Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krenuli u kampanju

Milanović: 'Mi ćemo pobijediti na ovim izborima, vidjet ćete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narodna koalicija (SDP-HNS-HSS-HSU) krenula je u promidžbenu kampanju za izbor zastupnika u Hrvatski sabor predstavljanjem kandidata na listi III. izborne jedinice.

Narodna koalicija održala je prvi službeni predizborni skup u Varaždinu na kojemu je kandidat za premijera, predsjednik SDP-a Zoran Milanović istaknuo da koalicija SDP-HNS-HSS-HSU ima ozbiljan program i ljude s iskustvom za izgradnuju moderne Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rezultati po izbornim jedinicama HDZ relativni pobjednik sa osvojenih 6 izbornih jedinica Slika nije dostupna Pobjednici i gubitnici KOD NEKIH VESELO, KOD DRUGIH MANJE Atmosfera u stožerima u izbornoj noći

U svom govoru na skupu Milanović u nekoliko je navrata naglasio da Narodna koalicija nudi biračima sposobne i dobre ljude koji već sada iza sebe imaju iskustvo. Uvjeren je da birači to znaju i da će zbog toga glasati za njih. Rekao je da je siguran u pobjedu Narodne koalicije, koja donosi red i "siguran smjer" jer država mora biti uređena tako da služi interesima građana.

'Dana 11. rujna napunilo se 15 godina od kada sam osjetio unutarnji poriv da se bavim politikom i javnom službom, pa kamo me put odvede. Tog 11. rujna 2001. godine mene je put nanio u Washington, dogodilo se užasno terorističko djelo, a ja sam bio u neposrednoj blizini. To te natjera da se zapitaš koji je to bijes u čovjeku da uradi tako nešto. Bio sam kod prijatelja s kojim sam otišao na misu, gdje sam isključivo čuo poruke razumijevanja, ne mržnje i tada sam shvatio da se stvari mogu promijeniti na jedan pošten i borben način. Jesmo li uspjeli i jesmo li na pravom putu, ne znam, ali vjerujem da imamo siguran smjer. Naši političari konkurenti nisu zlo, ali nisu ni dobro za Hrvatsku jer ona može bolje, moramo je izvući iz neuroza ratnih godina jer je toga dosta', poručio je predsjednik SDP-a i vođa Narodne kolaicije, Zoran Milanović.

Osvrnuo se i na debatu s protukandidatom, predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

'Prije nekoliko dana na televiziji bilo mi je teško o tome razgovarati, a od sada će stručnjaci o tome razgovarati. Ovo je Narodna koalicija, a ne slučajna i ako sutra budem gledao što sam dobro napravio jedna je da smo uspjeli formirati Narodnu koaliciju'.

Pozvao na nove debate - debate stručnjaka

'Narodna koalicija jer mi jesmo narod, naše ime znači red, poredak, mi predstavljamo ono što je država i kako mora biti uređena da bi služila građanima i u interesu građana. Toliko naroda se za to bori stoljećima, Političke suparnike pozivam da se ta debata nastavi po životnim temama za Hrvatsku: lokalne pravice, novčanik, regionalna prava, umirovljenici, koji će za 20 godina biti  najbrojnija biračka skupina u Hrvatskoj. Tko god vam obećava da će od Hrvatske napraviti dječji vrtić, ja bi to htio sutra vidjeti, ali to ne ide tako lako.

Naše vrline znate, kao i naše iskustvo i vjeru u hrvatski narod i manjine. Vrijeme je da se zapitamo koliko smo ljudi, što nas u politici motivira, je li to želja za službom ili pohlepa i čast? U svakom od nas ima želja da budemo važni, no nakon toliko godina u javnoj službi ja imam želju da služim.

Mi ćemo pobijediti na ovim izborima, vidjet ćete. Imamo ozbiljan program, znamo što smo propustili učiniti, a imamo i podršku naroda, svih građana koji ovdje žive, spavaju i bude se, grade budućnost, svih onih koji se plaše te budućnosti i žive s nadom da će sutra biti bolje. Moramo graditi Hrvatsku, modernu i otvorenu zemlju koja uspjeh može postići tako da se natječe s drugima, a ne da se zatvara u sebe, da se ne zamara s time što je bilo 1941., '45. ili 1991. godine. Sutra počinje danas'.

Poručio je članovima koalicijskih stranaka da se ne daju uvući u rasprave o svjetonazorskim temama i svađe. Narodna koalicija ima ozbiljan program, treba dalje graditi modernu Hrvatsku koja se ne zatvara u sebe i koja se ne opterećuje što je bilo '45, rekao je, i istaknuo da se treba okrenuti onome što nas čeka već danas, " jer sutra počinje danas".

U kampanji nema svađe, ne dajte da vas navuku na tanak led ideoloških svjetonazorskih pitanja, tu je sve jasno. Idemo se dogovoriti, a ako moramo govoriti o tim stvarima, da gledamo hrvatski interes prema van, da naprosto od velike Europe u koju smo ušli prije svega iz interesa, uzmemo što više, a ne samo da mašemo europskim zastavama. Narodna koalicija ima tim sa dobrim, kvalitetnim ljudima i spremi smo za natjecanje nadmudrivanja.

Znamo da je narod za nas, da će većina glasati za nas, a svaki taj potpis vjere je važan. Svaki trag tinte je znak povjerenja, nećemo vas prevariti već ćemo vam služiti', poručio je Milanović u Varaždinu na početku političke kampanje Narodne koalicije.

Na pitanje odustaje li od sučeljavanja, rekao je da bez njega ne bi bilo ni te debate, da je on uvijek za borbu, ali da sučeljavanja ne bi trebalo pretvoriti u predstavu predsjednika dviju najvećih stranaka.

Debatu je vidjelo pola milijuna ljudi, ni ja ni gospodin Plenković se ne možemo promijeniti u dva tjedna, ali mnoga od onih pitanja koja smo otvorili - a građani će ocijeniti tko je koliko bio uspješan - trebaju stručnjaci dalje razrađivati pred očima javnosti, rekao je Milanović.

Na traženje novinara da komentira program Mosta nezavisnih lista, Milanović je rekao da je jedino upoznat s dijelom programa gdje se Most zalaže za "građansko oduzimanje" što je i u programu Narodne koalicije. Kaže da mu je drago da razmišljaju o tome na isti način gdje bi se kod teških kaznenih djela, u tijeku građanskog postupka, imovina preventivno oduzimala. Kaže da to imaju neke države poput Slovenije i da se na tom modelu radilo već u prošloj Vladi.

Na novinarsko pitanje o mogućoj suradnji s Mostom, odgovorio je da se sada govori o programima i da se ne smije biti osoban jer je u zadnjih pola godine bilo osobnih reakcija.

Na skupu je govorio i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak istaknuvši marljivost i uspjehe sjeverne Hrvatske. "Jedanaestog rujna odlučujemo hoćemo li dati šansu da ostatak Hrvatske više liči na vas. Nije slučajno Ivanec dobio nagradu za najprimamljiviju investicijsku destinaciju u Europi, nije slučajno da se u Međimurskoj županiji može brže napraviti tvornicu nego u Njemačkoj, nije slučajno stopa nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji duplo manja od hrvatskog prosjeka, a rast zaposlenosti najveći u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kako se to ne događa u Lici, Dalmatinskoj Zagori, Slavoniji? Tamo je HDZ," kazao je Vrdoljak.

U lijevi centar se može imati povjerenja, rekao je i naveo kako je tehnički ministar poduzetništva i obrta Darka Horvata nedavno govorio kako arbitražu protiv MOL-a treba prekinuti jer mu je to rekao njegov šef stranke. "S punim autoritetom govorio je da pustimo Mađare da uzmu Inu. Prije tri mjeseca došao je novi predsjednik HDZ-a i taj čovjek je opet na listi. Je li to povjerenje," upitao je.

Dodao je i da je Gordana Rusak u devet mjeseci promijenila četiri stranke i završila kod Milana Bandića. "Milan Bandić je s punim autoritetom izgovorio 'Milanović je dokazano nesposoban, Plenković je nedokazano sposoban'. Bandić je dokazano sposoban samo što pravosudni organi to još moraju dokazati," ustvrdio je Vrdoljak.

Nositelj liste III. izborne jedinice Siniša Hajdaš Dončić prvi je izašao pred okupjene građane u Varaždinu te predstavio kandidate na listi III. izborne jedinice.

'Nema problema za sjever, za njegovu sigurnost i rast. Kao moderna stranka ljevice želimo graditi društvo. Sjever je to prvi prepoznao. Naša lista, lista br 15. to i nudi', poručio je Hajdaš dončić te predstavio kandidate s liste čiji je on nositelj.

14. Milorad Batinić
13. Bernarda Topolko
12. Zvonimir Sabati
11. Agata
10. Božica Makar
9. Renata Potočnik
8. Petra Novinščak
7. Marko Vešligaj
6. Marija Puh
5. Mario Habek
4. Matija Posavec
3. Stjepan Kovač
2. Predrag Štromar
1. Siniša Hajdaš Dončić

Nakon predstavljanja kandidata nazočnima se obratio Zvonimir Sabati  iz HSS-a koji je s okupljenima podijelio nekoliko crtica iz političkog života.

'Ova događanja vraćaju me natrag, 16 godina unatrag, kada je slična koalicija dobila izbore. Bio sam prisutan tim pregovoima i bio izabran za saborskog zastupnika. Slično je i danas', kazao je Sabati te dodao kako je uvjeren u pobjedu Narodne koalicije na izborima 11. rujna.

'Nadam se da ćemo, kao III. izborna jedinica, biti apsolutni pobjednici Narodne koalicije i poručujem premijeru: Računajte i na nas', kazao je Sabati te prenio pozdrave predsjednika HSS-a, Kreše Beljaka koji je bio spriječen da dođe u Varaždin.

'HSS u koaliciju unosi tradicionalne vrijednosti, unosimo i novi, moderni HSS, HSS 21. stoljeća. Imamo mnogo mladih i sposobnih koji će to dokazati. Kao Hrvatska seljačka stranka smo predodređeni da govorimo o poljoprivrednoj politici, no moram naglasiti kako se posebno zalažemo da znanje bude motivator i glavna vrijednost, znanje na svim područjima', rekao je Sabati.

Predsjednik Hrvatske stranke unirovljenika, Silvano Hrelja poručio je kako mu je uvijek bila čast služiti građanima Hrvatske, te kako će to s ponosom činiti i dalje.

'Puno me pobjeda veže za kampanje koje smo ovdje počeli, uvijek sam bio gost, no uvijek su to bile lijepe vibracije s dobrim rezultatima. Uvijek mi je drago biti s vama i posebno sam počašćen što sam dio tima Narodne koalicije. Rekao sam i onda da mi je bila čast služiti građanima Republike Hrvatske u prošlom mandatu, s premijerom, potpredsjednicima vlade i ministrima koji su tražili rješenja i nikada od rješenja nisu radili probleme. Naravno da smo i griješili, jer onaj koji radi i griješi, a onaj koji ne radi, nikada neće pogriješiti. I naši umirovljenici vole čuti da će im netko povećati mirovine, vole obećanja. Mi smo u prošlom mandatu povećali mirovine, poboljšali mirovinski sustav. Ono što želim istaknuti su ovi mladi ljudi koji su ovdje s nama, a koji su, dok smo mi skupljali potpise, prvi došli, mladi ljudi koji znaju što znači solidarnost među generacijama. To je velika bitka, a ovo je naša bitka za dostupnost zdravstvenog osiguranja za sve, i starije i siromašne, za sve koje privatne osiguravatelji ne žele uključiti. Želim da nas ponovno vodi naš premijer Zoran Milanović i da uspijemo u svojim namjerama, neka nam živi Narodna koalicija', poručio je Hrelja.

Predsjendik Hrvatske narodne stranke, Ivan Vrdoljak poručio je kako se cijela Hrvatska treba ugledati na sjever i da je cilj Narodne koalicije cijelu Hrvatsku učiniti prosperitetnom kao što je to hrvatski sjever.

'Gdje god da dođemo u Hrvatskoj govorimo da se trebaju ugledati na dio Hrvatske koji je vrijedan, marljiv, stabilan, to je sve što vi jeste i što ćemo i mi biti kada osvojimo mandat. Želimo da nam Hrvatska bude kao vi. Čujemo svakakava obećanja, političari izbacuju brojeve koje ne razumiju, sve kako bi pokušali reći da će biti bolji i uspješniji od nas, a 1000 puta su pokazali da to nisu, na način da će lagati. Nemojte vjerovati ljudima koji lažu. Jednom su nas prevarili, prije dvet mjeseci i sada je vrijeme da vratimo Hrvatsku na pravi put. 2 puta je lijevi centar u Republici Hrvatskoj pobijedio, oba puta kada je država bila u potpunom kolapsu. Prvi put 2000. kada su se raspadala poduzeća, i kada je zabilježen velik pad BDP-a, izvukli smo se u plus. Drugi put 2011. kada je premijer bio u zatvoru, ministri u zavorima, mi smo dobili povjerenje i izvukli plus. Sada je vrijeme da krenemo iz plusa i zbog toga nam se može vjerovati', kazao je Vrdoljak.

Osvrnuo se i na konkurente.

'Krenula je kampanja HDZ-a iz Hvara. Spomenut ću da je sada tehnički ministar govorio da arbitražni spor s Mol-om treba prekinuti jer mu je tako rekao predsjendik stranke, nije ni znao o čemu govori. Sada je došao novi predsjendik te stranke, a ovaj bivši ministar je ponovno na listi. To nam šalje vrlo jasnu poruku: tko o čemu lopov o poštenju, tko o čemu, HDZ o povjerenju. Nemojte im vjerovati', poručio je Vrdoljak. 

'Sada se pojavljuje i gradonačelnik grada Zagreba koji želi biti premijer. Na njegovoj listi postoji osoba koja je oborila svjetski rekord, gospođa Rusak koja je u 9 mjeseci promijenila 4 stranke. Možete li vjerovati da je to moguće u Hrvatskoj i da je to ozbiljna politika? Milan Bandić izgovori da je Milanović dokazano neposoban, a Plenković nedokazano nesposoban. Mogu vam reći da je Milan Bandić dokazano sposoban, samo što to još državni organi sudbene vlasti trebaju utvrditi', poručio je Vrdoljak, a za kraj dodao kako sada za Hrvatsku počinje nova era. (Hina/M.G.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene