Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali ozbiljno upozorenje

Manji policijski sindikati traže hitan sastanak s premijerom: "Ako ne dođe do dijaloga, pozvat ćemo sve policajce na prosvjed i štrajk"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija Općeg sindikata MUP-a, Sindikata kriminalističke policije i Sindikata policijskih službenika koja zastupa policijske službenike u MUP-u u petak je zatražila sastanak s premijerom zbog nezadovoljstva materijalnim i socijalnim pravima.

Nezadovoljni su osnovnim plaćama i načinom na koji ih zastupaju reprezentativni sindikati u državnoj službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN RH), ali i time što ih ministar i njegovi suradnici ignoriraju.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Slika nije dostupna Poslali prijavu Sindikat policijskih službenika prijavio Milinu Povjerenstvu za sukob interesa, smatraju da nezakonito prima plaću u policiji

Sastanak s premijerom Plenkovićem traže jer "čelni ljudi MUP-a, ostvaruju suradnju samo s tri reprezentativna sindikata u državnoj službi, iako to ne bi trebalo biti tako jer je MUP samo jedan segment državne službe i on bi morao uvažavati jednako sve socijalne partnere i s njima ostvarivati dijalog u svim pitanjima koja se tiču prava zaposlenika MUP-a".

Policijski službenici žele razgovarati o materijalnim pravima koji se tiču najnižih plaća u državnoj službi i drugim pravima kao što su kaznenopravna zaštita policijskih službenika, a najavili su da su radi toga spremni pokrenuti prosvjede i štrajk.

Prema izračunu kojeg je Sindikat policijskih službenika izradio za četiri kategorije policijskih službenika - osnovna plaća policajca koji je "na cesti" i koji svakodnevno riskira svoj život i zdravlje, iznosi sramotnih 4.407,72 kuna, dok su osnovne plaće rukovodećih policijskih službenika dvostruko, trostruko, pa čak i četverostruko veće, stoji u priopćenju.

"Takav omjer plaća niti je normalan, niti pošten, a podršku takvom omjeru plaća dali su upravo reprezentativni sindikati koje se itekako pitalo kada se donosila Uredba o plaćama policijskih službenika, kao i sve njene daljnje izmjene i dopune", istaknuli su dodajući kako od premijera traže povećanje koeficijenta s detaljnom analizom.

Sindikati su u priopćenju također upozorili da je stanje vezano uz kaznenopravnu zaštite policijskih službenika i dalje alarmantno te da su žurno potrebne izmjene i dopune važećih zakonskih i podzakonskih propisa kako bi se stvorio učinkovitiji pravni okvir za zaštitu policijskih službenika, ne samo u kaznenim progonima, već i u zaštiti policijskih službenika od lažnih anonimnih prijava.

U priopćenju navode i da ih ministar i njegovi suradncii konstantno ignoriraju. "Isto tako želimo naglasiti da ako ne dođe do dijaloga pozvat ćemo sve policijske službenike, bez obzira na članstvo u sindikatima, na prosvjed i štrajk te druge sindikalne akcije za koje vjerujemo da će se većina policijskih službenika odazvati obzirom na veliko nezadovoljstvo koje trenutno vlada i rezultate provedenih anketa", zaključuje se u priopćenju. (Hina,M.V.)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene