Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak pregovora u utorak

Sindikalisti nakon sastanka s ministrima: "Ostane li Vlada pri svojoj ponudi, štrajk ide dalje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljeni su pregovori prosvjetara i Vlade. S predstavnicima sindikata obrazovanja pregovaralo je čak troje ministara.

Sedamnaesti je dan štrajka u školama. S predsjednicima sindikata prosvjetara pregovaraju ministar financija Zdravko Marić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ponedjeljak ipak prosvjed Štrajk ide dalje, Mihalinec nakon maratonskog sastanka u Vladi poručio: ''Približavamo se rješenju'' Slika nije dostupna Ponudila rješenja Divjak razgovarala s Plenkovićem: "Tako dugo dok ima šanse da stvari idu naprijed, ja sam tu"

12:10 Nakon prvog sastanka u Ministarstvu rada, gdje su za stolom sjedili troje ministara i sindikalisti, u podne je održana presica predstavnika sindikata. Branimir Mihalinec najavio je "prosvjed 6. 11. za 6,11 posto". Objavljeno je i u kojim školama neće biti nastave u četvrtak i petak.

U četvrtak štrajkaju škole u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. U petak će štrajkati Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija.

11:15 "Nastavljeni su razgovori sa sindikatima. Današnji su razgovori kvalitetni, pozicije nam nisu blizu. Jasna je komunikacija prema učiteljima i nastavnicima. Upute koje ćemo dati u srijedu vezane za nadoknadu radnih sati bit će nam poznate naknadno, dok vidimo koje su nam opcije", kazala je ministrica Blaženka Divjak.

"Ne smiju se prava djece na učenje i pravo zaposlenih na štrajk dovoditi u kontradikciju. Do kraja tjedna trebalo bi biti doneseno rješenje i ova situacija mora vrlo brzo završiti. Čuli smo na sastanku da, unatoč tome što se razgovori nastavljaju u utorak u 14 sati, štrajk se nastavlja. Četiri dana smo u minusu u nastavi i sada treba vidjeti što se i gdje može nadoknaditi, no više o tome znat ćemo u srijedu", dodala je Divjak. Smatra da bi bilo idealno da sindikati smanje zahtjeve, a Vlada poveća svoju ponudu.

11:10 Ministar Josip Aladrović kazao je kako je vidljiva zajednička volja da se dođe do dogovora. "U ovom trenutku je zajednička volja i želja da zajedno izađemo iz situacije te da učenici budu zadovoljni, ali da budu zadovoljni i zaposleni u obrazovanju. Nastavljamo s razgovorom i do kraja tjedna očekujemo da bi mogla biti formulirana ponuda koja će biti prihvatljiva objema stranama", kazao je.

"U ovom trenutku na stol smo stavili ono o čemu smo već razgovarali. Naravno da nije bilo zadovoljstva s druge strane, moramo dalje razgovarati i moramo na umu imati fiskalnu održivost", dodao je Aladrović. Smatra da je razgovor pomak u ovoj situaciji. "Nadamo se da će doći do dogovora. Nadam se da ćemo sutra znati pozicije sindikata i koliko su spremni za kompromis. Deklarativno su naveli da su spremni na pregovore, ali nismo dobili konkretnu ponudu", objasnio je.

Aladrović je dodao kako u ovom trenutku neće kretati sa zabranama i represijom prema štrajku. "U ovom trenutku izbjegavao bih komunikaciju u vidu zabrana i sve ostale represivne metode. To u ovom trenutku nije na stolu". Na pitanje novinara o tome hoće li štrajk biti plaćen, odgovorio je da će to ovisiti o odluci koja tek treba biti donesena.

11:00 Vilim Ribić nakon sastanka nije bio nimalo optimističan. "Upozorio sam ih da je ovo potpuno nesuvisao prijedlog koji nikome ništa ne znači. Nemamo nikakva jamstva da će doći do porasta koeficijenta do 1. srpnja. Nema tih ljudi koji mogu napraviti analitičku procjenu koeficijenata radnim mjesta na 180.000 radnih mjesta. Druge zemlje za to imaju platne razrede, a ne koeficijente. To je jedina moguća varijanta koja se može napraviti. Srediti naše koeficijente je iluzorno, to je 'piši propalo'", kazao je.

"Ili će se završiti političkim arbitrarnim procjenama ili od toga neće biti ništa. Nema nikakvih jamstva da će prosvjetari dobiti svoja traženja kroz ovakvu ponudu koja je slaba i nesuvisla. Mi tu nemamo što popustiti, popustit će onaj tko bude slabiji, a to će već pokazati vrijeme", dodao je Ribić.

10:50 Željko Stipić iz Sindikata Preporod kazao je da uskoro očekuju ponudu Vlade. "Konačna ponuda Vlade trebala bi biti do kraja tjedna. Ako ta ponuda bude sadržavala ono što se moglo čuti na sastanku, može se pretpostaviti kako će se naši članovi očitovati. Bojim se da štrajk ide dalje", kazao je Stipić.

10:30 "Najvažnije je da štrajk ide dalje. Sve sindikalne aktivnosti su u tijeku. U srijedu je prosvjed, sindikati slušaju zahtjeve članova i nečlanova. Naglašavali smo da dijalog nema alternativu. Problemi se trebaju rješavati. Danas smo argumentirano iznijeli svoje zahtjeve, dajmo priliku Vladi da razmisli o tome što smo rekli", kazala je Sanja Šprem.

S obzirom na najavu ministrice Blaženke Divjak da će u škole poslati uputu što i kako dalje, kazala je: "Ministrica je rekla da mora razmisliti o tome što će se događati ove školske godine. U srijedu je frontalni štrajk, neće raditi nitko." Na pitanje je li optimistična što se tiče daljnjeg tijeka pregovora, Šprem je odgovorila: "Ja mislim da je situacija ozbiljna, Vlada RH bi trebala što prije ponuditi rješenje." Dodala je kako misli da će štrajk biti plaćen svima te da će za sljedeći sastanak dobiti poziv iz Vlade.

10:10 Nakon dva sata pregovora Sanja Šprem i Branimir Mihalinec izašli su sa sastanka s ministrima. Nisu željeli govoriti o detaljima pregovora jer, kako su rekli, pregovori su tajni. 

"Ovo je prvi razgovor na kojem smo od Vlade dobili obećanje da će njihov prijedlog biti u pisanoj formi, a mi smo zatražili od Vlade da se o našem prijedlogu isto tako očituje. Dogovorili smo se da ćemo se ovaj tjedan sastati ponovno. Točan termin nije dogovoren. Nakon dva sata razmijenili smo argumente, mi smo dali naše zahtjeve i prijedlog kako izaći iz ove situacije", kazao je Branimir Mihalinec nakon razgovora s ministrima.

"Štrajk i prosvjed idu dalje. Idemo dalje dok ne postignemo zadovoljavajuće rješenje. Sve što postignemo i do čega dođemo u pregovorima ili ne dođemo, dat ćemo svim članovima i nečlanovima koji sudjeluju u ovome na referendumsko izjašnjavanje", najavio je.

Dodao je da je danas 17. dan štrajka, a svi zaposleni, s obzirom na to da štrajka po nekoliko županija svaki dan, u štrajku su 5. dan. Kazao je i da nije razočaran činjenicom da ih nije primio premijer Andrej Plenković.

9:20 Pregovori se odvijaju u Ministarstvu rada i sada već kasne. Vilim Ribić je uoči sastanka izjavio da je naručen u 9:30 na dogovor, no da će morati čekati jer još nisu sa sastanka izašli niti Mihalinec i Šprem. Ribić ne vjeruje da će doći do dogovora. "Ne vjerujem da će biti nekog rezultata", kazao je.

"Nema kompromisa oko koeficijenta. Nema kompromisa ni oko rastezanja priče. Sad se kaže, ako sustav koeficijenata ne nastupi do 1. srpnja - onda će ići neki rast plaća. Što to znači, kako će to izgledati, što ako to ne zadovolji štrajkače. Taj je prijedlog nesuvisao i mislim da ga neće prihvatiti nitko od štrajkača", dodao je Ribić.

8:50 Na pregovore je stigao i Željko Stipić iz Sindikata Preporod. "Nas su pozvali sad u 9 i mi smo se nacrtali u 9", kazao je prije sastanka s predstavnicima Vlade. Na pitanje što očekuje od sastanka, Stipić je rekao kako na kraju svaki sukob završi kompromisom. "Vlada nudi od 1. srpnja nešto, a mi očekujemo od ovog sastanka što će biti do 1. srpnja. Dok nemate ponudu s druge strane, ne možete govoriti o tome", dodao je.

8:30 Ministrica obrazovanja Divjak kazala je prije početka sastanka da se nada kako će doći do dogovora jer je "stanje u školama već ozbiljno" nakon dugotrajnog štrajka.

"Prije svega, drago mi je da smo konačno u poziciji da sjednemo za stol i razgovaramo o konkretnim kompromisnim prijedlozima. Dobro je da se temeljem koalicijskog sastanka otvorio prostor za pregovore. U sljedećih nekoliko dana sigurna sam da ćemo doći do kompromisnog rješenja, to moramo napraviti jer je situacija u školama ozbiljna s obzirom na dugotrajni štrajk", kazala je Divjak i najavila preporuke koje će u tom smislu uskoro dati školama.

8:10 Započeli su pregovori predstavnika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata učitelja s ministrima

Branimir Mihalinec uoči sastanka je rekao da očekuju da Vlada iznese svoje prijedloge za rješenje problema te da će sindikalisti iznijeti svoje zahtjeve.

8:00 Dogovorena su tri sastanka sindikalista i ministara. Čelnik Sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec i Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, prvi će sjesti za stol s ministrima. Nakon toga, na sastanak dolazi predsjednik školskog Sindikata Preporod Željko Stipić, a na kraju za stol sjedaju predstavnici Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radek i Vilim Ribić.

Što traže sindikati, a što nudi Vlada?

Podsjetimo, najavljen je porast koeficijenta učiteljima, i to za dva posto, ako se do lipnja ne donese Uredba o koeficijentima. Sindikati takvim rješenjem njihova zahtjeva nisu zadovoljni. Sindikalisti očekuju drugačiji dogovor s Vladom o zahtjevima koji su postavili i najavljuju veliki prosvjed. Na Markov trg u srijedu su pozvali sve učitelje, nastavnike i profesore. Najavljen je potpuni kolaps obrazovnog sustava - štrajkat će osnovne i srednje škole, ali i fakulteti.

Sindikalisti traže povećanja koeficijenata za 6,11 posto, a od Vlade očekuju prijedlog o dinamici rješavanja koji bi onda predstavili svojim članovima. Njihovi bi se članovi o Vladinu prijedlogu izjasnili na referendumu.

U ponedjeljak nema nastave u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji. U utorak će se štrajkati u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, a cijela Hrvatska štrajkat će u srijedu, kad je najavljen i veliki prosvjed pred Banskim dvorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene