Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popis sve duži

Prosvjetari pokrenuli lavinu: Veće koeficijente sad traže i carinici, Sindikat policije, pravosudni policajci...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon učitelja i drugi traže rast koeficijenata i prijete štrajkom. Popis je, čini se, svakim danom - sve duži.

Umjesto popodnevnog odmora nakon nedjeljnog ručka, sindikate i nekolicinu ministara premijer je pozvao na novu rundu razgovora. Oni i dalje ponavljaju da je koeficijent ključna riječ.

Pročitajte i ovo Prosvjed prosvjetara u Zagrebu - 2 "Ne tjerajte nas na ulice" FOTO Veliki prosvjed prosvjetara u Zagrebu: "Želimo ministra koji će konačno stati uz nas" Vladimir Markuš (L), Mirko Kovač, Krunoslav Kušec (D) Najavili akcije Sanitetni, zdravstveni i socijalni radnici prijete štrajkom zbog koeficijenata: "Od utorka krećemo u akcije"

Dok čekaju rasplet razgovora u Vladi, učitelje brine i što u škole još nije stigao obračun plaće za studeni pa nije poznato hoće li im dani u štrajku biti plaćeni. Prema grubim projekcijama mogli bi ostati i bez pola plaće. Supružnici Mićić oboje su učitelji pa bi blagdane mogli dočekati s jednom plaćom.

"Naravno da za ove dane kad se nije radilo, smjenski rad i dodaci neće biti plaćeni. Što da kažem, živimo dan po dan“, kazala je učiteljica Aleksandra Gudlin Mičić..

Nakon prosvjetara pokrenula se lavina drugih koji traže porast koeficijenata. Na sastanak s ministrom Aladrovićem u ponedjeljak će carinici. Tvrde da im koeficijenti za drugim službenicima unutar resora Ministarstva financija zaostaju za 22 posto. Štrajkom bi mogli stvoriti gužve na granicama.

"Mislim da nikome ne bi bilo u interesu da se dogodi taj štrajk. Mi se zaista nadamo da ćemo naći zajednički jezik. Po prvi put u četiri godine imamo priliku iznijeti svoje argumente i razgovarati“, rekao nam je Rino Štorić iz Carinskog sindikata Hrvatske.

Sindikat policije pak želi ispregovarati povećanje koeficijenta na 1,0.
"A postići ćemo, moramo postići, na sigurnosti se ne smije štedjeti“, uvjeren je Dubravko Jagić iz, Sindikata policije Hrvatske koji dodaje da je opcija i štrajk.

Veće koeficijente traže i pravosudni policajci koji rade za početnu plaću od 4,5 tisuće kuna.
Nakon prosvjeda pred ministarstvom pravosuđa dva mjeseca nisu dobili poziv na sastanak pa i oni razmišljaju o štrajku početkom iduće godine.

"Mi ćemo takozvani bijeli štrajk pokušati. Prvo ćemo napraviti štrajk upozorenja koji će trajati možda 15-ak minuta kad ćemo usporiti sve što radimo unutar zatvora. Ovisno o tome kako će reagirati resorni ministar pa i Vlada, štrajk ćemo proširiti", objašnjava Armin Tatarević iz Sindikata pravosudnih policajaca.

I nakon prosvjetara, čini se, Vladu čeka još teških pregovora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene