Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banski dvori

Plenković o sinoćnjem kaosu u Saboru: "Možemo trpjeti laži i uvrede, ali optužbe za veleizdaju nećemo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će na sjednici raspraviti i Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2017. godinu za potrebe nacionalnih manjina.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na obilježavanje 27. obljetnice priznanja Republike Hrvatske i 21. godišnjice okončanja mirne reintegracije. Spomenuo je i sastanak sa županima te prijedlog nove statističke podjele Hrvatske na četiri statističke zone.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika" Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

"Grad Zagreb sa svojih preko 800.000 stanovnika bio bi posebna regija, jadranska regija s osam jadranskih županija bila bi jedna te još sjeverna, istočna i središnja Hrvatska. Još treba utvrditi gdje uvrstiti Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Cilj je ove podjele pravednija, solidarnija i trajnija organizacija, tako da karta regionalnih potpora, potpora gospodarstvu bude bolja. Nadam se da ćemo idućeg tjedna nakon dodatnih konzultacija donijeti ovu odluku", rekao je premijer.

"Stranka Most širi govor mržnje"

Iako se činilo da ih neće spominjati, Plenković se ipak osvrnuo na jučerašnje incidente u Saboru.

"Imali smo raspravu koja je rezultirala novom salvom laži, uvreda i kleveta, ali i optužbama za veleizdaju mene i ministrice vanjskih poslova, i to od zastupnika Mosta. To je apsolutno neprihvatljivo, to je ona granica gdje mi kao političari u političkoj areni možemo trpjeti laži, uvrede i klevete, ali optužbe za veleizdaju nećemo", poručio je premijer Plenković.

"To je spirala govora mržnje koju ta stranka Most širi i nećemo to dopustiti. Tu povlačimo crtu. To su takvi politički akteri s kojima ni u kojem slučaju nećemo surađivati. Ne želimo da se kao plodovi takvih optužbi javljaju problemi u realnom životu naših građana", zaključio je premijer i nastavio s dnevnim redom.

Krstičević o nacionalnoj sigurnosti

Izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske članovima Vlade predstavio je ministar obrane Damir Krstičević.

"Izvješće ne daje samo pregled poduzetih aktivnosti, nego naznačuje i izazove s kojima se susrećemo u promicanju nacionalne sigurnosti. Prepoznavanje tih izazova i prepreka te stalna prilagodba sustava nacionalne sigurnosti trajna je zadaća u ispunjenju uloge državnih tijela u skrbi za nacionalnu sigurnost', rekao je Krstičević.

Vlada je donijela i odluku o raspuštanju Županijske skupštine Ličko-senjske županije, Gradskog vijeća Grada Iloka, Gradskog vijeća Grada Ogulina i Općinskog vijeća Općine Davor.

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da je riječ o jedinicama lokalne i regionalne samouprave u kojima nisu na vrijeme doneseni proračuni.

"Nakon pravomoćnosti rješenja o raspuštanju Vlada će raspisati prijevremene izbore u roku ne manjem od 30 dana i ne dužem od 60 dana od dana raspisivanja izbora", objasnio je Kuščević.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene