Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unutarstranački sukobi

HSS SVE BLIŽE RASPADU? Petir: 'Beljak je prodao stranku staru 113 godina i počinio kulturocid'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se sukobi unutar HSS-a, nakon što je predsjednik Krešo Beljak suspendirao pojedine članove.

Suspenzije, optužbe za kriminalna djela, prozivke za izdaju stranačkih interesa - svakodnevno pljušte unutar HSS-a. Dvije su suprostavljene struje. Jedni stoje uz predsjednika stranke Krešu Beljaka, drugi uz Marijanu Petir. Zbog eskalacije sukoba, stranka je, prema mišljenju nekih, sve bliže raspadu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbačena nakon 27 godina Marijana Petir: Predsjedništvo HSS-a radi za Krešu Beljaka Slika nije dostupna BURNO U HSS-U Beljak o izbacivanju Petir: "Ljudi koji su radili štetu stranci više nisu dio HSS-a. Jako sam sretan zbog toga"

Slogu u HSS-u su zamijenile međusobne optužbe. Predsjednik stranke suspendirao je više od 100 članova koji ne dijele njegovo mišljenje.

'Jednom diktaturom i političkom eliminacijom, želi pošto-poto zadržati poziciju predsjednika stranke kako bi nas vjerojatno i dalje uništavao', smatra Marijana Petir. On uzvraća da ne ruši stranku, već je vodi novom početku.

'Oni imaju pravo žalbe nadležnim tijelima, a nadzorni odbor, nadstranačko tijelo je utvrdilo da sam postupio u skladu s odlukama Glavnog odbora. Nitko nije izbačen iz stranke, svi se imaju pravo žaliti, i ukoliko to naprave ja vjerujem da će njihova objašnjenja nadležna stranačka tijela uzeti u obzir', rekao je Beljak.

Stranačka tijela trebala bi odlučivati i o zahtjevu za njegovom smjenom koju je podnio dio stranke, predvođen Marijanom Petir.

'Gospodin Beljak ne dijeli niti sustav vrijednosti niti ideologiju niti programska načela sa ostatkom HSS-a. On je to, naime, i priznao. Što znači da je on promašio stranku, još je i priznao da je sklopio ovu koaliciju zbog financija što znači da je prodao stranku staru 113 godina i počinio kulturocid', kaže Petir.

Ne mogu mu oprostiti partnerstvo s SDP-om, unatoč pet osvojenih mandata. Petir smatra da bi ona bolje upravljala strankom. Najavila je svoju kandidaturu.

'Da je htjela biti predsjednica mogla je to biti prije šest mjeseci ili sedam, kad je bila izborna skupština. Nije se htjela kandidirati kad je stranka bila u puno većim problemima samo sa jednim saborskim zastupnikom sa svim ovim financijskim problemima, tako da u trenutku kad smo spasili stranku zahvaljujući odlukama koje su donijela stranačka tijela, dakle ne ja, nego Glavni odbor, u ovom trenutku mislim da bi bilo deplasirano pričati o bilo čemu', kaže Krešo.

U rat među suprotstavljenim stranama, uvučen je i bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg. Stranka, prema Beljakovim riječima, ima višemilijunske dugove koje mu je Hrg ostavio.

'Nema gubitka u stranci, generalno na računu. Oni imaju unutar sebe dubioze, oni se ponašaju kao feudi, svaka županijska organizacija misli da ima svoj budžet, a postoji samo jedan žiro račun u koji se slijevaju svi novci, sva sredstva', kaže Branko Hrg, bivši predsjednik HSS-a.

Kredit od 700 tisuća kuna dignut za prošle izbore, Hrg, ne osporava. Nisu, kaže, htjeli trgovati kao Beljak sada.

'Milanović je preplatio te mandate. Beljak je izvrsno trgovao, ali je to bila trgovina koja će u stvari na kraju završiti uništenjem HSS-a', ocjenjuje Hrg.

Beljak na sve uzvraća da je postupao sukladno odlukama stranačkih tijela. Poručuje da će krenuti u izmjenu statuta stranke, revidiranje članstva te uvođenje članarina. A račun stranke, zahvaljujući dobivenih pet mandata, podebljat će za oko dva i pol milijuna kuna iz državnog proračuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene