Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do ispunjenja zahtjeva

Sindikati najavili niz štrajkova i poručuju vladajućima: "Neće tako brzo završiti. Kako znaju dati sebi, moraju i drugima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeće srijede počinje štrajk liječnika, medicinskih sestara, nastavnika i kulturnih radnika. Ponuda Vlade od tri posto povećanja osnovice za njih je ponižavajuća i bahata. U 2019. očekuju povećanje od najmanje 5,8 posto i bolje uvjete rada.

Sanja Šprem iz Sindikata učitelja kazala je da njihove plaće moraju biti veće. ''Kako znaju dati sebi, moraju i drugima'', ističe. Ako Vlada prihvati zahtjeve do štrajka, neće ga biti.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Učitelj Gost Dnevnika Radovan Fuchs Rastu plaće, sindikati nezadovoljni: "Postoji mogućnost štrajka, sve opcije su otvorene"

Igor Radeka, član Velikog vijeća Sindikata učitelja, ističe da učitelji rade za deset plaća, a ne 12 plaća godišnje, dok Vlada najavljuje 13. plaće. ''Naši prosvjedi neće tako brzo završiti'', rekao je Radeka.

''U ovoj državi ima sredstva za saniranje propalih privatnih tvrtki, kupovanje second hand aviona, a nema za zapošljavanje. Tri posto je od 150 do 200 kuna. Time se neće spriječiti egzodus stručnih i mladih ljudi. Ovo je poruka građanima da stanu uz nas i bore se za svoje usluge koje plaćaju'', rekla je Jadranka Ivesić iz Sindikata socijalne skrbi.

Branimir Mihalinec iz Sindikata srednjih škola dodaje da traže povećanje plaće od 5,8 posto. ''Koliko će rasti ostalima, da raste i nama'', zaključuje.

Podsjetimo, prošlog tjedna oko 80 posto učitelja osnovnih i srednjih škola odbilo je Vladinu ponudu za povećanje plaća od tri posto. Iz Sindikata Preporod kažu da bi se Vladinom ponudom tek vratili na svoje plaće iz 2009. Tvrde da im u posljednjih 10 godina, u odnosu na povećanje troškova, plaće zaostaju za 18, devet posto.

Liječnici ističu da u vrijeme štrajka nitko od hitnih slučajeva neće biti zakinut za uslugu.

Najavu štrajka komentirao je ministar financija Zdravko Marić. "Mislim da ćemo ovaj tjedan imati još jedan razgovor. Mi smo uvijek otvoreni za razgovor i ni u jedan od tih razgovora ne idemo s figom u džepu. Na prijašnjim sastancima jasno smo rekli koliko novca imamo na raspolaganju, da je moguće povećave osnovice od 3 posto od 1. siječnja. Jednima je to povećanje bilo prihvatljivo, drugima nije. I tad smo se dogovorili da idemo na razgovore iz godine u godinu. Gledajući ukupnu održivost svih javnih financija, nudimo ono što je zaista izvedivo. S naše strane mislim da je sve fer. Štrajk je legitimno pravo, razgovarat ćemo i dalje o tome", rekao je Marić novinarima.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene