Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvena suradnja

Na studiju medicine u Splitu tridesetak njemačkih studenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak je predstavljen projekt suradnje između splitskog Medicinskog fakulteta i bavarske klinike Regiomed, kroz koji 30-ak njemačkih studenata već studira medicinu u Splitu na engleskom jeziku, te se otvara prostor za znanstvenu suradnju, zadržavanje mladih liječnika u Hrvatskoj, ali i za razvoj medicinskog turizma u Dalmaciji.

Ovim modelom suradnje otvaraju se mogućnosti hrvatskim kliničarima za razmjenu iskustava s njemačkim kolegama, kao i zajedničko sudjelovanje u edukacijskim procesima te natjecanju za najatraktivnije projekte EU, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj su hrvatsko-bavarsku suradnju predstavili ministar zdravstva Milan Kujundžić, te izaslanstva uprave bavarske klinike Regiomed i Sveučilišta u Splitu.

Pročitajte i ovo Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska Riječki studenti u prvom covid info centru - 1 Zajedništvo u teškim vremenima Kod njih više nema propuštenih poziva: Zdravstveni radnici su preopterećeni, pa ovdje na sva pitanja građana o koroni odgovaraju volonteri

Regiomed klinika jedan je od najvećih lanaca bolnica u Njemačkoj i obuhvaća konzorcij koji okuplja četiri bolnice, a njihovi liječnici godišnje obave oko 20 tisuća operacija i oko 40 tisuća nekirurških zahvata.

Također je predviđeno da i hrvatski studenti, specijalizanti i specijalisti provedu dio edukacijskog procesa u bavarskim bolnicama, kao i da profesori sa sveučilišta u Splitu sudjeluju u nastavi pri bavarskoj klinici. Upravo je u tijeku proširenje projekta i na doktorske studije, te na zajednički rad na literaturi.

Kujundžić: Modelima na duge staze i kvalitetu zaustaviti odljev studenata

Samo takvim modelima koji "igraju na duge staze i na kvalitetu" Hrvatska u sklopu globalizacije može zaustaviti odljev studenata medicine u europske klinike koje im nude stipendije i mogućnost zapošljavanja, ustvrdio je ministar Kujundžić.

Inicijator projekta, sveučilišni profesor Dragan Primorac iznio je predviđanja da će na temelju te suradnje samo od školarina Sveučilište u Splitu uprihoditi blizu 20 milijuna eura u idućih 10 godina, te dodao kako je dodatna korist za medicinski turizam "nemjerljiva" i predstavlja jedan od najvećih turističkih iskoraka u Dalmaciji.

Dekan Medicinskog fakulteta u Splitu Zoran Đogaš ustvrdio je pak kako će projekt suradnje pridonijeti međunarodnoj prepoznatljivosti hrvatske medicine, dok ga je rektor splitskog sveučilišta Šimun Anđelinović nazvao "prvim izvozom visokoškolskog obrazovanja Hrvatske u inozemstvo".

Kujundžić je naglasio da će to u Hrvatsku dovoditi znanje i mlade ljude, iskusne liječnike i profesore, što će biti reklama za hrvatski zdravstveni turizam. Ministar je na novinarski upit komentirao ponude stranih klinika hrvatskim studentima medicine, koje im, uz ostalo, nude mjesečne stipendije od 300-injak eura, izrazivši uvjerenost kako "300 eura neće presuditi tko će ostati ili otići iz Hrvatske". Zato, dodao je, studentima treba ponuditi dugoročne i kvalitetne programe u Hrvatskoj, kakav je i ovaj projekt suradnje splitskog Medicinskog fakulteta i bavarske klinike.

Na temelju medicinske dokumentacije oboljeloj djeci bit će osiguran lijek Spinraza

Odgovarajući na pitanje vezano uz donošenje hitnog plana liječenja djece sa spinalnom mišićnom atrofijom, ministar je ustvrdio kako je osnivanjem Povjerenstva za procjenu opravdanosti primjene lijeka pri Ministarstvu zdravstva ispunjeno obećanje premijera Andreja Plenkovića predstavnicima udruge Kolibrići i Koalicije udruga u zdravstvu da će, na temelju medicinske dokumentacije, oboljeloj djeci biti osiguran lijek Spinraza

"Povjerenstvo radi kako bi se terapija uključila svuda gdje je to medicinski indicirano, kao što se to radi svuda u svijetu. Sada je ovdje uključena terapija za još dvoje djece, a Hrvatska tu, s obzirom na broj stanovnika i bolesnika, prednjači u Europi iako smo po BDP-u i financijskoj moći daleko iza brojnih zemalja čija djeca nemaju priliku tako brzo biti uključena u to liječenje", istaknuo je ministar.

Naime, na temelju zaključaka Povjerenstva do sada je ukupno četvero oboljele djece u Hrvatskoj dobilo pravo na lijek čija upotreba u prvoj godini liječenja stoji 750 tisuća dolara. Ministar je poručio i da će struka dati odgovor na pitanje kada će Spinrazu dobiti i ostalih 35 pacijenta oboljelih od spinalne mišićne atrofije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene