Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan ustanka u Srbu

Mesić: Nezavisna država Hrvatska nije bila nezavisna, nije bila država i nije bila Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez antifašističkih boraca Republike Hrvatske obilježava dan ustanka u Srbu, a udruga Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore istovremeno najavljuje postavljanje spomen ploče na rodnu kuću zapovjednika Jure Francetića u mjestu Vivoze, nedaleko Otočca.

U povodu Dana ustanka 27. srpnja 1941., Savez antifašističkih boraca Republike Hrvatske, Srpsko narodno vijeće i Općina Gračac organizirali su narodni zbor kojim se obilježava taj dan i odaje počast ustanicima te civilnim žrtvama palim 1941. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Aktualna vlast ovaj događaj zaboravlja'' U Srbu obilježen dan ustanka, na kontraskupu bilo 60-ak prosvjednika Slika nije dostupna Ustanak protiv fašističkih okupatora Kome je Mesić poručio da FALSIFICIRA povijest?

Na današnju proslavu Dana ustanka naroda Hrvatske u Srb su pozvani i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali nitko od njih neće doći.

Prisutnima se obratio Milan Surla, borac 6. ličke divizije Nikola Tesla.

"Čast mi je čestitati vam svima obljetnicu ustanka u Srbu. Većina nas nije išla u partizane da bi se borila za komunističku vlast već protiv okupatora", kazao je Surla i dodao da je antifašizam zajednički Hrvatima i Srbima.

U ime Antifašističke lige RH govor je održao Zoran Pusić.

"U Srbu se dogodio masovni narodni ustanak potaknut strašnim zločinima koje su ustaše Maksa Luburića počinili nad stanovnicima ovog kraja. Ustanak su organizirali ljudi koji zaslužuju naše najdublje poštovanje jer su se suprotstavili fašizmu dok je on bio na vrhuncu", kazao je Pusić.

Kazao je kako je nedopustivo da premijer osniva povjerenstvo kako bi se odlučilo što učiniti s pločom s natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske kazao je u Srbu planuo zajednički ustanak Hrvata i Srba protiv kvislinške okupacije.

"U Hrvatskoj su ugroženi i antifašizam i demokracija", kazao je Habulin.

Nakon njega je govor održao bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

"Drago mi je da sam ponovno ovdje s vama da obilježimo značajnu obljetnicu, jednu od najznačajnijih u našoj povijesti. Bijedni pokušaji pojedinih grupica pokušavaju omesti ovaj skup zbog čega smo pod snažnim policijskim nadzorom. Istinu se može neko vrijeme potiskivati, ali je se ne može pobijediti", kazao je Mesić. 

Osvrnuo se i na NDH.

"Nije se dogodilo da je Nezavisna država Hrvatska bila nezavisna jer to nije bila, država, jer to nije bila i Hrvatska, jer to nije bila..", rekao je Mesić.

Posljednji se obratio Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća.

"Hvala vam što ste došli da pokažete da štujete iste vrijednosti koje su štovali i ustanici. Od njih nećemo nikada odustati. Ustanak je nastao zbog strašnih zločina. I nećemo odustati jer nas na to obavezuju ideali ustanika koji se nisu dali na onu stranu koja je mogla krenuti sukobom između Hrvata i Srba. Ali je krenula drugim pravcem, krenula je sukobom između partizana i ustaša, partizana i četnika. I to je sva istina", kazao je Pupovac.

Okupili se i protuprosvjednici

U Srbu se okupili i protuprosvjednici naoružani transparentima s natpisima "Krvavi Srb" i "Tko ne voli Hrvatsku neka ide iz nje". Među njima je i Dražen Keleminec, predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava.

Udruga Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore (HAZUD) također organizira cjelodnevni program sjećanja na žrtve "o i oko tzv. Dana ustanka 27. jula/srpnja u Srbu".

Nakon molitve koju će u Gradskom parku održati don Anđelko Kaćunko, članovi udruge najavili su da će ponovno pokušati postaviti spomen-ploču na rodnu kuću ustaškog zapovjednika Jure Francetića u mjestu Prozor - Vivoze

Podsjetimo, članovi HAZUD-a ploču su pokušali postaviti na Francetićevu rodnu kuću u mjestu Vivoze kod Otočca 1. srpnja, no policija je oduzela dvije ploče pronađene u automobilu trojice hrvatskih državljana starosti 40, 74 i 87 godina.

Vodstvo Grada Otočca poručilo je kako "ne želi ekstremizam" u gradu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene