Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Afera Agram

Na suđenju Bandiću svjedočila Sandra Perković: "Šefe, ja sam na pripremama...", "Doći će vozač po tebe"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijana Pripuz, sestra poduzetnika Petra Pripuza, u srijedu nije željela svjedočiti na suđenju u aferi Agram, u kojoj je uz njezina brata glavni optuženik zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. USKOK je u srijedu prigovorio istinitosti iskaza atletičarke i Bandićeve suradnice Sandre Perković, jer se njen iskaz o dolasku sa službenim vozačem na sjednicu zagrebačke skupštine razlikovao od razgovora nje i Bandića, tajno snimljenog tijekom istrage.

Svjedokinja Dijana Pripuz se pozvala na zakonsku blagodat nesvjedočenja protiv članova obitelji, pa je sudsko vijeće na današnjoj raspravi saslušalo svjedočenja atletičarke i Bandićeve stranačke suradnice Sandre Perković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utvrdio vještak Slobodan Ljubičić neće svjedočiti u aferi Agram, utvrđeno da je trajno nesposoban Slika nije dostupna Afera Agram Na suđenju Bandiću svjedočila njegova bliska suradnica: "Šef Holdinga je mogao zaposliti bilo koga bez natječaja"

Sandra Perković, prema optužnici, svjedok je o neovlaštenom korištenju službenog vozila. Naime, Milan Bandić po nju je poslao službeni automobil u Medulin kako bi prisustvovala glasanju u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Perković je navela da je 2013. bila izabrana u Gradsku skupštinu te da joj je moralna obveza bila prisustvovati sjednicama. "Ta je sjednica bila ključna pa sam došla iz Medulina. Ne sjećam se koja je bila tema", kazala je Perković.

"Mislim da je tada bio proračun na dnevnom redu, s obzirom na to da je bio kraj godine. Znate koliko je to bitna tema za Grad Zagreb", dodala je. "Kontaktirala sam službenog vozača u gradskoj garaži kako bi došao po mene. Nisam znala da se to ne smije, bila je to moja osobna loša procjena. U to vrijeme bila sam ozlijeđena pa nisam mogla sama voziti", objasnila je Perković na sudu.

Nakon njezina svjedočenja na sudu je puštena snimka razgovora nje i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u kojem ju on poziva da mora doći u skupštinu. "Sandra, neće nam biti izglasan proračun. J..., Jelena je zaboravila na tebe. Šaljem auto po tebe, vratit će te za dva sata u Medulin", moglo se čuti u razgovoru kojeg je USKOK tajno snimio.

Ona mu odgovara: "Šefe, ja sam na pripremama". Nakon toga Bandić joj govori da će vozač doći po nju, a ona odgovara da joj se vozač javi kad dođe.

Perković je nakon preslušavanja razgovora ostala pri tvrdnji da je prva zvala gradsku garažu pa je USKOK na njezino svjedočenje uložio prigovor tvrdeći da je svjedokinja iskazivala drugačije od onog što proizlazi iz tajno snimljenog razgovora.

Svjedočila i Branka Rabatić

Na okolnost nezakonitog zapošljavanja svjedočila je Branka Rabatić, tajnica nekadašnjeg voditelja podružnice Upravljanje sporstkim objektima Zagrebačkog holdinga Dragutina Kosića, koji je u međuvremenu priznao nedjelo i nagodio se s Uskokom.

Rabatić je potvrdila da se Kosić kod nje raspitivao za slobodna radna mjesta u podružnici te je od nje zatražio katalog slobodnih radnih mjesta. "Kosić mi je poslije rekao da će 15 osoba poslati svoje životopise putem elektroničke pošte. Među njima su bili Nenad Kukić, Vice Gulam, Stjepan Benko i Dijana Muhović koji su kasnije i zaposleni na tim radnim mjestima", kazala je Rabatić.

Bandić odbacio krivnju

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram USKOK je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane za zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada prošle godine.

Bandić i njegovi suoptuženici od početka odbacuju krivnju, osim dvojice koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne. Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010. (Hina, M.V.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene