Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sajam obrazovanja

NEMA ŠTO IM VANI NE NUDE Hrvatska ostaje bez mlade radne snage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sajam svjetskog obrazovanja u Zagrebu okupio je predstavnike vodećih sveučilišta i škola iz raznih krajeva svijeta. Svi oni došli su s jednim ciljem - privući što više studenata i učenika iz Hrvatske. A to im, s obzirom na to što sve što nude - zajmove, stipendije pa čak i posao - neće biti teško.

Od američkih preko britanskih do danskih sveučilišta. Pred hrvatske učenike i studente svatko sa svojim adutima. Jedno od interesantnijih sveučilišta je ugledni engleski Lancaster University.

Pročitajte i ovo Promocija dokumenta platforme LGBT centra Split - 1 Promocija u Splitu Važan dokument za ljudska prava: ''Važno je da su LGBT osobe dobrodošle'' Ustavni sud Pitanje budućnosti Mreža mladih ide na Ustavni sud zbog HDZ-ova zakona: ''Nećemo mirno gledati kako nam se oduzima glas''

''Imamo širok spektar studija - od umjetnosti, znanosti, prava, biznisa, menadžmenta. Imamo i fantastičan kampus u koji su uloženi milijuni u posljednjih par godina'', rekla je Alice Callaghan sa Lanchaster Universityja.

No, godina nije jeftina - za preddiplomski studij oko 80.000 kuna. Britanska vlada i dalje, bez obzira na Brexit, studentima iz EU daje zajmove u visini te školarine. Hrvatski student će ga vratiti tek kada se zaposli i to samo ako dobije mjesečnu plaću veću od 14 800 kuna bruto.

Ako ne dosegnu tu plaću nikome ništa. ''Oni vama daju garanciju da ćete se s njihovim obrazovanjem vi moći tako dobro zaposliti da ćete im moći to vratiti'', rekla je Lea Ban, organizatorica World Education Faira.

Danska, s druge strane, nudi besplatno školovanje. Tamara Lalić tamo već godinu dana studira i povremeno radi kao čistačica. ''Općenito je satnica minimalno 100 kuna, a zna se dogoditi i do 300 kuna sat'', kaže Tamara.

A studente koji rade 10 do 15 sati tjedno, zvuči nevjerojatno, ali Danska potpomaže sa stipendijom od 5 i pol tisuća kuna mjesečno. Povratak za Tamaru nije opcija. ''Mislim da je gore budućnost, standard puno bolji i kvalitetniji je život'', kaže Tamara.

No, konkurencija je jaka. Većina sveučilišta traži dobre ocjene i znanje engleskog jezika. Neki i preporuke. A kao adut baš svi ističu - praksu i povezivanje s tržištem rada.

I tako Hrvatska ostaje bez mlade radne snage. Po projekcijama UN-a do 2050. Hrvatska će se naći među zemljama s najstarijim stanovništvom u Europi. Vrata zagrebačkog sajma otvorena su još sutra. U utorak sajam se seli u - Split.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene