Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže veće plaće

Nema pomaka u pregovorima, sindikati u zdravstvu najavljuju štrajk: "Očekujte još duže liste čekanja, ovo odgađanje ne vodi nikuda"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata sastali su se danas u Ministarstvu zdravstva te započeli nove pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju. Dogovor danas nije postignut, a sindikati su nakon sastanka najavili kako kreću u štrajk ako se njihovi zahtjevi ne ispune.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Ankica Prašnjak nakon sastanka je kazala kako sindikati planiraju štrajk i prosvjede.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

"Ovo odgađanje ne vodi nikuda. Očekujte veće liste čekanja ako nas se ne podrži. U petak smo dogovorili novi sastanak u ministarstvu. Ministar financija Zdravko Marić rekao nam je već uobičajene stvari i da se moramo uklopiti u postojeću financijsku situaciju. Ide se na neku uravnilovku s čim se mi ne slažemo. Datum štrajka još nije odlučen", poručila je Prašnjak. 

Marić: "Razgovori se nastavljaju"

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je pak kako se razgovori nastavljaju te kreće nova runda pregovora.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je kako danas nisu izneseni nikakvi konkretni zahtjevi, a pregovori se nastavljaju u petak.

"U petak je dogovoreni novi sastanak, potvrđeno je jedino kako zahtjevi sindikata ostaju na istom. Pretpostavljam da će doći do dogovora. Vladina početna pozicija je da ćemo zagovarati horizontalno povećanje plaća", kazao je Aladrović.

"Ne odustajemo od povećanja plaća"

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak uoči pregovora kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije.

"Želimo dobiti ono što smo parafirali - povećanje plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja, što godišnje iznosi oko 400 milijuna kuna", rekao je Topolnjak Hini.

"Nemamo što čekati"

Katica Rubić iz Sindikata zdravstva rekla je uoči pregovora kako od Vlade očekuju da prihvati njihove zahtjeve za povećanjem plaća, odnosno da ispregovaraju kolektivni ugovora jer od 2013. nemaju nikakvo povećanje kroz kolektivni ugovor, javlja N1 televizija

"Nemamo što čekati, čekali smo dovoljno dugo i mislim da je krajnje vrijeme da se taj kolektivni ugovor potpiše. Čujem da ministar govori da treba izračunati koliko je to novaca, ako do sada nisu uspjeli izračunati kakva je situacija, a novca ima, mislim da je to krajnji rok i mislim da nema više odgađanja".

Ako vladajući ne pristanu na 4+3 posto od sredine rujna sindikati najavljuju štrajk.

"To je teška situacija za zdravstvo i za naše građane. Izvest ćemo to na način da će se raditi kao za vrijeme blagdana i vikendima, primat će se samo hitni slujčajevi i očekujem da građani surađuju s nama jer je to za njihovu bolju kvalitetu usluge liječenja".

Kujundžić moli za strpljenje

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako će sindikate zamoliti za strpljenje, da sačekaju 15-20 dana dok Ministarstvo financija ne napravi izračune i Vlada o tome ne postigne suglasje. Izrazio je uvjerenje da će Vlada odluku o povećanju plaća u zdravstvu donijeti u idućih mjesec dana. Na sastanku s predstavnicima sindikata će zatražiti odgodu i nakon toga se ide sastati s premijerom.

Na pregovore sa sindikatima stigao je i ministar financija Zdravko Marić. 

"Ne očekujem da će se danas donijeti ključni zaključci, ali razgovori se nastavljaju. Jasno je kakav je stav vlada zauzela po pitanju politike plaća... Razgovarat ćemo na konstruktivan način, kako će to rezultirati, vidjet ćemo. Legitimno je da svatko gleda svoj segment. Ne možemo zanemariti zdravstveni sustav jer je financijski u lošem stanju, ali s druge strane napominjem da, krenuvši od sestara, tehničara do liječnika, mislim da imamo izvrsnu kvalitetu, no ne možemo zanemariti financijsku sliku. HZZO je, ne zaboravimo na to, izašao iz državne riznice, i oni trebaju nesto reći", kaže Marić.

Podsjetimo, u Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća - za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene