Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEKOLIKO ETAPA

Nastavljeno uklanjanje tornja sisačke katedrale stradalog u potresu: "Dotrajala drvena konstrukcija prijeti urušavanjem"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasci su u subotu ujutro nastavili složeni postupak uklanjanja pedesetak metara visokog zvonika sisačke katedrale, a cijeli postupak i napore vatrogasaca uz dužnosnike Sisačke biskupije s primjerene udaljenosti prati i velik broj građana.

Skidanje teško oštećenoga crkvenog tornja na sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa trebalo je početi jučer, no odgođeno je zbog lošeg vremena, a s tornja je skinut samo križ. Zbog velikih oštećenja i težine objekta riječ je o izuzetno zahtjevnom postupku.

Pročitajte i ovo Urušio se dio zgrade u Sisku - 9 Obnova u Sisku Zid zgrade se urušio i pao na radnike na skeli: Policija objavila detalje nesreće Teška nesreća u Sisku - 1 OZLIJEĐENA DVA RADNIKA Detalji urušavanja zgrade u Sisku: "Ovo je vrlo prometna ulica, moglo je doći do još veće tragedije"

Kako je rekao koordinator akcije, građevinar Davor Vrbanek, zbog dotrajale drvene konstrukcije prijeti stalna opasnost da se kapa, ili cijeli zvonik, svakog trenutka uruše.

"Predviđeno je da se najprije uz dvije višetonske dizalice, zahvati i spusti kapa zvonika. Kako prilikom zahvata limene kape ne bi došlo do urušavanja zidanog dijela zvonika, on je privremeno učvršćen obručima. Budući da se za potresa cijeli zvonik već odvojio od crkve i nagnuo, a u gornjem dijelu pomak iznosi čak 25 centimetara, cijeli se zvonik mora ciglu po ciglu razložiti i spustiti", kazao je Vrbanek.

Budući da se u blizini katedrale nalaze drugi objekti Sisačke biskupije, to je jedini način da se na njima ne pričini nova šteta ili ugroze građani.

Ukoliko se ne pojave druge poteškoće, izvođači radova očekuju da bi tijekom subote mogli skinuti kapu zvonika. Neposredno nakon tog postupka počet će skidanje zidanog dijela zvonika izgrađenog sredinom 18. stoljeća. Namjera je da se u prvoj fazi ukloni gornji dio zvonika iznad zgrade crkve, a kasnije i preostali dio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene