Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera INA-Mol

Ježić na sudu opisao famozni ručak u Marcellinu; zbunio se dok je objašnjavao tko je platio račun i zašto ga nema na snimci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je ponovljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi INA-MOL. U tijeku je svjedočenje krunskog svjedoka Roberta Ježića koji je na prvom suđenju ispričao da je na račun svoje švicarske tvrtke primio pet milijuna eura od mađarskog MOL-a kao mito za bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera.

Zbog ranije ugovorene Ježićeve operacije te najavljenog opsežnog ispitivanja, obrana će Ježića ispitati 8. i 11. travnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna još nije pravomoćno Ukinut istražni zatvor bivšem glavnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju Direktor MOL-a Zsolt Hernadi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pravosudna trakavica MOL razočaran presudom Hernadiju i Sanaderu, smatraju da je suđenje bilo nepošteno

15:30 - U travnju 2011., počeli su se, kaže Ježić, pojavljivati članci u novinama kako su neke ciparske firme počele otkupljivati dionice od INA-e tajno za MOL, pa se bojao da bi se uplata novca od strane ciparskih firmi na račun Ksenoplasta od pet milijuna eura povezala s njim kao nezakonita radnja. O tome se posavjetovao s odvjetnikom Hanžekovićem koji je rekao da je bolje da se to iznese u javnost, nego da se čeka da se vidi što će se dogoditi. Iznos od pet milijuna eura koji, kako kaže Ježić, u vlasništvu Dioki holdinga, bio je namijenjen Sanaderu, a sada je nakon svega što se dogodilo namijenjen povratu u državni proračun Republici Hrvatskoj. To će učiniti, kaže kad se steknu svi uvjeti.

Na pitanje je li ikada bio namijenjen njemu, rekao je da nije.

''Društvo ima obvezu povratka tog novca i učinit ćemo sve da se to dogodi'', rekao je na što se u sudnici moglo čuti da je to rekao i prije nekoliko godine. ''Onda su postojali neki proceduralni koraci. Sada će se to valjda dogoditi. Kad sam ja to rekao, nije bilo ni pravomoćne presude, niti je sproveden derivacijski postupak. Nije bio niti podnesen zahtjev'', objasnio je.

 

15:03 - Ravnateljica USKOK-a pitala ga je jesu li mu poznata pojedina imena vezana za Hernadija, na što je uglavnom odgovarao potvrdno.

14:35 "Zsolt Hernadi mi je rekao bit će sve u redu, ne brini. To je velika transakcija i mora biti izvršena u dva navrata. Prvooptuženom sam rekao da neću organizirati primitak drugog dijela novca u iznosu od 5 milijuna eura", kazao je Ježić.

14:20 Nakon tog izlaganja, Sanader je sutkinju upitao zašto Ježića nema na objavljenoj snimci iz restorana

14:12 Ježić je potom opisao famozni ručak u restoranu Marcellino

"Na poziv Ive Sanadera koji je rekao da je Hernadi u Zagrebu, našli smo se u restoranu Marcelino. Prvo Sanader i ja, a potom se priključio Hernadi. Ja sam mu tom prilikom predao eleborat kako bi se poboljšalo crpljenje etana iz plinskog  Želio sam Hernadiju predati eleborat kako bi DIOKI investirao u ekspander s kojim bi se povećala količina etana. Predao sam mu eleborat. Sanader je ručao s nama, a poslije toga sam s Hernadijem", kazao je Ježić nakon čega je zbunjeno pokušao objasniti tko je i kada platio račun za ručak.

Ježić je naime ustvrdio kako je platio prvi račun nakon što je ručao s Hernadijim, a tada se u dogovoru sa Sanaderom navečer ponovno vratio u restoran i platio račun za obrok Sanadera i Hernadija.

Kazao je kako nije čuo nikakav razgovor u vezi bilo kakvog novca te da su Sanader i Hernadi razgovarali na njemačkom.

Na pitanje sutkinje kako je on razgovarao sa Hernardijem, Ježić je odgovorio na engleskom. 

14:03 - Na pitanje gdje je 5 milijuna eura koje je svjedok obećao da će vratiti, Ježić je rekao: "Ja sam tada brzopleto rekao da ću novac vratiti, ne vodeći računa o proceduri koja mora biti odrađena. Unutar knjiga je evidentiran taj novac. Taj novac postoji u stvarnosti, ali u potraživanjima koje Dioki ima prema trećim stranama. U ovom času, taj novac fizički ne postoji, ali bi se mogao prikupiti. Postoji neki iznos, ali cijeli iznos ne. Dakle, danas na računu Dioki Holdinga ne postoji iznos od 5 milijuna eura", više je puta ponovio Ježić.

13:58 - Ježić je objasnio gdje je završio novac namijenjen Sanaderu. "Taj novac, kada je ušao u Xenoplast, na njega je plaćen porez. Novac je korišten za isplatu kredita koji je Dioki Holding imao. Firme su spojene. Slijedivo je njihovo računovodstveno knjiženje. Vidi se gdje je novac", tvrdi Ježić.

13:54 - "Krajem 2010. godine došlo je do spajanja firmi Xenoplast i Dioki Holdinga i dalje je to funkcioniralo kao jedna firma, odnosno kao Dioki Holding. Direktor te firme sam ja", rekao je Ježić u nastavku svjedočenja nakon desetominutne pauze.

13:20 - Ježić je rekao da se novac koji je bio na računu njegove tvrtke, a radilo se o 4 i pol milijuna eura, koristio za isplatu kredita DIOKI Holdinga. "Osoba koja je odlučivala o tome, o novcu, bio je Stefan Hurliman", rekao je. Ježić ovime tvrdi da je novac namijenjen Sanaderu, iskorišten za otplatu kredita Diokija.

13:01 - "U listopadu smo avionom otišli na utakmicu u Milano, a sutradan u Zurich. Tamo se sreo s bratom Vladom u hotelu gdje je rekao bratu da ja izlazim van i da će se drugi dio isplate morati realizirati na neki drugi način, jer sam mu ranije rekao da su švicarski zakoni komplicirani i da isplata neće ići lako". Ježić kaže kako nije čuo na koji način bi se organizirao drugi dio isplate tog novca.

12:56 - Ježić je rekao da se slučaj INA-MOL pojavio u medijima kada je Sanader otišao s premijerske funkcije. "Ja tada polako počinjem shvaćati koja je pozadina tog novca. Sanader me pitao može li dobiti dio novca, a ja sam mu rekao da ne. Rekao sam mu i da ne želim primiti drugih 5 milijuna eura i da odbijam dalje sudjelovati u tom poslu. Na to je Sanader reagirao dosta mirno i bez nervoze", rekao je Ježić.

12:53 - Ježić je posvjedočio kako je Sanaderu rekao da će biti još troškova i to od 20 posto, a troškovi su se odnosili na mogući porez. "Sanader mi je tada rekao: Vodi računa da to bude što manje", posvjedočio je Ježić. "Sa Sanaderom sam se dogovorio da će novac ostati na računu tvrtke godinu, godinu i pol dana. A potom da ga mogu izvući kroz isplatu dividende i predati Sanaderu", dodao je.

12:50 - "Ja nisam Hurlimanu rekao za koga se taj iznos uplaćuje, te je on pretpostavio da je taj iznos za mene, jer sam se ja već prije bavio konzultantskim uslugama". Ježić je objasnio da je prije toga imao konzultantski ugovor sa Hypo-bankom na 5 milijuna eura, a njemu je, kaže, isplaćeno tri milijuna eura.

Novac isplaćen preko tvrtki iz Cipra

12:48 - Ježić je rekao kako su dva iznosa novca na račun uplaćena u lipnju 2009. godine preko tvrtki registriranih na Cipru.

12:44 - "Nakon nekoliko tjedana od sastanka u Vladi, od Hurlimana sam dobio odgovor kako su ugovori potpisani i da je prvi iznos došao na račun. Mislim da nije prošlo više od 10 dana od sastanka u Vladi, a da je ugovor potpisan i da su novci plaćeni", rekao je.

Kao i u prvom iskazu, Ježić je imenovao Imra Fazekaša kao glavnog čovjeka koji je dogovarao isplatu 10 milijuna eura bivšem premijeru Sanaderu te kao čovjeka od povjerenja Hernadija, predsjednika Uprave Mola.

Predao sam mu adresu tvrtke Xenoplast, broj računa tvrtke i ime odgovorne osobe Stefana Hurlimana.

12:35 - "Sanader mi je rekao u Uredu Vlade, nakon što se sastao s Hernadijem, da je sve ok i da će se prvi dio isplate novca realizirati odmah, a ostatak krajem godine, jer se radilo o velikom iznosu". Ježić je napomenuo kako mu je Sanader potvrdio da bi se cijeli iznos trebao uplatiti do kraja 2009.godine.

12:30  - Predao sam Sanaderu adresu tvrtke Xenoplast, broj računa tvrtke i ime odgovorne osobe Stefana Hurlimana. Potom se ništa nije događalo mjesec dana. Tako je bilo do kraja petog mjeseca kada se dogodio susret u Vladi i sastanak Sanadera s Hernadijem", posvjedočio je Ježić.

"Očekivao je primitak od 10 milijuna eura"

12:17 - "Sa Sanaderom sam bio poznanik i nisam bio u njegovom užem krugu. Nismo bili prijatelji, ali bili smo izuzetno bliski. Imao je autoritet i moć i to je uvijek naglašavao", rekao je Ježić.

"Sanader je spomenuo mogućnost primitka novca i rekao mi je da provjerim i vidim kako bi se to moglo organizirati. Tada je upit konkretizirao, govoreći da očekuje primitak 10 milijuna eura od MOL-a i da ja vidim konkretno kako će se to organizirati. Rekao sam da ću to provjeriti i javiti. Iza toga su slijedili sastanci gdje ja taj razgovor obavljam u Švicarskoj i gdje moj direktor meni kaže da je to moguće učiniti kroz konzultantski ugovor, kako bi taj novac mogao doći na račun te firme. U Zagreb sam se vratio s brojem računa. Direktor te švicarske firme bio je Stefan Hurliman", rekao je Ježić.

12:12 - Krunski svjedok Robert Ježić rekao je kako je Ivu Sanadera upoznao u Zagrebu, 2001. godine na ručku, a s njim ga je upoznao Mladen Barišić. Ježić je tada bio poduzetnik.

12:09 -  "Nema nikakvog dogovora između svjedoka Ježića i USKOK-a", rekla je ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić.

12:07 - Sudu se obratio Ivo Sanader koji se požalio kako nema pravično i pošteno suđenje, zbog, kako kaže, Roberta Ježića. Za njega kaže da je on supočinitelj ovog djela."U ovom postupku Ježić bi trebao biti suoptuženik. Mislim da postoji dogovor Ježića i USKOK-a da mene tereti. Molim da Sud ispita te navode i da ispita da li postoji takav dogovor", rekao je Sanader. 

Ročište u prosincu

Posljednje ročište u prosincu 2018. godine odgođeno je zbog bolesti Ive Sanadera. Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić ročište je odgodila do 4. veljače 2019. nakon što je Sanaderova obrana njegov nedolazak opravdala temperaturom i obvezala se da će sudu dostaviti liječničku dokumentaciju.

Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako jer i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju INA-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz INA-e.

Podsjetimo, prema optužnici, pet milijuna eura završilo je na računu tvrtke Roberta Ježića u Švicarskoj, a drugih pet milijuna Sanader je, kako tvrdi Uskok, krajem 2009. isplaćeno na neutvrđen način.

Rober Ježić na početku suđenja tvrdio je da će vratiti novac, no vrlo je brzo promijenio priču. Kada je presuda postala pravomoćna, tvrdio je da mu presuda nije dostavljena, a kada je Ustavni sud ukinuo presudu, rekao je da za povrat novca nema temelja jer presuda nije pravomoćna. (M.T./Hina)

 



 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene