Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAHVALNI VOLONTERIMA

Obitelj već desetu noć spava u štaglju, ogorčeni su na institucije i gradonačelnika Gline: "Cijela je kuhinja pala na mene, slomila mi je prste"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj Paspalj iz sela pored Gline nakon potresa spava u štaglju.

Obitelj Paspalj već desetu noć spava u štaglju, nakon što im je kuća oštećena u potresu. Griju se na jednu malu peć koja ne može zagrijati prostor. Vani je ispod nule, a u štaglju tek šest ili sedam stupnjeva.

Danijel Paspalj kaže kako je jedna kuća dobila crvenu naljepnicu, dok će se druga moći popraviti, no strah ih je spavati u njoj. 

"Krov je oštećen i kada dođe proljeće, morat ćemo sve obnoviti", napominje. Danijela je potres zatekao u kući. "Nisam bio uplašen, mislio sam da će potres proći bez ikakvih posljedica, kao dan ranije, međutim nije. Potres me zatekao u kuhinji. Cijela je kuhinja pala na mene, slomila mi je prste na nogama, tata me je izvukao iz ruševina, nisam mogao sam", kaže. 

Prvi su im pomogli volonteri iz Varaždina i Čakovca. Gradonačelnik Gline nije ih obišao jer "on u njihovo selo ne zalazi". Zato ih dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić obilazi neprestano. Vojska je ovdje bila samo prvi dan.

Slavko Paspalj kaže da im za sada ništa ne nedostaje. Dobri ljudi donijeli su im svega. Na pitanje očekuju li pomoć države, Slavko kaže da će prvo pokušati pomoći sami sebi. Obitelj je vlasnik OPG-a, pa imaju hrane koju su uspjeli spasiti. 

Novih se potresa ne boje. "Neugodno je, stresno reagiramo, ali tu se malo manje bojimo nego u kući. Svaki stres izaziva PTSP. Neugodno je čuti škripanje namještaja", kaže Slavko.

Ogorčeni na gradonačelnika: "Možda razlog leži u tome što mi nismo njegovi glasači"

Selo nema vodovod, već samo vodu iz bunara, koju sada ne mogu piti jer je voda zbog potresa zamućena. Prijatelji su im nudili smještaj u Varaždinu, a država u Sisku, no u Sisak ne žele ići jer ih je strah korone. "Mama i tata su stari, ne znamo tko bi se pridržavao epidemioloških mjera, ovdje su sigurniji", uvjeren je Slavko, medicinski djelatnik koji već dvije i pol godine radi u Austriji. 

U Hrvatsku je došao za Božić, a zatekao ga je potres. Poslodavac mu je izašao u susret i dopustio da ostane u Hrvatskoj kako bi pomogao svojima. "Kuća će se napraviti, ali životi koji su izgubljeni, to nećemo nikada nadoknaditi", kaže. Slavko je uputio niz kritika na račun službi, a nije štedio ni gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića. 

"Službe su potkapacitirane i ovakva katastrofa zatekla ih je potpuno nespremne. Volonterima svaka čast. Oni koji poznaju gradonačelnika Gline nemaju što lijepo reći o njemu. Možda razlog leži u tome što mi nismo njegovi glasači", kaže Slavko, naviknut da stvari ne funkcioniraju. 

"Navikli smo da lokalne institucije ne funkcioniraju ni u normalnim uvjetima i okolnostima, a sada u uvjetima krize... ne znam stvarno što očekivati od njih", kaže zaključno Slavko. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene