Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez imena i prezimena, matičnog broja...

Kako je Provjereno riješilo misterij star 36 godina: Od čovjeka bez identiteta do života s dvije obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Perica Matas bio je jedini čovjek u Hrvatskoj bez identiteta. Svojih 36 godina proveo je u psihijatrijskoj ustanovi jer nitko nije znao tko je. Sve dok ga na Provjerenom nije vidjela žena koja je rekla kako misli da je to njezin brat. DNK test pokazao je kako su čuda uistinu moguća. U nekoliko je dana ekipa Provjerenog riješila slučaj koji institucije gotovo četiri desetljeća nisu mogle. Ovih mu je dana u posjet u zagrebački Centar za rehabilitaciju ponovno otišao Ivan Čorkalo, novinar koji je ispričao njegovu priču.

Ove sezone ekipa Provjerenog pokazala je da su čuda uistinu moguća. Pronađena je obitelj jedinog čovjeka bez identiteta, i time riješen 36 godina star misterij. Nakon što je na Provjerenom vidjela priču o Perici Matasu, čovjeku bez imena i prezimena koji je živio u psihijatrijskoj bolnici na Rabu, njegova sestra Saida nazvala je redakciju Provjerenog i rekla da je na televiziji vidjela svoga brata.

Pročitajte i ovo Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla" Provjereno: Bibliobus - 5 Na kotačima Svaki dan vozi stotine kilometara, ali nije profesionalni vozač: Pogledajte zašto se Anti djeca najviše vesele

DNK test je napravljen, te je dokazano da je to davno izgubljen Perica Said Kešić iz Prijedora. U ovom slučaju ekipa Provjerenog napravila je posao koji policija nije gotovo 4 desetljeća. Perica, odnosni Said, danas živi u Zagrebu, u Centru za rehabilitaciju. Braća i sestre ga redovito posjećuju, a ponovno ga je posjetio i Ivan Čorkalo.

Sada ima obitelj za koju prošle godine nije ni znao

Said je, kao i svaki put, Ivana Čorkala dočekao dobrog raspoloženja. Bio je to njihov četvrti susret. Ali neke navike se ne mijenjaju. I ovaj put novinar Provjerenog Saidu je donio omiljeni burek.

S vrućim burekom u rukama nema gubljenja vremena. Said je burek odmah pojeo, te zatim počistio nered. To je samo jedna od navika koje je u svom novom domu stekao.

Pokretniji je, komunikativniji, opušteniji, i jednostavno sretniji. Dolazak u novu sredinu Saidu je odlično sjeo.

Prošle godine u ovo doba bio je na psihijatriji na Rabu. Sad ima novi dom u Centru za rehabilitaciju, ali i dvije obitelji. Onu biološku, pronađenu nakon 36 godina i ovu s kojom provodi 24 sata dnevno.

Ove godine ima i obitelj za koju još prošle nije znao ni da postoji. Kao ni nitko drugi, jer 36 godina proveo je kao čovjek bez imena i prezimena, matičnog broja, i bez obitelji.

"Ovo je sestra i ovo je sestra, a ovo je brat. Ovo su mama i tata", rekao je Said pokazujući na svoje obiteljsko stablo.

"Za nas nitko nije suvišan"

Ekipa Provjerenog prvi ga je put posjetila u devetom mjesecu prošle godine. Tada se, prilikom razgovora sa socijalnom radnicom Helenom Grubišić, nije mogao sjetiti imena članova svojih obitelji.

U kolovozu 1980. pronađen je kako luta na području Drniša. Nakon kraćeg boravka u sanatoriju u Splitu doveden na Rab.

"Prema procjenama liječnika na prijemu, i liječnika koji su ga poslali ovamo, bio je star između 16 i 18 godina. Međutim, do dana današnjeg njegovu životnu dob ne znamo i možemo okvirno govoriti da ima oko 50 godina", tada je rekla ravnateljica Psihijatrijske bolnice Rab, Vesna Šendula-Jengić.

Službeno se vodio kao osoba bez imena. Unutar bolnice nadjenuli su mu ime Perica Matas.

"Mislim da će biti čovjek s imenom, jer znate kad netko nije upisan, ne postoji. A naš stav je da ne postoji čovjek koji na ovom svijetu suvišan", objasnila je Sendula-Jengić.

Od potpune anonimnosti do povratka obitelji

Tada su se stvari pomakle s mrtve točke. Nakon što je u Provjerenom pogledala priču o Perici, iz Prijedora se, uvjerena da je Perica njezin nestali brat Said, javila Halida Jakupović,

"Posumnjali smo jer je on te godine nestao, a i liči na njega, na moga brata", Ivanu Čorkali ispričala je Halida.

Za njih, bila je to zadnja nada. Jer gotovo četiri desetljeća je prošlo, a svaka potraga i pokušaj pronalaska izgubljenog brata završavala je bezuspješno.

"Ja sam uvijek govorila da od njega više nema ništa. On je negdje mrtav i gotovo. Nije ga bilo 36 godina", dodala je Halida.

Ekipa Provjerenog odlučila je napraviti DNK analizu.

"Voljela bih da to bude sve tako i da dođe da ga vidim", kroz plač je tada pričala Halida. Na upit novinara bi li ga primila Halida je odgovorila da ga zato i traži i da bi ga voljela vidjeti nakon 36 godina.

DNK profil poslan je policiji, koja je tek nakon toga napravila svoju analizu od sestre i brata u Zagrebu. Sumnje su potvrđene: Perica Matas je njihov davno izgubljeni brat.

Sretni završetak nesretne priče

"Razriješen je misterij identiteta kišnog čovjeka s Raba. Perica Matas, kako je nazvan u rapskoj psihijatriji gdje se nalazi, je Said Kešić, nestao prije 36 godina iz okolice Prijedora", bila je vijest Dnevnika Nove TV.

Nakon ponovnog susreta sreći nije bilo kraja.

"Ne mogu ni zamisliti kako će to biti i kako ćemo svi reagirati. Ja znam da meni neće biti dobro, sad mi već nije. Ne znam kako ću se ja osjećati, čak se bojim", prije susreta je ispričala sestra nestalog Saida Kešića.

Jednako uzbuđeni bili su i njegovi liječnici u bolnici. Perica je postao kao dio obitelji. A ni oni nisu vjerovali da će ikada pronaći svoju biološku obitelj.

"Kada sam osobno čula ja sam se naježila, nisam mogla ni pomisliti da se to može tako dobro završiti", rekla je Sanja Katalinić, liječnica u Psihijatrijskoj bolnici Rab.

Upoznavanje s obitelji, odlazak s Raba, dolazak u novu sredinu, među nove ljude, na sve to valjalo ga je pripremiti.

"Može bit teže, ali i ne mora. Memorije su u njemu spremljene. Možda izađe na dobro sve, možda budu krenuli gdje su stali. Nadajmo se da će biti tako, a možda reagira sasvim suprotno, da ih odbije", objasnila je Katalinić.

Problema međutim nije bilo. Odlično je reagirao. Nakon 36 godina prepoznao je izgubljenu obitelj.

Ubrzo je prebačen u Centar za rehabilitaciju Zagreb, gdje ga obitelj redovito posjećuje. No Raba se i dalje sjeća.

Novi početak sa starom obitelji

Birokratski, njegov status još nije sređen, jer je u međuvremenu proglašen i mrtvim. S obitelji se upoznaje i nadoknađuje izgubljeno vrijeme.

U Zagrebu ima svu potrebnu skrb, a gotovo svaka minuta u danu ispunjena je nekom zanimacijom. Najviše voli alat, rekla je radna terapeutkinja Antonija Galić. Voli čekić, bušilicu, bilo što s čim se može graditi.

On više nije čovjek bez imena i prezimena. Sada je Said Kešić, star 51 godinu. Još jedna priča, koja je uz pomoć ekipe Provjerenog , dobila sretan završetak.

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene