Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Pet do 12"

Medicinari nastavljaju s prosvjedima, ministar Kujundžić im odgovorio: "Vjerujem da ćemo sutra imati neko rješenje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi i danas je održao mirni prosvjed zaposlenih u djelatnosti zdravstva.

U 11:55 održani su prosvjedi "5 do 12" u Kliničkoj bolnici (KB) Sveti Duh u Zagrebu i u Općoj županijskoj bolnici (OŽB) Vinkovci.

Sindikati prosvjedima žele skrenuti pozornost na njihove otežane uvjete rada te na pregovore koje trenutačno vode s Ministarstvom zdravstva. Mirni prosvjed zaposlenih u KBC-u Zagreb, KBC-u Split i u Općoj bolnici u Dubrovniku održao se u srijedu.

Brankica Grgurić iz Sindikata medicinskih sestara na današnjem je prosvjedu poslala poruku vladajućima.

"Poručujemo Vladi i svima onima koji odlučuju da već jednom ozbiljno krenu raditi, da okončamo agoniju koja traje godinu i pol dana". Pita se zašto ih premijer nikada nije pozvao na razgovor da mu kažu s kojim problemima se susreću medicinske sestre. "Za sve se nađe vrijeme, a za nas se nikada nije našlo niti pet minuta vremena", napominje.

Vlada zdravstvenim sindikatima na pregovorima u petak nije ponudila ništa konkretno te se pregovori nastavljaju u utorak. Grgurić se nada kako će Vlada ovaj put izići s konkretnim prijedlogom i ne isključuje štrajk.

"Nadam se da će ministar izići s ponudom Vlade i reći što su dogovorili. Do 31. 7. su spavali, nadam se da su se probudili. Mi se borimo za naše bolesnike. Akcije naravno da će biti stalno. Nisu ni svjesni kolike su akcije u tijeku, samo što nisu krenule. Oni koji odlučuju, nek' se ne zavaravaju, tek smo krenuli“, kazala je Grgurić.

Uvjerena je da će na pregovore sa Sindikatima ministar donijeti izračune i konkretan prijedlog. "Želi li Vlada zaista da napustimo zemlju, tko će se brinuti o bolesnicima? Zar zaboravljate tko su medicinske sestre? Da, mi smo obične žene, majke, ali imamo znanje, imamo moć i radimo odgovorno svoj posao", kaže ogorčeno i dodaje kako neće ići ispod sedam posto zahtjeva za povećanjem plaća.

Prosvjed je održan i ispred OŽB Vinkovci. Gordana Kucljak, sindikalna povjerenica, ponosna je na sve koji su se odazvali prosvjedu.

"To znači da im je preko glave svega. Loši uvjeti rada, male plaće, neplaćeni prekovremeni. Plaćaju nam samo ono minimalno. Tražimo da nam se plati, da nam kolegice ne odlaze u inozemstvo. Nama nije problem raditi, ali tražimo da nas se vrednuje“, poručila je.

Kujundžić: "Vlada će izaći s konkretnim prijedlogom u vezi plaća u zdravstvu"

Pregovarački odbori Vlade i sindikata zdravstva sastat će se ponovno u utorak na novom krugu pregovora u Ministarstvu zdravstva, a ministar zdravstva Milan Kujundžić najavljuje da će pred sindikate izaći s konkretnim prijedlogom u vezi povećanja plaća zaposlenih u zdravstvenom sustavu.

"Izaći ćemo s konkretnim prijedlogom koji će biti u granicama mogućeg. Vjerujem da ćemo sutra imati neko rješenje koje ćemo potom iznijeti Vladi", rekao je Kujundžić Hini.

Sindikati ističu kako je minimum od kojeg ne odustaju 7-postotno povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost, koje su parafirali s ministrom zdravstva, što Vlada nije prihvatila već je kolektivne pregovore vratila na početak.

Ministar financija Zdravko Marić više je puta izjavio kako dodatni financijski zahtjevi sindikata zdravstva i školstva nisu predviđeni u državnom proračunu te da povećanje plaća u tim javnim službama mora biti u skladu s mogućnostima. (M.T./Hina)

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene