Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni pisanjem medija

Načelnik Nerežišća oglasio se o slučaju nekretnina ministra Kuščevića: "Mi smo mala općina ponosna na svoj razvoj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O brojnim člancima koji su se pojavili u medijima, a povezani su uz ministra uprave Lovru Kuščevića i općine Nerežišće, oglasio se i sam načelnik Nerežišća.

Nakon brojnih članaka o ministru uprave Lovri Kuščeviću i općini Nerežišće, iz te je općine stiglo priopćenje koje je potpisao načelnik Svemir Obilinović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred Županijskim sudom u Splitu Podignuta optužnica protiv Lovre Kuščevića, njegove supruge i još četiri osobe: "Nisam nimalo zabrinut, jedva čekam dokazati nevinost" Andrej Plenković OKRIVLJENIK USKOK-A Plenković o kandidaturi Lovre Kuščevića: "Nije on ni za što još kriv, ima se pravo kandidirati, očito ima podršku"

Podsjetimo, Lovro Kuščević u fokus javnosti dospio je zbog svojih brojnih nekretnina, a o čemu se zapravo radi, ministar je govorio tijekom gostovanja u Dnevniku Nove TV.

Prema pisanju medija, ministar Kuščević do šest parcela na otoku Braču došao je za samo 50.000 kuna. Njih četiri dobio je temeljem presuda od 13. studenog 2013. U prosincu 2008. i 2009. godine, dok je Kuščević još bio načelnik općine, njegova supruga Zorana kupila je dvije parcele za 50.000 kuna. Jednu je platila 20.000 kuna, a drugu je kupila za 30.000 kuna.

U toj zoni do 2015., posljednje godine Kuščevićeva mandata kao načelnika, nije bila dopuštena gradnja, nakon čega je zona prenamijenjena u građevinsku. Prošle godine Zorana Kuščević od 3756 kupljenih kvadrata prodaje 1951 za 200.000 eura, odnosno 102 eura po kvadratu, zagrebačkoj tvrtki koja tamo gradi vile s bazenima.

O ministru uprave Lovri Kuščeviću je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet, i to na temelju neanonimne prijave, a u slučaj njegovih nekretnina uključio se i USKOK.

U priopćenju Općine Nerežišće navodi se da su izmjene plana i namjene zemljišta napravljene u cilju razvoja općine i usmjerene k turizmu.

Podsjećaju na proceduru koja se prolazi prije donošenja prostornog plana te ističu kako je sve što se događa transparentno i dostupno javnosti na uvid.

Priopćenje Općine Nerežišća koje potpisuje načelnik Svemir Obilinović prenosimo u cijelosti:

S namjerom ispravljanja negativnog medijskog izvještavanja o Općini Nerežišća, a u kontekstu tekstova i priloga vezanih uz ministra uprave Lovru Kuščevića, želimo uputiti jasnu poruku kako su izmjene plana i sve promjene namjene zemljišta napravljene isključivo u cilju razvoja naše općine i usmjerenju k turizmu kao strateškoj grani za razvoj naše općine, ne zaboravljajući pritom na stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva i poljoprivrede (prvenstveno OPG-ova).

U predmetnim izmjenama i dopunama plana koje se ovih dana spominju u medijima, svim građanima i pravnim subjektima je pod jednakim uvjetima udovoljeno zahtjevu za prenamjenu zemljišta, ukoliko nije bilo zakonskih prepreka, a radi se o nekoliko desetaka podnositelja zahtjeva i ukupno formiranih 55300 m2 novog građevinskog zemljišta.

S obzirom na okolnosti želimo podsjetiti na proceduru postupka izrade izmjena i dopuna Prostornog plana, koja je dugotrajna i transparentna te nikako ne ovisi o samovolji pojedinca.

Izrada prostornog plana lokalne razine započinje formalno Odlukom o izradi, koju donosi predstavničko tijelo – Općinsko vijeće, a završava Odlukom o donošenju prostornog plana, koju opet usvaja Općinsko vijeće. Tijekom izrade tijesno surađuju stručni izrađivač, koji je prethodno imenovao odgovornog voditelja izrade (ovlašteni arhitekt – urbanist) prostornog plana i nositelj izrade tj. stručno upravno tijelo (Jedinstveni upravni odjel na čelu s pročelnikom).

Prije donošenja prostornog plana mora se pribaviti mišljenje Zavoda za prostorno uređenje nadležne županije u pogledu usklađenosti tog plana s prostornim planom županije, gotovo svih ministarstava i javno-pravnih tijela, ukupno preko 20, a u slučaju priobalnih JLS (kakva je i Općina Nerežišća) prije usvajanja plana na općinskom vijeću mora se pribaviti konačna suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koja potvrđuje da je plan izrađen u skladu za Zakonom o prostornom uređenju, što je naravno slučaj i kod ovih izmjena.

Napominjemo kako općinski načelnik ne odlučuje u proceduri donošenja prostornog plana osim kao administrativna podrška općinskom vijeću, kad se formalno utvrđuje prijedlog plana za javnu raspravu te kasnije kod prihvaćanja izvješća s javne rasprave i utvrđivanja konačnog prijedloga prostornog plana.

Radi se o izuzetno dugotrajnoj i transparentnoj proceduri, tijekom koje je praktički cijelo vrijeme javnosti na zahtjev dostupan uvid u kompletan materijal prostornog plana, a posebice tijekom trajanja javne rasprave s javnim uvidom i javnim izlaganjem, kada se dodatno najširoj javnosti obrazlažu planska rješenje od strane stručnog izrađivača (odgovornog voditelja i drugih stručnjaka) i nositelja izrade (stručnog upravnog tijela JLS).

Pozivamo medije za razumijevanje, radi se o maloj općini koja u turističkoj sezoni ne treba ovako negativno izvještavanje, koje ide u smjeru politizacije dobrih odluka općinskog vijeća. Ne upuštamo se u političke borbe, ali ne želimo biti proglašeni bez temelja i ikakvih činjenica općinom u kojoj se rade malverzacije. Jer to nije istina. Ponosni smo razvojem općine i racionalnim razvojem. Pozivamo Vas da posjetite Nerežišća i uvjerite se i sami kako općinu vodimo razvojno i transparentno, piše u priopćenju Općine Nerežišća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene