Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Sajam obrazovanja

NEMA ŠTO IM VANI NE NUDE Hrvatska ostaje bez mlade radne snage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sajam svjetskog obrazovanja u Zagrebu okupio je predstavnike vodećih sveučilišta i škola iz raznih krajeva svijeta. Svi oni došli su s jednim ciljem - privući što više studenata i učenika iz Hrvatske. A to im, s obzirom na to što sve što nude - zajmove, stipendije pa čak i posao - neće biti teško.

Od američkih preko britanskih do danskih sveučilišta. Pred hrvatske učenike i studente svatko sa svojim adutima. Jedno od interesantnijih sveučilišta je ugledni engleski Lancaster University.

Pročitajte i ovo Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

''Imamo širok spektar studija - od umjetnosti, znanosti, prava, biznisa, menadžmenta. Imamo i fantastičan kampus u koji su uloženi milijuni u posljednjih par godina'', rekla je Alice Callaghan sa Lanchaster Universityja.

No, godina nije jeftina - za preddiplomski studij oko 80.000 kuna. Britanska vlada i dalje, bez obzira na Brexit, studentima iz EU daje zajmove u visini te školarine. Hrvatski student će ga vratiti tek kada se zaposli i to samo ako dobije mjesečnu plaću veću od 14 800 kuna bruto.

Ako ne dosegnu tu plaću nikome ništa. ''Oni vama daju garanciju da ćete se s njihovim obrazovanjem vi moći tako dobro zaposliti da ćete im moći to vratiti'', rekla je Lea Ban, organizatorica World Education Faira.

Danska, s druge strane, nudi besplatno školovanje. Tamara Lalić tamo već godinu dana studira i povremeno radi kao čistačica. ''Općenito je satnica minimalno 100 kuna, a zna se dogoditi i do 300 kuna sat'', kaže Tamara.

A studente koji rade 10 do 15 sati tjedno, zvuči nevjerojatno, ali Danska potpomaže sa stipendijom od 5 i pol tisuća kuna mjesečno. Povratak za Tamaru nije opcija. ''Mislim da je gore budućnost, standard puno bolji i kvalitetniji je život'', kaže Tamara.

No, konkurencija je jaka. Većina sveučilišta traži dobre ocjene i znanje engleskog jezika. Neki i preporuke. A kao adut baš svi ističu - praksu i povezivanje s tržištem rada.

I tako Hrvatska ostaje bez mlade radne snage. Po projekcijama UN-a do 2050. Hrvatska će se naći među zemljama s najstarijim stanovništvom u Europi. Vrata zagrebačkog sajma otvorena su još sutra. U utorak sajam se seli u - Split.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene