Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Most i HDZ zadovoljni pregovorima

Petrov: 'Uvijek možemo napraviti kompromis'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završila je druga runda pregovora Mosta i HDZ-a o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju nove Vlade. Postignut je kompromis oko nekih Mostovih zahtjeva, a oni se u prvom redu odnose na Zakon o HRT-u i proglašenju Gospodarskog pojasa dok će izmjene Ovršnog zakona u saborsku proceduru ići odmah. Čini se kako su tijekom razgovora zadovoljni i u Mostu i u HDZ-u.

21:00 - Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov završili su u ponedjeljak drugi krug pregovora.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Andrej Plenković Zanimljiva imena Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama: Stranci prijeti kazna

"Dogovorili smo da je dio tih tema (sedam Mostovih zahtjeva) realno ostvariv na početku saziva idućeg Hrvatskog sabora, a dio njih će sigurno biti dio programa nove hrvatske Vlade s jasno definiranim hodogramom, koji će biti realiziran", izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a.

Dodao je da će o pojedinim točkama biti provedene dodatne konzultacije. Naglasivši kako je ozračje na sastanku bilo vrlo dobro, kazao je da će stručnjaci HDZ-a i Mosta precizno definirati definirati zaključke po svakom od tih točaka, najavivši iduće razgovore za ponedjeljak.

"Veselim se suradnji. Mislim da imamo kvalitetan ulog povjerenja i partnerstva u radu buduće stabilne četverogodišnje vlade", rekao je Plenković.

Andrej Plenković, koji je nakon završetka razgovora gostovao u Dnevniku Nove TV, je istaknuo kako na razgovorima HDZ i Most rade na dijalogu i platformi stabilne buduće Vlade. Pri tome je pristup HDZ-a da zajedno sastave program buduće Vlade koji će sadržavati cjelovite mjere koje su bile dijelovi izbornog programa njegove stranke, ali i Mosta. Plenković je pojasnio da su konkretno precizirali realno izvedive pojedine od sedam točaka koje je Most izdvojio.

Plenković: Naš je pristup sustavan, da Hrvatska u ustavnim rokovima dobije stabilnu parlamentarnu većinu s jasnim programom

Također je naglasio kako HDZ podržava da se u budućnosti koriste tri preferencijalna glasa na parlamentarnim izborima ili na izborima za Europski parlament. Vrlo brzo su se dogovorili i vezano uz određene detalje vezane uz financiranje političkih stranaka,a vjeruje i da će vrlo brzo naći kvalitetna rješenja vezano uz prava državnih dužnosnika ili saborskih zastupnika.

Postignut je, kaže, i dogovor oko zahtjeva Mosta vezanim uz HNB, gdje poštujući njezinu neovisnost u monetarnim pitanjima, razgovaraju o riješenjima koja će omogućiti neke aktivnosti kada se radi o Državnoj reviziji. Plenković je kazao i da vezano uz HRT-a pristupaju sustavno. Obje stranke drže kako se HRT treba restrukturirati, no pitanje pretplate je u nadležnosti Nadzornog odbora HRT-a. Dodao je i da se odluke vezane uz HRT trebaju donijeti uz prethodne konzultacije s drugim tijelima i u kontekstu sporazuma koji postoji između vlade i HRT-a.

Predsjednik HDZ-a istaknuo je kako to nisu stvari koje se mogu donositi isključivo na temelju dogovora dvaju političkih stranaka. "Naš je pristup sustavan i ide za tim da Hrvatska u ustavnim rokovima dobije stabilnu parlamentarnu većinu s jasnim programom, i nakon toga idemo u aktivnosti sazivanja Sabora i rada buduće Vlade", zaključio je Plenković.

 

Neki zakoni moći će se donijeti odmah, a neki u odgovarajućem hodogramu

Predsjednik HDZ-a, na upit ostaje li Most kod zahtjeva da se prvo izglasaju zakoni a onda Vlada, pojasnio je kako će se neki zakoni moći donijeti odmah na početku saziva idućeg Sabora, a neki će u odgovarajućem hodogramu, oko kojeg će se dogovoriti, biti usvojeni kasnije. Na pitanje za koliko vremena očekuje da će biti završeni pregovori odgovorio je kako još nisu proglašeni niti konačni službeni rezultati izbora.

Plenković je poručio je kako su cilj HDZ-a i Mosta postići cjelovit paketni dogovor kako bi, kada službeni rokovi prođu, imali kompletno sve pripremljeno za novi saziv Hrvatskog sabora i novu Vladu.

Petrov je uvjeren kako će se "unutar idućih 30 dana konstituirati Hrvatski sabor, izglasati zakoni, a za ono za što smatramo da treba duže vremena, će se postići jasan sporazum između HDZ-a i Mosta koji će biti objelodanjen u javnosti".

O medijskim nagađanjima kako Most traži za sebe mjesto predsjednika Hrvatskog sabora i sedam ministarstva, Petrov je istaknuo da su to insinuacije te da se o tome još uopće nije razgovaralo.

Nastavak pregovora HDZ-a i Mosta najavljen je za idući ponedjeljak

19:53 - 'Uvijek možemo napraviti kompromis u trenutku kada za to postoje kvalitetni argumenti i ako se mogu napraviti još bolji prijedlozi. Ono što ću izdvojiti jeste i taj kvalitetan razgovor koji imamo i argumenti tj. način na koji komuniciramo. U onom trenutku kada nam date jasne argumente mi ćemo te argumente i uvažiti', rekao je Božo Petrov. O medijskim nagađanjima kako Most traži za sebe mjesto predsjednika Hrvatskog sabora i sedam ministarstva, Petrov je istaknuo da su to insinuacije te da se o tome još uopće nije razgovaralo.

19:39 - I Andrej Plenković i Božo Petrov istaknuli su kako nisu razgovarali o funkcijama.

'Mi u ovom trenutku ne pregovaramo s nikim drugim. Razgovaramo argumentima, gospodina Plenkovića mogu preporučiti za buduće razgovore sa sindikatima jer je uistinu dobar u pregovorima. To znači da sve ide u dobrom smjeru', rekao je Božo Petrov.

Na pitanje o kavi Nikole Grmoje i Hrvoja Runtića Petrov je istaknuo kako 'je on sada neovisan, s te strane nismo ništa pogrešno napravili, nismo se htjeli miješati, u svoja usta tijekom kampanje nismo uzeli Živi zid iako su se oni često bavili nama, mi smo čekali. Nije mi drago da se to događa, no bilo bi krivo ne pristupiti nekoj osobi koja je izašla'.

19:20 - Puna četiri sata traje druga runda pregovora HDZ-a i Mosta o sastavu nove Vlade. Na stolu je sedam jamstava, kojima Božo Petrov uvjetuje potporu vladi. Oba tabora su samouvjerena. Iz HDZ-a poručuju da pregovori idu u dobrom smjeru!

'Kvalitetan razgovor koji imamo i način na koji komuniciramo, nadam se da će stručne skupine obaviti svoj posao i da će u ponedjeljak biti službeno gotovo što se tiče ovih sedam jamstava koje smo uvjetovali, a radne skupine koje smo osnovali će obaviti i ovaj drugi posao i da se neće gubiti vrijeme. Svih sedam jamstava je ono što Hrvatskoj treba, bez daljnjega će se ići u tom smjeru, za neke treba više vremena, mogu se napraviti na bolji način i sistematičnije. Jednu stvar ću izdvojiti, ono što su određeni analitičari izdvajali kao potencijalni problem, a to je gospodarski pojas. Niz aktivnosti treba poduzeti da bi se na kraju uopće dogodio gospodarski pojas', rekao je Božo Petrov.

17:02 - Prošlo je dva sata, a delegacije Mosta i HDZ-a i dalje pregovaraju iza zatvorenih vrata. Delegacija Mosta došla je u nešto jačem sastavu, ali nikakvih detalja o tome o čemu će se točno danas razgovarati nema ni s jedne ni s druge strane. Iz HDZ-a samo potvrđuju kako i dalje razgovaraju o sedam točeke, tj. uvjeta koje je postavio Most.

'U HDZ-u su jasno poručili kako ih više nitko neće moći ucjenjivati, ali za očekivati je da ni Božo Petrov neće pasti bez ispaljenog metka', javila je za Vijesti Nove TV Ivana Brkić Tomljenović koja prati pregovore.

15:00 - Počela je druga runda pregovora Mosta i HDZ-a. Delegacija Mosta nije davala izjave prije početka sastanka. Nikola Grmoja, koji je govorio tek o slučaju Hrvoja Runtića, rekao je da će izjave o pregovorima davati nakon sastanka.

14:02 - Pozicije obje strane se znaju - kada će kadrovska pitanja doći na red i čija će tu biti zadnja?

'Danas bismo mogli doznati koja su jamstva provediva u kratkom roku, a koja zahtijevaju još malo više vremena i svojevrsnu odgodu. Nakon toga kreće usuglašavanje oko programa i kadroviranje. I tu bi zapravo moglo doći do najvećih problema.

Tijekom kampanje Most je najavljivao da želi zadržati svih 6 ministarstava no u HDZ-u sada neslužbeno kažu da će to biti teško moguće jer omjer snaga nakon ovih parlamentarnih izbora je nešto drukčiji.

HDZ ima 61 mandat, Most 13, a SDP se povukao iz utrke i time na neki način oslabio pregovaračku poziciju Mosta. Plenković i suradnici nakon izbora jasno su poručili da će HDZ sada zauzeti jaču i čvršću pregoavračku poziciju i da neće puno popuštati Most, a kakvu će poziciju zauzeti Petrov i suradnici tek će se vidjeti tijekom ovih pregovora', izvijestila je ispred središnjice Mosta reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

Izaslanstvo Mosta, na čelu s Petrovom, u središnjicu HDZ-a stiže u 15 sati, a od ponedjeljka ujutro su tamo HDZ-ovi dužnosnici.

12:40 - Oleg Butković je, pred središnjicom stranke, odgovarajući na pitanje može li danas pasti neki dogovor odgovorio 'Polako, ima još vremena'.

'Imamo pripremni sastanak, a poslije ćemo vidjeti. Nastavljaju se pregovori', rekao je. Stanje u Živom zidu nije htio komentirati. 'To je njihov problem', poručio je Butković.

12:13 - U središnjicu HDZ-a stigli su Davor Ivo Stier, Milijan Brkić, Tomislav Tolušić, Oleg Butković i Tomislav Čuljak. Ranije su, osim Plenkovića i Jandrokovića, stigli i Ivana Maletić, Damir Krstičević te Vladimir Šeks.

Brkić je kratko poručio: 'Strpite se, ide sve u dobrom smjeru pa se nadam da će sve biti dobro'.

10:32 - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da u drugom krugu pregovora očekuje nastavak razgovora o Mostovih sedam jamstava te o drugim pitanjima koja se tiču programa vlade istaknuvši kako o kadrovskim pitanjima neće biti riječi. 

"Očekujem nastavak razgovora od prošlog puta o sedam točaka koje je Most stavio i drugim pitanjima koja se tiču programa vlade", kazao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a upitan što očekuje od drugog kruga razgovora s čelnicima Mosta o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju vlade. Istaknuo je i da na razgovorima najavljenima za ponedjeljak poslijepodne neće biti riječi o kadrovskim pitanjima.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je da, kao i prošli put, očekuje vrlo otvorene razgovore u cilju da se napravi program i sastavi vlada koja će imati potporu ne samo parlamentarne većine, nego i javnosti. "Očekujem da će razgovori biti u istom pozitivnom duhu, očekujem da ćemo napraviti korak dalje ka formiranju stabilne parlamentarne većine a nakon toga i stabilne vlade", kazao je Jandroković novinarima.

Na novinarski upit vezan uz medijske napise da Most traži sedam ministarstava u novoj vladi, odgovorio je kako je o tome ovih dana bilo puno spekulacija, ali da s Mostom još nisu razgovarali o kadrovskim pitanjima. Ta tema će doći na dnevni red, a sada u prvom i drugom krugu razgovora tema je sadržaj i ono što je programski bitno, poručio je. Dodao je i da će teme o kadrovima i ustroju vlade tek doći na dnevni red.

Most je svojih sedam uvjeta za podršku u formiranju Vlade objavio uoči parlamentarnih izbora i oni se odnose na demokratizaciju izbornog sustava, proglašenje isključivog gospodrskog pojasa, izmjene ovršnog zakona, Zakona o HRT-u, Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, lokalnoj i područnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtke koje bi se odnosilo na mala i srednja poduzeća.

Čelništva HDZ-a i Mosta u 15 sati nastavit će razgovore o postizbornoj suradnji i sastavljanju Vlade. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je, nakon prvog kruga razgovora, izjavio kako žele postići strateški dogovor o dugoročnoj suradnji i stabilnu parlamentarnu većinu te četverogodišnju vladu. Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je kako se dvije stranke u potpunosti slažu da treba napraviti kvalitetan program buduće Vlade i odrediti ciljeve za iduće četiri godine.

Nastavak pregovora

Danas ćemo vidjeti pričaju li HDZ i Most zajedničkim jezikom, i hoće li Božo Petrov pristati da se neka jamstva odgode. Pa podsjetimo o čemu se radi:

Petrov traži da u Sabor umjesto jednog uđu tri kandidata s najviše preferencijalnih glasova s jedne liste.

Drugo - manje novca za političke stranke i plaćanje saborskih zastupnika po dolasku na posao.

Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa treći je uvjet. HDZ je prošli put tražio dodatna pojašnjenja, odgoda je moguća.

Petrov traži i izmjene ovršnog zakona, odnosno da se ovršenicima da mogućnost da ne završe na ulici. I na tome će, tvrde, inzistirati.

Tu je i niža pretplata za javnu televiziju, manje novca za plaće u lokalnoj samoupravi i zadnje - ukidanje poreza na ime tvrtke.

U Mostu i dalje tvrde da će inzistirati da se - nakon konstituiranja Sabora - u 30 dana izglasaju njihovi zakoni, a tek onda formira Vlada. No, vidjet ćemo što će na to reći u HDZ-u.

Dogovore li se Most i HDZ, jamstva i program trebaju provoditi ljudi. Tko bi mogli biti novi ministri i koliko bi Ministarstava ovaj put pripalo Mostu?

Jedino što je u ovoj fazi sigurno jest da bi Andrej Plenković trebao biti premijer. Ostalo su sve tek nagađanja.

HDZ je navodno Boži Petrovu spreman dati mjesto potpredsjednika vlade i najviše četiri ministarstva. Među njima i MUP, koji bi ponovno vodio Vlaho Orepić, ali navodno ovoga puta ne i pravosuđe.

Mediji špekuliraju da bi Most mogao tražiti sedam Ministarstava, no oni se o tome ne izjašnjavaju. Njima je navodno bitno mjesto predsjednika Sabora, što bi im HDZ teško dao.

Zasad se sve to čini kao licitiranje brojkama i igra živaca. Danas ćemo vidjeti idu li pregovori u dobrom smjeru ili već zapinju. (Hina/I.B.T./D.Š.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene