Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj škrinja

Smiljanin ujak: "Vidovnjak mi je rekao da je Jasmina udarena tupim predmetom po glavi i ubijena"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec, osumnjičenoj da je sestru Jasminu Dominić zatukla tupim predmetom te potom skrivala leš u zamrzivaču 19 godina.

Na ročištu su svjedočili Drago Sabol, Smiljanin i Jasminin ujak, te susjeda iz njihove ulice Sojka Križaić.

Pročitajte i ovo Srnec se rasplakala slušajući presudu Epilog šokantnog slučaja Smiljana Srnec rasplakala se slušajući presudu: Za ubojstvo sestre čiji je leš držala u škrinji nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora! Slika nije dostupna U VARAŽDINU Nastavljeno suđenje Smiljani Srnec: Svjedoci obrane ne sjećaju se detalja druženja s Jasminom

Susjeda Sojka Križaić posvjedočila je da poznaje obitelj Dominić i da se sa svima družila. Kaže da je dobro poznavala Jasminu, ali nije znala odgovoriti u koju je školu išla. Za oca Martina rekla je da je većinom bio kod kuće i povremeno radio, a majka Katarina radila je u Njemačkoj. "Pa tak', dobar je bio, u redu kao susjed", rekla je za Martina. Kaže da je konzumirao alkohol. "Znala sam ga vidjeti u gostioni, vidjela sam ga pijanog više puta, posebno kad bi dobio penziju pa je imao više novca", rekla je susjeda.

Kaže da je s obje kćeri imao dobre odnose. Nakon Jasminina nestanka znao je reći da mu nema kćeri. "Normalan", tako je svjedokinja odgovorila na pitanje kakav je optužena Smiljana imala odnos prema novcu. Kaže da se znala kladiti, ali za mali novac. Jasminu je zadnji put vidjela 2000., ali se ne sjeća u kojem je to mjesecu bilo. "Ne mogu se sjetiti, već sam stara, pa sam izgubila pamet", rekla je. Kaže da su joj rekli da je Jasmina ili na brodu ili u Zagrebu na školovanju. "Mislim da mi je to Smiljana rekla. Od drugih sam čula da je to Smiljana rekla", rekla je svjedokinja. Otkrila je da je Smiljani jednom posudila posteljinu jer joj je rekla da dolazi Jasmina. Svjedokinja Križaić kazala je da joj nije poznat podatak o tome tko je i kada prijavio nestanak Jasmine Dominić. Potvrdila je da je Martin Dominić znao popiti nakon što je nestala Jasmina.

Obrana je svjedočenje počela pitanjem je li Križaić teško bolesna. Smatraju kako je bitno da se zna je li svjedokinja teško bolesna. Potvrdila je da ide na kemoterapije i da je očekuje operacija, iako je upozorena da na to pitanje ne mora odgovoriti. U nastavku suđenja rekla je da je s obitelji Dominić dugo susjeda. "Točne godine njihova dolaska u susjedstvu se ne sjećam, imala sam malu djecu i radila", kazala je. "Ja sam otišla '91. u Njemačku, vratili smo se '97. Nakon '97. nisam odlazila, samo sam puno radila i nije me bilo doma po cijele dane", dodala je i posvjedočila da nije odlazila na liječenje u Njemačku.

Družila se sa susjedima i odlazila u njihovu kuću

Potvrdila je da je odlazila u kuću obitelji Dominić i da se družila sa susjedima. "Jasmina mi je sama rekla na koji je fakultet išla, ali ja sam to zaboravila", kazala je i dodala da joj Jasmina nije govorila o svojim planovima koje ima za budućnost. "Nitko mi o tome ništa nije rekao niti sam ja pitala. Kad je nestala, ja sam mislila da ona i dalje studira u Zagrebu", kazala je svjedokinja. Navela je da ne zna točno kad Jasminu više nije viđala kod kuće. Na pitanje zašto je sigurna da je Jasmina 2000. godine nestala, odgovorila je da ju je još tada vidjela, poslije više ne. "Poslije je možda i dolazila doma, ali ja nisam bila doma, cijele dane sam radila i nisam je vidjela", dodala je. Kaže da nije vidjela kako kod obitelji Dominić dolazi netko tko bi prijetio obitelji. Za Katarinu Dominić, Jasmininu i Smiljaninu majku, kaže da je bila dobra majka. "Bila je dobra prema njima", objasnila je.

Obrana je svjedokinju pitala koje je godine pronađena Jasmina, ona je odgovorila da je to bilo u veljači prošle godine. Kaže da je Jasminu vidjela posljednji put u rujnu ili listopadu na ulici, da je prolazila s prijateljicom. "Nakratko je bila ošišana", prisjetila se. O posteljini koju je Smiljana Srnec pitala na posudbu 2004. ili 2005. godine kaže kako je to bilo u ljetno doba. "Ne znam točno kad je to bilo, ne bih znala reći. Ja nisam mogla ništa vidjeti, radila sam i u subotu i nedjelju jer su bile svadbe", objasnila je. Dodala je da su tada bile poplave u Palovcu, čak i u njihovoj ulici, ali nije sigurna u kojoj godini je to bilo. Sjeća se i intervencije vatrogasaca, ali se ne sjeća intervencije u obitelji Dominić. "Oni imaju podrum, ali to je nisko, mislim da su dvije stepenice", kazala je. Time je saslušanje svjedokinje završeno.

Svjedočio Smiljanin i Jasminin ujak

Na ročištu je svjedočio i Dragutin Sabol, Smiljanin i Jasminin ujak. Upozoren je da, kao bliski srodnik optužene, nije dužan svjedočiti, no on se odlučio svjedočiti na suđenju Smiljani Srnec. Na pitanje optužbe o odnose sa sestrom Katarinom i njezinim mužem Martinom Dominićem kazao je da je bio u dobrim odnosima, ali na distanci. "Udaljavao sam se od njih, nismo komunicirali zbog njihova načina života. Kod njih nisam zalazio, možda jednom ili dvaput. Martin je pijančevao, radio povremeno i nisam to mogao podnijeti. Razgovarao sam sa sestrom da ga ostavi, pomogao bih joj s djecom. Ona je to odbila i živjeli su nikako", objasnio je. "Par godina se radilo, što se zaradilo - to se popilo s prijateljima koji su jednako tako živjeli", dodao je.

Sabol je naveo i da je Martin premlatio čovjeka početkom 90. godina, a ozlijeđeni je tražio odštetu. "Ne bih mogao sa sigurnošću reći je li on bio agresivan i prema supruzi i kćerima. Čuo sam od drugih da je", dodao je. Navodi da je sa Smiljanom bio u dobrim odnosima dok se nije doznalo da Jasmine nema. "Nismo se često viđali, ali kad se doznalo da Jasmine nema, prekinuli smo svu komunikaciju. Ne mogu reći da je ona loša osoba, no voljela je napraviti dosta toga nedobroga. To je bila njezina mladost. U dućanu gdje je radila navodno je bila krađa. Po selu se pričalo. Drugi su pričali da je išla u učiteljsku školu, međutim, koliko se poslije doznalo - to nije bila istina", kazao je opisujući Smiljanu Srnec.

Za Jasminu Dominić kazao je da je bila jako dobra osoba. "Vidjela je kako žive i borila se. Nakon nekog vremena je prekinula školovanje, ne znam iz kojeg razloga. Puno toga sam čuo od drugih ljudi. Prije nego što je otišla na studije u Zagreb, molila me da joj pomognem u selidbi, i to je bilo zadnji put da smo bili skupa. Posljednji put sam je vidio u krznenoj jaknici krajem petog mjeseca 2000. godine. Mahnula mi je i otišla na autobus", dodao je. Sabor je posvjedočio da je svoju sestru pitao za Jasminu i dobio odgovor da se Jasmina iz Francuske javlja samo Smiljani.

Za prijavljeni nestanak doznao je iz tiska. "Onda smo se svi začudili. Bilo mi je čudno već prije kako je dugo nema. Mislio sam si - kakvi ste vi roditelji, dijete vam se ne javlja, a vi se ne pitate gdje je? Policija je došla u više navrata i pitala znam li išta, ali nisam znao", kazao je i dodao da je odlazio kod vidovnjaka. "Pročitao sam o slučaju gdje čovjek otkriva neriješene slučajeve i javio sam mu se", kazao je i dodao da je otišao kod vidovnjaka na njegov poziv. "Ljudi su me ismijavali zbog toga", opisao je Sabol. "Vaša nećakinja je mrtva", bile su prve riječi koje mu je vidovnjak uputio, posvjedočio je i dodao da mu je vidovnjak kazao i da je Jasmina udarena po glavi tupim predmetom i ubijena te da će reći sve na policiji nakon što Sabol prijavi. "Ja sam to prijavio", dodao je. Kaže da je sestru pitao za Jasminu svaki put kad je došla posuđivati novce. "Ona mi je govorila da je na putu, da se vraća, ne sjećam se više odakle, s tog broda. Javljala se Smiljani. Pitao sam je je li ona komunicirala s Jasminom, rekla je da nije", kazao je.

Posuđivao im novac

Na pitanje obrane o posuđivanju novca svojoj sestri, kazao je da se to dogodilo u više navrata. "Gradili su kuću i posuđivao sam im. Kad se dogodilo to s Martinom, ostali su bez novca. Djeci je najviše trebala, a ona je morala otići raditi u Njemačku. Martin je bio jako dobar u selu svima jer je svima davao novac. Zadnji put novac je posudila Smiljana", kazao je Sabol. Navodi i da se na vjenčanju njegova brata dogodio teški incident. Martin Dominić trebao je biti vjenčani kum, no nije se pojavio. "Bilo je tu plača, ali smo supruga i ja bili kumovi. Ujutro se pojavio nažderan, pijan, na tu svadbu. Ja sam bio u stanju da ga izbacim van i pretučem jer to mi nitko nikad nije napravio", kazao je i dodao da s njim nikad nije pričao nakon prijavljenog nestanka Jasmine i posjeta vidovnjaku. "On je mene izbjegavao, nismo komunicirali godinama. Dvadeset godina nismo komunicirali", objasnio je. "Nakon što sam rodbini ispričao sve za vidovnjaka, poslao mi je poruku da pazim što pričam jer neće biti dobro", posvjedočio je.

Sabol ne zna kad je Jasmina prekinula studij. "Čulo se da je prekinula, da negdje radi, ali ne znam detalje", kazao je. Dodao je da je od drugih čuo kako je otišla kod mame u Njemačku. "Čuo sam da radi u kafiću, ali gdje i koliko, ne bih znao", kazao je i dodao da je Katarina Dominić uvijek bila na strani supruga i odbijala ostaviti ga. Za agresivnost Jasminina oca Martina Dominića čuo je od obitelji. "Prema meni nije bio agresivan, mene je respektirao. S drugima se svađao i tukao po gostionama. Tako su pričali u selu. Meni je takav način života bio neprihvatljiv i nisam s njima htio imati veze. Pričalo se da su bile svađe s Katarinom i kćerima. Čuo sam da se znao napiti i onda je bio agresivan", dodao je Smiljanin i Jasminin ujak.

"U kući obitelji bio sam kad je umro Martin, i to desetak minuta. '98. ili '99. bili smo supruga i ja, Jasmina je bila ošišana na nulu i skrivala se zbog toga pred nama. Drugi su rekli kako je htjela tako biti ošišana, da je sama izabrala frizuru", objasnio je. Misli da je Jasmina u to vrijeme još uvijek bila učenica u gimnaziji. Nakon toga doznao je da je prekinula studij. "Svima nam je to bilo čudno jer smo znali da je bila vrhunska učenica", kazao je.

Sjeća se i poplava u Palovcu. "I kod moje sestre je bila, gore nego kod mene. Vatrogasci su intervenirali i kod nje i kod mene", prisjetio se Sabol. "Podzemne vode bile su toliko jake da su se podrumi počeli puniti", dodao je. Njegova kći išla je u školu s Jasminom. "Nisu se previše družile nakon Jasminina odlaska u Zagreb, kasnije su samo tu i tamo se čule", dodao je. Kaže da su se tu i tamo znale sresti, no intenzivnog druženja između njih nije bilo. Za Katarinu Dominić kaže da je iz Njemačke dolazila jako rijetko, po nekoliko dana. "U dva mjeseca jedanput, nekad prije, nekad kasnije", objasnio je. Kazao je i da je Martin Dominić u to vrijeme radio gdje je stigao i neredovito. Čuo je od drugih da su novac posuđivali i od kamatara. "Meni su posuđeni novac uredno vraćali, za druge ne znam", kazao je i dodao da ne zna je li obitelji netko prijetio zbog posuđenog novca.

Nastavak suđenja bit će u ponedjeljak u 9 sati.

Podsjetimo, na suđenju koje je započelo u utorak Smiljana Srnec kazala je kako se ne osjeća krivom, a tužiteljstvo je iznijelo dosad nepoznate detalje jezivog slučaja.

"Žrtva je usmrćena u ležećem položaju kada se nije mogla braniti. Do usmrćenja je došlo u ljeto 2000. Dokazat ćemo da je koristila gumene rukavice. Nakon toga je Smiljana Srnec sakrila tijelo svoje sestre u zamrzivač. Poklopac zamrzivača zalijepljen je ljepilom. Na temelju psihijatrijskog nalaza dokazat ćemo da se radi o profilu osobe koja je sposobna počiniti ubojstvo, pa i ubiti svoju sestru", reklo je tužiteljstvo.

Svjedoci su pak kazali da je Smiljana Srnec bila sklona lažima i manipulacijam te je često pohodila kladionice.

Jedan od svjedoka rekao je kako su oko Uskrsa 2001. godine on, Smiljana i njezin suprug išli u Mađarsku, a da je Smiljana imala Jasminine dokumente.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene