Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šteta veća od 100 milijuna kuna

Nakon dugotrajnih suša došle poplave: Uništene ceste, kuće i nasadi nova su slika otoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je nedjeljna kiša većinom prouzročila probleme na kopnu, otoci u okolici Zadra još se oporavljaju od poplava koje su ih pogodile početkom tjedna. Štete na privatnim objektima još se zbrajaju, a uništen je i velik dio otočne infrastrukture. U Malom Lukoranu na otoku Ugljanu bio je i novinar Nove TV Šime Vičević, koji je izvijestio o nastaloj šteti.

Nakon neprekidnih požara došle su i poplave. O velikoj šteti koja se na otocima oko Zadra još uvijek zbraja izvijestio je Šime Vičević.

Pročitajte i ovo Poplava u Grčkoj JAKE OBORINE VIDEO Razorna oluja Daniel stvorila kaos u Grčkoj: Kuće i ulice pod vodom, ljudi zarobljeni u automobilima, bujica nosi sve pred sobom Ilustracija Sve službe u pripravnosti Održana sjednica zagrebačkog stožera civilne zaštite, Grad poslao upozorenje građanima

"Iznosi se stalno gomilaju. Uključujući Ugljan, Pašman, Dugi otok, ali i manje otoke, šteta je već sada blizu stotinu milijuna kuna. Ovdje je i velik broj vikendica i apartmana koji su u ovo doba godine prazni, pa je moguće da i u njima ima još neotkrivenih šteta", rekao je Vičević.

"Otočane je najviše pogodilo uništenje poljoprivrednih kultura poput maslina i vinograda. Najviše su stradale ceste, one asfaltirane, kao i mnogi nerazvrstani putovi. Bilo je i poplavljenih podruma, oštećenih riva, kao i potopljenih brodica, koje su izvučene proteklih dana", izvijestio je Vičević.

"Što god se dosada moglo sanirati, sanirano je. Kao i stanovnici Zadra i Nina, i otočani čekaju proglašenje elementarne nepogode, koje je najavljeno za ponedjeljak, nakon čega će krenuti službena prijava šteta", rekao je Vičević.

Nakon dugotrajnih suša stigle poplave

Zadarskim arhipelagom kao da je prošao plimni val. Sunce je granulo i tek se sada, nakon gotovo tjedan dana, mogu vidjeti pravi razmjeri poplave. Ceste koje je odnijela bujica, uništeni nasadi i oštećene kuće nova su slika otoka Ugljana. Voda je kao nikad dosad prodrla u otočne kuće.

Nakon što se urušilo brdo, pod vodom se našla škola u Preku, kao i sportska dvorana. Šteta je milijun kuna. U strahu od novih padalina, još uvijek su postavljeni zečji nasipi.

"Nastradala je policijska postaja, vrtić te područna škola u Sutomišćici", uništenje je komentirao načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Otočnim ulicama još se slijeva voda zbog prepunih gusterni. Prava je pustoš i na susjednom Pašmanu. U Ždrelcu je poplava rušila zidove visoke tri metra. Pašmanske prometnice zbog urušavanja ni u nedjelju nisu sigurne. Bujice su prešle preko vinograda i dijelom ih uništile.

Otoci su ove godine doživjeli i preživjeli dvije krajnosti: nakon dugotrajnih ljetnih suša ogromne količine kiše samo su produbile njihov očaj.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene