Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USPOREN RAST IZVOZA

NEZADOVOLJNI TRETMANOM DRŽAVE Izvoznici žele svoje ministarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U osam mjeseci ove godine Hrvatska je izvezla za 58 milijardi i 100 milijuna kuna, ali i uvezla za 96 milijardi i 200 milijuna kuna.

Hrvatski izvoznici nisu zadovoljni kako ih država tretira. Ističu da njihova proizvodnja i rad čine Hrvatsku bogatijom zemljom pa od Vlade traže veću podršku i posebno ministarstvo za izvoz. Sve što ih muči rekli su i ministru financija na jučerašnjem poslovnom skupu udruge Hrvatski izvoznici.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić, guverner HNB-a Demografski problemi Guverner HNB-a o problemu radne snage: Svako društvo mora odlučiti između dvije mogućnosti Slika nije dostupna Izvoznici mogu bolje "Naše banke nisu dovoljno poduzetne"

"Sigurno bi trebalo ministarstvo za izvoz. Mi koji proizvodimo i izvozimo van, ona novostvorena vrijednost ostaje u zemlji, znači naša zemlja je za taj iznos bogatija", rekao je Vjekoslav Majetić iz Dokinga, tvrtke koja je za više od 700 tisuća eura prodala višenamjenski stroj za razminiranje austrijskoj vojsci. Kamion i stroj sa šmrkom za djelovanje u kriznim situacijama prodali su policiji jedne države u jugoistočnoj Aziji. Kao i drugi izvoznici, ni u Dokingu nisu zadovoljni kako država tretira izvoznike.

U osam mjeseci ove godine Hrvatska je izvezla za 58 milijardi i 100 milijuna kuna, ali i uvezla za 96 milijardi i 200 milijuna kuna. Najveći je bio izvoz strojeva i prijevoznih sredstva. Najviše smo izvezli u Italiju. Izvoznici nisu zadovoljni tečajnom politikom pa traže da Vlada i HNB zajednički pronađu rješenje.

"Prije svega da to bude jasno svima kako i na koji način se formira tečaj, da mi znamo kad možemo očekivati promjene tog tečaja, da se možemo tome prilagoditi", kaže Darinko Bago iz udruge Hrvatski izvoznici.

Traže i bolju gospodarsku diplomaciju. Iz tvrtke koja posluje s arapskim državama ističu da su njihovi turisti veliki potrošači, ali Hrvatska na primjer nema veleposlanstvo u Dubaiju.

"Pedeset i pet tisuća Emiraćana je prošle godine posjetilo Veliku Britaniju. U prosjeku su trošili 15 tisuća funti, što je 825 milijuna funti kapitala koji je došao samo iz Emirata", kazao je Petar Galović, direktor tvrtke Arabco.

Iako izvoz i dalje raste, taj rast znatno je usporio u odnosu na protekle dvije godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene