Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GDJE JE ZAPELO?

Nekadašnji velebni kompleks, perjanicu hrvatskog turizma, pokušali su prodati čak 17 puta u pet godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatra je 2011. progutala dio kompleksa na Bjelolasici. Nakon toga radilo se još dvije godine, a otad kao da je vrijeme stalo.

Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica nekoć je bio omiljeno skijalište i izletište, a danas cijeli velebni kompleks propada.

Pročitajte i ovo Kruzer Norwegian Cruise Line Krstarenje iz noćne more Putnici jurili kroz šest država kako bi uhvatili kruzer koji ih je ostavio na obali: "Među nama ima teških bolesnika!" Konkretne turističke brojke - 3 Turizam u Hrvatskoj Po Uskrsu se sezona poznaje: Uspoređujući ovaj datum s lanjskim, gostiju je nešto manje, ali zbog jedne stvari taj podatak ne treba zabrinjavati

Požar je označio kraj priče za 150 radnika koji su ovdje na posao mahom stizali iz Ogulina, ali i početak agonije za turizam kraja, a on se mjeri na vrijeme prije i poslije Bjelolasice. A godinama je sve spremno za turiste.

Iako se vrata malo teže otvaraju, interijer soba spreman je za goste. Plahte kao da su jučer ispeglane, a pogled puca na cijeli kompleks i divnu prirodu.

Svaki dan ovdje je bilo i do dvije tisuće ljudi. Turisti su godinama dolazili iznova, odmarali se i uživali. "Imali smo 52 tisuće noćenja dok je Bjelolasica funkcionirala, nakon požara taj je broj pao na 13 tisuća“, objašnjava gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.

To je bila baza i za sportaše. Tu su trenirali i Vatreni '98. godine uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj. Svi znamo kako je to završilo. Osvojili su broncu. Možda su dijelom za to zaslužni i svježi zrak te mir i tišina koji tu vladaju.

No sve to nije dovoljan mamac za kupce. "To mi nije jasno. Nikako. Ulažu svugdje drugdje, a vidi ove ljepote", razočaran je Zagrepčanin Ivo Radeljić.

Stečajni upravitelj centra Tomislav Đurišin tvrdi da se nisu prodali unatoč sve većem padu cijene. "Početna cijena bila je 48 milijuna kuna, a na idućem, 18. oglasu, koji bi trebao biti objavljen u siječnju, bit će osam milijuna", tvrdi.

Po cijeni od 10 kuna po četvornom metru prodaju se i sportski tereni i skijalište. No s investitorima uvijek zapne na istom problemu, tvrdi stečajni upravitelj. "Ne može se kupiti kompletni kompleks, nego samo oni apartmani koji su u vlasništvu HOC-a Bjelolasice", objašnjava Đurišin.

Iako mnogi za propadanje Bjelolasice krive državu, u Ministarstvu državne imovine odgovaraju kako je Bjelolasica u stečaju i nemaju nikakve ingerencije nad njome. Eventualno HOO ako ima kakvih planova, dodaju iz Ministarstva.

U Hrvatskom olimpijskom odboru se čude. Kažu da planova nemaju, svaku investiciju u Bjelolasicu podržavaju te poručuju da ona jest u vlasništvu države.

I dok se država s Bjelolasicom ''lopta'', ima i onih koji su taj kraj turistički prepoznali. Osam bračnih parova iz svih krajeva Hrvatske lani je vlastitim novcem izgradilo mini hotel.

Anto Antičević Tončo iz Udruge iznajmljivača Bjelolasica kaže da su popunjeni čak i kad nema snijega. "Ljeto je čak bolje jer tu ima berača gljiva, šetača, motorista, biciklista", zaključio je.

"Ja sam se doselio iz Zagreba, u susjednom mjestu supruga i ja imamo kuću. Tu je moj život, i poslovni i privatni", rekao je voditelj hotela Bjelolasica Nenad Janjanin.

Svi se oni nadaju da će netko napokon život udahnuti i Bjelolasici.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene