Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Fimi media

Nina Badrić pojasnila detalje angažmana za HDZ: "Sanader nas je počastio kavom..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pjevačica Nina Badrić svjedočila je u nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media. Rekla je da je za deset nastupa dobila 10.000 eura, ali da HDZ nikad nije platio porez.

U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu za Fimi mediju danas je svjedočila pjevačica Nina Badrić. Tužiteljstvo tvrdi i da je Ninu Badrić za nastupe HDZ platio nezakonito izvučenim novcem iz Fimi medije.

Pročitajte i ovo Krešimir Devčić, glasnovornik i sudac Županijskog suda u Zagrebu Presuda za Fimi mediu Kako će država do Sanaderovih milijuna? Neće biti potrebno niti prodavati blokirane nekretnine Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Maratonski postupak Stigla odluka Vrhovnog suda za aferu Fimi media: Sanaderu smanjena zatvorska kazna

Nina Badrić, koja je i na prvom suđenju za Fimi mediju 2013. godine svjedočila o okolnostima angažmana u predizbornoj kampanji HDZ-a, ponovno je pojasnila kako je dogovarala honorar. Za deset nastupa dobila je 10.000 eura te naknadno za još dva 5.000 eura, rekla je pjevačica.

"To je bilo davno, ali za mene i mojih 20 i nešto kolega bio je to samo poslovni angažman. Nisam član stranke. Dogovorili smo tada 10 koncerata, a nas je bilo preko 20 glazbenika i osoba iz sportskog i kulturnog života. Za sve sam ispostavila fakture. Nakon toga dogovorila sam dva samostalna koncerta i ispostavila fakturu. HDZ nije nikad platio porez, ja sam sama platila. Sve sam dogovorila s Biancom Matković koja nas je zvala, a susret je bio u Vladi", pojasnila je Badrić dodavši da ju je prvi put oko angažmana zvao Franjo Arapović.

"S njim sam otišla na kavu i dogovoren je honorar od 10.000 eura, sve imam tu sa sobom", pokazala je pjevačica. 

"Išla sam u Carinsku upravu i tamo sam nosila ugovore. Oni su nas uputili da šaljem fakturu na Hrvatski dragovoljac. To učinila po uputi nekog iz HDZ-a, ne sjećam se koga. Faktura je podmirena, s tim da sam morala sama platiti PDV", ustvrdila je Badrić koja je predala sutkinji sve fakture.

Na pitanje obrane je li pregovarala sa Ivom Sanaderom oko angažmana, odgovorila je: "Ne, častio nas je kavom. Popili smo kavu, to je bilo sve."

Na suđenje danas nije došao prvooptuženi Ivo Sanader, ali ni Bianca Matković koja se ispričala zdravstvenim problemima.

"Sanader je dolazio u galeriju dogovoriti cijenu za slike"

Na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočile i dvije tajnice iz Sanaderove vlade koje su potvrdile da im je u HDZ-u, prema dogovoru sa Sanaderovom suradnicom Biancom Matković, isplaćivana gotovinska naknada od tisuću do tisuću i pol kuna, jer su obavljale poslove i za HDZ.

Svjedočila je Zrinka Šekoranja o tome kako je primala naknadu od HDZ-a za obavljanje administrativnih poslova za rad u kampanji. Dobivala je 1.500 kuna mjesečno, a novac su joj dostavljali vozači stranke. Zadatke je dobivala od tadašnje predstojnice ureda premijera Ive Sanadera, Biance Matković. Šekoranja je od 2004. radila u Vladi.

Druga svjedokinja Željka Canjuga, po zanimanju tajnica, radila je u HDZ-u devet godina. U Vladu je došla 2004., ali nije odmah primala naknadu jer je u stranci primala veću plaću nego u Vladi. Naknadu od stranke počela je primati 2004. pa sve dok Sanader nije otišao iz Vlade. Radne zadatke u stranci davala joj je također Bianca Matković. Na pitanje tko je odlučio da tajnice dobivaju naknadu, kazala je kako je Matković raspitivala o njihovim plaćama, a znale su raditi i po 12 sati dnevno za 4.000 kuna.

Drago Ćurkovic radio je u galeriji Kaptol kao prodavač, a potvrdio je kako je 2006. godine tadašnji premijer dolazio u galeriju u nekoliko navrata. Jednom je bio s ministrom kulture Božom Biškupićem, a dolazili su s njim i Mladen Barišić, Petar Selem te Jerko Rošin.

"Jednom su kupljene neke slike. Bio je i moj šef, no kada su dogovarali cijenu, otišao je sa Sanaderom u drugu prostoriju. Slike nisu odnesene taj dan, nego je Barišić došao drugi dan. Obično bi došli u subotu pred kraj radnog vremena i raspitivali se o slikama, cijenama", ispričao je Ćurković.

Početkom rujna na suđenju je svjedočio i pjevač Marko Perković Thompson za kojeg je Mladen Barišić, bivši šef Carine i rizničar HDZ-a, kazao kako mu je iz stranačkog fonda isplaćeno 500 tisuća eura da ne pjeva ni za koga u predizbornoj kampanji 2007. godine. 

Uz bivšeg premijera Sanadera i Barišića na optuženičkoj klupi u ovom je slučaju i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene