Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vještaci na suđenju

"Smiljana ima narcisoidne crte ličnosti i ne pokazuje osjećaj kajanja. U vrijeme zločina bila je ubrojiva"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec, osumnjičenoj da je sestru Jasminu Dominić zatukla tupim predmetom te potom skrivala leš u zamrzivaču 19 godina.

Na suđenju su svjedočili sudski vještaci iz iz Centra za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić"  Željko Sekulić i Marko Krešimir Abramović, te vještaci psiholozi i psihijatri iz Psihijatrijske bolnice Vrapče koji su izradili psihijatrijsko vještačenje.

Pročitajte i ovo Srnec se rasplakala slušajući presudu Epilog šokantnog slučaja Smiljana Srnec rasplakala se slušajući presudu: Za ubojstvo sestre čiji je leš držala u škrinji nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora! Slika nije dostupna U VARAŽDINU Nastavljeno suđenje Smiljani Srnec: Svjedoci obrane ne sjećaju se detalja druženja s Jasminom

Glavni vještak za daktiloskopiju i identifikaciju Željko Sekulić potvrdio je nalaze vještačenja na ukupno pet PVC vrećica u koje je bilo zamotano tijelo žrtve te na fragmentu ružičaste boje. U nalazu je naveden pronalazak tri traga papilarnih linija na vrećicama, od kojih je za jedan utvrđeno da je s jagodice palca desne ruke okrivljene Smiljane Srnec. Druga dva traga nisu upotrebljiva jer ne sadrže dovoljan broj individualnih anatomskih karakteristika.

Na upit zamjenice županijske državne odvjetnice Irme Bagarić s kojeg su dijela tijela vrećice, Sekulić je kazao da su, prema zapisniku međimurske policije, s glave žrtve.

Marko Krešimir Abramović, samostalni vještak bioloških i kontaktnih vještačenja, također je potvrdio nalaz DNA analize brisova i krvi s najlonskih čarapa kojima je žrtva bila vezana, vrećica gumene rukavice, desne nadlaktice, desne i lijeve šake te s noktiju žrtve.

Naveo je da je na čarapi kojom je bila vezana vrećica na glavi žrtve pronađen miješani DNA profil s "iznimno snažnim dokazom" da je riječi o pokojnoj Jasmini Dominić i okrivljenoj Smiljani Srnec, a na vrećici "umjereno snažan dokaz" da su tragovi Jasmine Dominić, Smiljane Srnec, majke Katarine Dominić i nepoznate muške osobe.

Abramović je kazao i da su tragovi na čarapama iz kožnih stanica, a na komadiću gumene rukavice iz krvi Jasmine Dominić nije pronađen biološki trag okrivljene. 

"Nije pokazivala osjećaj kajanja"

Psihijatrijski vještaci kazali su kako su utvrdili da je optužena nižeg praga tolerancije te je moguće je da će u manje stresnim situacijama agresivno reagirati, s čim je povezana i pretjerana impulzivna reakcija. Kod optužene vještaci nisu vidjeli da bi pokazivala osjećaj kajanja i krivnje, već bi racionalizirala zašto je nešto napravila. Naveli su kako su primijetili i prisutnost projekcije krivnje. Kod Srnec je primijećena i opsesivna crta, što je i sama istaknula navodeći kao primjer način na koji posprema kuću.

Stručnjaci su kazali kako su kod Srnec uočeni disocijalni poremećaji ličnosti, ali rekli su da nije riječ o duševnim bolestima. Vještaci su utvrdili da je optuženica bila ubrojiva te da ništa nije dokazivalo da je ona bila smanjenih sposobnosti, tj. da ne bi shvatila što radi. Rekli su da je povremeno uzimala sedative i antidepresive od 1996. godine. Dobivala ih je zbog blažih smetnji poput nesanice, anksioznosti i depresivnih simptoma. Zaključeno je da ima najviše crta ličnosti iz antisocijalnog spektra, a primijećena je i narcisoidnost.

Obrana je ispitivanje počela pitanjem postoji li općeniti psihološki profil ubojice, na što su svjedoci rekli da ne postoji. Vještaci su kazali kako su tijekom vještačenja koristili izjave svjedoka koji su opisivali ponašanje ispitanice. Kazali su i kako je to bila zadnja linija donošenja mišljenja o psihičkom stanju ispitanice jer se glavnina vještačenja temeljila na medicinskoj dokumentaciji.

"Svi iskazi svjedoka su nam bitni jer ponekad kod onih koji imaju duševne bolesti, a ne liječe se, drugi ljudi mogu primijetiti simptome duševnih bolesti, ali to se sada nije dogodilo. Nitko nam nije opisao da je imala takve simptome", kazao je vještak.

Na pitanje obrane zašto je prilikom vještačenja bila važna činjenica da Smiljana Srnec roditeljima nije rekla da je promijenila srednju školu, vještaci su rekli da je vrlo neuobičajeno da djeca roditeljima ne govore takve stvari.

"Kao mala, imala je dobar odnos sa sestrom"

Smiljana Srnec, kaže vještak, tvrdi kako je u ranijoj dobi imala dobar odnos sa sestrom.

"Skrivala je Jasminine nepodopštine od roditelja i pomagala joj je u školi, no kad je Jasmina otišla studirati u Zagreb, njihovi su se odnosi prorijedili. Ispitanica misli kako su se odnosi prorijedili nakon što se Jasmina očito snašla na fakultetu. Smiljana je tvrdila da je Jasmina bila u vezi s oženjenim čovjekom dvije godine, što je skrivala od majke", kaže vještak.

Smiljana Srnec kazala je kako s majkom nije imala naročito blizak odnos.

"Optužena kaže da je bila bliskija sa sestrom nego s majkom. Rekla nam je da se žalila na oca da je pio te znao neprimjereno reagirati, a da je jednom zbog ponašanja pozvala i policiju. Ipak, navela je i da joj je otac bio podrška dok je bila trudna. Rekao joj je da će joj pomoći financijski, dok je majka htjela da abortira", rekao je vještak i rekao da je Smiljana samu sebe uglavnom prikazivala u pozitivnom svjetlu.

Na pitanje obrane je li Smiljana navela i neku svoju manu, vještak je odgovorio da je kazala kako je rekla "da se brzo umori nakon što očisti kuću".

Suđenje je nastavljeno čitanjem iskaza ispitanih svjedoka. Optužba je predložila pozivanje dodatnih svjedoka te najavila predstavljanje novih dokaza. Najavljeno je ispitivanje policijskih službenika koji su obavljali obavijesne razgovore. Sljedeća je rasprava 7. studenog kad će se ispitati novi vještaci i svjedoci, dok će 14. studenog biti ispitani policijski službenici.

Sudac je kazao i kako je obrana Smiljane Srnec podnijela žalbu Vrhovnom sudu na odluku o produljenju istražnog zatvora.

Podsjetimo, na posljednjem ročištu u čevrtak svjedočili su Drago Sabol, Smiljanin i Jasminin ujak, te susjeda iz njihove ulice Sojka Križaić. (Hina/D.I.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene