Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvoz guta domaću proizvodnju

UVOZIMO SVE ŠTO MOŽEMO I SAMI PROIZVODITI Nevjerojatna činjenica zbog koje se pitamo - dokle tako?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrana koja se nađe na našim stolovima, uglavnom je hrana s putovnicom, jer je stigla iz uvoza, a s brojkama koje stalno rastu, rastu i iznosi.

Samo prošle godine, uvozno voće i povrće platili smo oko 280 milijuna eura, a u prvom tromjesečju ove godine, meso iz uvoza stajalo nas je više od 65, a mlijeko i mliječni proizvodi 34 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 4 Inflacija ne jenjava Operacija uspjela, pacijent na izdisaju: Od 44 vrste voća i povrća nisu poskupjele samo dvije Goran Zdunić Pitanje koje se nameće Može li se Hrvatska okrenuti proizvodnji i sama sebe prehraniti? Stručnjak pojašnjava na čemu treba poraditi: "Dalmacija ima izuzetne uvjete"

Zvuči nevjerojatno, ali sve to Hrvatska bi sama mogla proizvoditi.

Na domaćim farmama, zlo i naopako. Mlijeko jeftino, farmeri na koljenima, a uvoz, kažu, posebna priča. 'Vidimo koliko uvoz šteti, već je ugušio kompletnu proizvodnju u Hrvatskoj, od ratarstva, stočarstva, sve je bačeno na koljena zbog uvoza i dampiških cijena', rekao je Mirko Katalenić, proizvođač mlijeka.

U prvom tromjesečju, uvezeno je 52 tisuće tona mlijeka i prerađevina. Ništa ljepša slika ni u sektoru mesa. Uvezena količina: 32 tisuće tona. A pred uvozom strahuju i proizvođači lubenica u dolini Neretve. Tona izvezene lubenice prošle je godine bila 229 eura. Tona uvozne 44 eura skuplja. Pa ne čudi što je za voće i povrće prošle godine plaćeno 281 milijun eura.

Da bi domaću proizvodnju povećala, Hrvatska mora udružiti proizvođače. 'Mora se raditi na tome da oni budu konkurentni i tu ima niz mjera koje pomažu da poljoprivreda bude konkurentna, a to su mjere ruralnog razvoja', kaže Davor Romić, tehnički ministar poljoprivrede.

Obećane strategije poljoprivredne proizvodnje još uvijek nema, ali ima uzroka za rast uvoza. 'Ulaskom Hrvatske u E otvorilo se tržište, carine se primjenjuju zajedničke, a tu je bitna i kupovna moć koja je pala', pojašnjava Dražen Miloloža iz HGK.a, Kupovna moć pala, a potražnja za jeftinijim prehrambenim proizvodima - porasla.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene