se prisjetimo i odamo im dužnu počast i zahvalu i obećamo da ih nikada nećemo zaboraviti.

Nakon obilaska novouređene streljane i teretane u bazi ATJ Lučko, Božinović je izjavio novinarima da mu je kao ministru od prvog dana bilo jasno kako u tu postrojbu treba ulagati.

"U protekle tri godine uloženo je više od 97 milijuna kuna, investicije su dovršene iako je situacija s koronakrizom sve malo usporila, no nije nas zaustavila i sve planirano je dovršeno", naglasio je Božinović.

Pomalo je bilo i neprimjereno da je takva postrojba na neke objekte čekala tako dugo, no od prvog smo dana zauzeli stav da je na njima da rade svoj posao, a što se tiče Ministarstva i Ravnateljstva policije, na nama je da im stvorimo sve odgovarajuće uvjete kako bi mogla djelovati na najvišoj profesionalnoj razini i ubuduće, dodao je.

"Zadovoljstvo mi je vidjeti da su hrvatski specijalci opremljeni od glave do pete potpuno novom opremom, balistikom i oružjem na temelju njihovih vlastitih preporuka i zahtjeva jer oni najbolje znaju što im je potrebno, jer detalji u opremi i naoružanju mogu utjecati na učinkovitost ispunjenja zadaća", rekao je ministar.

 

ATJ Lučko na razini europskih i svjetskih specijalnih policijskih postrojba

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina poručio je da legendarna postrojba ATJ Lučko zaslužuje da se stalno u nju ulaže i neki objekti kako što je, primjerice, streljana nisu obnavljani više od 10 godina tako da zahvaljujemo na poboljšanju radnih uvjeta na njezinu 30. obljetnicu osnutka.

ATJ Lučko sudjelovala je u svim važnijim operacijama, ali i manjima u Domovinskom ratu, od Pakraca i Plitvica do Oluje, naglasio je Milina.

Zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk rekao je kako su sada na razini europskih i svjetskih specijalnih policijskih postrojba - od naoružanja, balističke zaštite, voznog parka do objekata kao što su streljana i teretana. Postrojba smo koju je uvijek krasilo domoljublje i vjernost domovini i njezino srce oduvijek je bio čovjek, a uz opremljenost smo na razini najelitnijih postrojbi u svijetu, poručio je Bilobrk.

Predsjednik Udruge ATJ Lučko 1990. Darko Lotring rekao je kako je izuzetno ponosan što je duh iz 90-ih i dalje prisutan u sjedištu postrojbe, što se gradi i radi na temeljima koji su tada postavljeni.

Naglasio je da kako je rasla agresija na Hrvatsku, tako je rasla i snaga postrojbe, i kada je agresija bila najjača, i jedinica je bila najjača. Sve izazove koji su pred nas bili postavljeni uspješno smo odradili, a tako je i danas, zaključio je Lotring.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene