Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovnici ogorčeni

POTOP U SLAVONIJI Ulice pretvorene u potoke, vatrogasci pumpama branili kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa petka na subotu u 24 sata u Slavoniji je palo više kiše nego što je prosjek za cijeli srpanj. Najkritičnije je u našičkom kraju. S Krndije se slijevaju nabujali potoci. Ugrožene su obiteljske kuće i državne ceste.

U Našicama je sinoć zasjedao županijski Stožer za zaštitu i spašavanje. Kritično je u općinama Đurđenovac, Donja Motičina i Podgorac. Načelnik Podgoraca razmišlja o evakuaciji 30-ak obitelji iz Naselja Bijela Loža. Vatrogasci na terenu ispumpavanjem brane kuće od vode. Kanali teško upijaju velike količine padalina.

Borba sa izlijevanjem Veličanke u Trenkovu kod Požege

Pročitajte i ovo Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice barijera Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice o uspješnoj obrani: "Inače bismo znali bdjeti noćima i graditi branu" Podizanje brane u Hrvatskoj Kostajnici Vodostaj u stalnome rastu VIDEO Pripreme za obranu od poplave u Hrvatskoj Kostajnici: "Napokon i mi imamo branu"

Više od trideset pripadnika DVD-a Velike i Trenkova te Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije borili su se sa izlijevanjem Veličanke u Trenkovu. Poplavljeno je nogometno igralište, park oko Dvorca i nekoliko stambenih objekata, piše portal pozega.eu.

Vatrogasci postavljaju zečje nasipe kako bi zaustavili prodiranje vode u prostorije nogometnog kluba te druge stambene i gospodarske objekte koji su ugroženi.

Poplavljeno područje obišao je i načelnik veličke općine Vlado Boban koji će po ne zna se koji put biti prisiljen uputiti apel da Hrvatske vode nešto hitno poduzmu jer izlijevanje vode na istom mjestu prelazi svaku mjeru.

Padaline su prestale pa je za nadati se da vodostaj neće rasti i da će doći do povlačenja vode sa poplavljeno dijela.

Plaćaju velike račune, a voda im uvijek stigne do kuća

Na državnoj cesti Našice - Požega, zbog vodene bujice promet otežan i usporen. 'Uslijed padalina protekle noći, lokalni potoci, bujice su se spustile s brda, pa je i došlo do prelijevanja', kazao je načelnik Centra 112 Osijek, Zvonko Grgec.

S ceste vodena se bujica slijeva u dvorišta. Ne pomažu više ni vreće s pijeskom. 'Ne pamtim da se baš ovoliko voda digla. Pada cijelu noć i zadnja 2 do 3 sata se podiglo, kroz svakih 5 minuta se diže vodostaj', rekla ja Kristijana Bosak iz Našica.

Poput pravog potoka tako danas izgledaju našičke ulice i dvorišta. Voda je ljudima stigla do kuća. Stanovnici su ogorčeni. Kažu plaćaju velike račune za slivne vode, a kad god padne malo veća kiša dogodi se poplava.

'Za slivne i otpadne i dovodne i odvodne vode, koliko hoćete. Uglavnom se dokazalo, vidite koliko vode imamo, to je zato što plaćamo', rekla je Ljiljana Ljubljanović iz Našica.

U obrani kuća mještanima pomažu i našički vatrogasci. Katina je kuća ipak popustila pred vodenom bujicom. 'Dobro pa imam osiguranu kuću. I neki dan je bio čovjek. Tu je bilo malo vode, ali sad je ovo katastrofa. Sad ću morat kad se to pokupi ormare rastavit, osušit, valjda će nešto ostat', požalila se Kata Ljubljanović.

Kiša i vjetar srušili su u središtu Našica hrast star 80-ak godina. 'Korijen je popustio zbog težine grana otežalih vodom, ali i vjetar koji je pratio kišu cijelu noć, očito mu je naškodio. Pao je u sedam sati u jutro. Ali hvala Bogu zbog ovako lošeg vremena ljudi na ulici nije bilo', rekao je Krešimir Žagar, našički gradonačelnik.

U samo 24 sata palo je više kiše nego što je prosijek za cijeli mjesec. 'U Slavoniji na mjestima palo je 70 do 80 litara kiše što je oko ili iznad višegodišnjeg prosjeka za srpanj', rekao je meteorolog Dario Brzoja.

Kiša kao da ne misli prestati padati. Pred Slavoncima neizvjesna noć.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene