Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEZAKONIT PREKOVREMENI RAD

Još jedan hrvatski apsurd: Mjesečno imaju i više od 300 prekovremenih sati, a za to im prijeti kazna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo svi liječnici u Hrvatskoj rade prekovremeno jer ih nema dovoljno, a pacijentima su dužni pružiti zdravstvenu skrb u svakom trenutku. No, prema Zakonu o radu, ako rade previše za to mogu biti kažnjeni. Liječnici jedino rješenje vide u strukovnom kolektivnom ugovoru.

Robert Ivšak medicinski je tehničar u kirurškoj sali. Njegov posao često zna trajati i izvan radnog vremena.

Pročitajte i ovo Ljubica Adžaip pet godina nakon Kardiokirurgu Cristijanu Bulatu potvrđena optužnica, supruga preminulog pacijenta komentirala: "Razočaranje je što taj doktor još uvijek radi u bolnici i što nekoga liječi" Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas"

"Prema Zakonu o radu na godišnjoj je razini preko 180 sati dozvoljeno. Međutim, neki put se zna dogoditi da se kroz mjesec približimo do osamdesetak, pa čak i stotinjak prekovremenih sati", kaže Ivšak.

Prema Zakonu o radu to je protukazonito, zbog čega neki liječnici bivaju kažnjavani.

"U ovom trenutku sve državne bolnice krše neku od stavki Kolektivnog ugovora. Liječnici rade više od 16 prekovremenih sati mjesečno, rade u protuzakonitim šihtama od 24-satnih dežurstava", kaže Ranka Serventi Seiwerth iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice svakog mjeseca dobiva hrpu papira s popisom ljudi koji imaju najviše prekovremenih sati. Na vrhu je liste kirurg traumatologije koji ima više od 300 prekovremenih sati.

"Kako? Srpanj mjesec – dežurstva, pokrivaju godišnje odmore i bolovanja koja se nažalost dogode", kaže Zovak.

Općenito, pokrivaju manjak liječnika s kojim se Hrvatska godinama bori. A potrebe pacijenata sve su veće i ne smiju se odbijati.

Serventi Seiwerth kaže da bolnički liječnici u Hrvatskoj nakupe tri i pol milijuna prekovremenih sati. Oni se plaćaju, ali je prosječna cijena sata izrazito malena, oko 60 kuna.

Iako je na čelu Ministarstva zdravstva, ministar Milan Kujundžić i dalje operira hitne slučajeve u KB Dubravi. Baš kao i danas. Kaže kako su pacijenti uvijek na prvom mjestu, a tek onda zakoni, koji su u slučaju prekovremenih sati, doista kontadiktorni.

"Postoje određene stvari koje su kontradiktorne. Ali više puta sam rekao da prvo moramo poštivati realnost i životnu potrebu, a onda zakone i pravilnike prilagoditi tome, pa ćemo u tome smislu i nastojati. Ali kažnjavati nekoga zato što je radio, mislim da nema smisla. A sigurno da je bilo nekih pisanja sati i nepravilnosti, što naravno treba sankcionirati", kaže Kujundžić.

Slaže se kako treba donijeti određene promjene kada je riječ o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o radu. "To moramo uskladiti. I naravno da ću razgovarati, a već smo na tomu tragu počeli radnje", kaže Kujundžić.

Do tada će zdravstveno osoblje i dalje pokrivati manjak svojih kolega radeći prekovremeno. Samo kako bi zdravstveni sustav ostao održiv.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene