Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kad će izbori?

Detalji sastanka HDZ-a: ''Pripetavanje'' Jandrokovića i Brkića, pogledajte što mu je prigovorio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak do kasno navečer trajala je sjednica vrha HDZ-a na kojoj se raspravljalo tko je odgovoran i što je dovelo do poraza Kolinde Grabar-Kitarović. Odgovor na ta pitanja nisu našli. Barem ne još. Otkrivamo što se događalo iza zatvorenih vrata na sjednici koja je trajala više od četiri sata.

Nakon sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković rekao je da su donesena dva zaključka: da će županijske organizacije napraviti svoju analizu i usporedbu izbornih rezultata s 2014. i 2015. te da je politički smjer HDZ-a s njim na čelu u potpunosti suglasan s temeljnim vrijednostima stranke.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

HDZ-ove organizacije do ponedjeljka trebaju dostaviti temeljite analize rezultata. Od onih u kojima je ostvaren slabiji rezultat očekuje se da objasne što je uzrok tome.

Kako doznajemo, na sastanku se čulo da je autonomija Kolinde Grabar-Kitarović bila apsolutna, a potpora HDZ-a bezuvjetna te da je uključivanje Milijana Brkića u kampanju bila isključivo njezina odluka.

Vjeruje se da je konačan dogovor da se angažira iskusni HDZ-ov lisac koji joj je donio pobjedu prije pet godina pao na kavi na Badnjak na središnjem zagrebačkom trgu.

Za riječ se na sastanku javilo 25 sudionika, a unatoč gubitku izbora ozračje je bilo tolerantno i nije bilo povišenih tonova. Bila je to konstruktivna rasprava, ali i polemična. Jedno su ''pripretavanje'' odradili zamjenik predsjednika Milijan Brkić i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković. Kako doznajemo, Brkić je iznio svoju teoriju brojki koje idu u prilog Ivi Josipoviću na prošlim, a Zoranu Milanoviću na ovim izborima. Jandroković mu je spočitnuo zbog skretanja udesno u drugom krugu izbora. ''To se vidi po izlaznosti u županijama koje su sklone SDP-u. Pokazuje da je kampanja mobilizirala birače lijevog centra toliko da se ponovio uspjeh Kukuriku koalicije iz 2011.'', rekao je Jandroković.

''Jesmo li se dovoljno okupili?'' zapitao se Brkić i zaključio da HDZ iz rezultata izbora mora izvući pouku. Pozvao je sve HDZ-ovce da se uključe bez obzira na političke razlike. Demantirao je da je najavio da će se kandidirati za predsjednika HDZ-a.

''Moramo se okrenuti budućim izborima i jačanju stranke'', rekao je na sastanku potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković.

Predsjednik Zajednice branitelja "Gojko Šušak" Miljenko Filipović istaknuo je važnost sloge unutar HDZ-a. ''Stalno se govori o dijagnozi, a treba razmisliti i o terapiji'', rekao je Željko Reiner.

Naš izvor tvrdi da se na sastanku nije razgovaralo o mogućim prijevremenim izborima, a temu o tome kad će se održati unutarstranački ostavili su za iduću sjednicu vrha stranke. Plenković, naime, još nije prelomio želi li na parlamentarne izbore prije unutarstranačkih ili će prema planiranom voznom redu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene