Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u Varšavskoj

NE POTPUNOJ ZABRANI POBAČAJA - Građani Hrvatske dali podršku ženama u Poljskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U znak podrške ženama u Poljskoj, kojima novi prijedlog zakona gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj, a ženama koje ga obave prijeti višegodišnja zatvorska kazna, u Varšavskoj ulici okupili su se građani Hrvatske.

''To je nešto strašno. To su odvratni osjećaji. Sve se žene solidariziraju, jer ne možemo dopustiti da do toga dođe'', rekla je jedna Poljakinja komentirajući inicijativu novog zakon o pobačaju u Poljskoj, koju smo zatekli u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Prosvjed poljoprivrednika u Francuskoj Optužuju EU VIDEO Poljoprivrednici diljem Europe prosvjeduju: Poljski farmeri blokirali prometnice, u Francuskoj gnojivo na ulicama Prosvjed poljskih farmera na granici s Ukrajinom Postignut dogovor Gotova dva mjeseca duga blokada: Poljski farmeri obustavljaju prosvjed na granici s Ukrajinom

Novi prijedlog dopušta pobačaj samo ako je život majke ugrožen te traži maksimalnu kaznu zatvora za one koji ih obavljaju od pet godina, kao i kažnjavanje žena, s time da suci imaju mogućnost odustati od kazni za njih.

Podršku ženama u Poljskoj dala je i Neva Tolle koja kaže da se ondje događa ''crni mrak''.

''Cijela priča odlazi predaleko''

''Govorimo o mogućnosti zatvorskih kazni za žene koje su doživjele spontani pobačaj, jer nisu dovoljno pazile na plod. Cijela priča odlazi predaleko'', rekla je Tolle.

Osvrnula se i na situaciju u Hrvatskoj. ''Konzervativno desno krilo sličnu stvar traži i ovdje za žene u Hrvatskoj, To je nedopustivo snažno ćemo se tome suprotstaviti i energično ćemo se boriti protiv toga'', kaže Tolle.

Tisuće Poljakinja obučenih u crno prosvjedovale su danas u Varšavi protiv prijedloga zakona koji praktički zabranjuje pobačaj u toj zemlji koja već ionako ima jedan od najstrožih zakona o abortusu u Europi.

Čitava akcija koordinirana na društvenim mrežama pozvala je žene da prekinu posao i sudjeluju na okupljanjima širom zemlje.

Oko dvije tisuće osoba okupilo se pred sjedištem stranke Pravo i pravda te su formirale ljudski lanac pod nazivom "Zid gnjeva".

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene