Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IVANA PETROVIĆ IZ MOSKVE

Što je Dinko Cvitan na ručku rekao o Agrokoru ruskom predsjedniku Putinu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u posjetu je Rusiji i Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. S predsjednikom Rusije bili su na ručku, tijekom kojeg se razgovaralo o veoma zanimljivim stvarima.

Vijesti o akciji Agrokor stigle su i do ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz"

O svemu je iz Moskve izvijestila Ivana Petrović, urednica vanjske politike Nove TV: ''O Agrokoru se počelo razgovarati, tako bih rekla. Predsjednik Putin u svojoj izjavi za javnost Agrokor je spomenuo u samo jednoj rečenici, i to u kontekstu ruskih banaka, njihova širenja u Hrvatskoj i njihova poslovanja u Hrvatskoj, rekavši da su Sberbanka i VTB banka doprinijele financijskom ozdravljenju tvrtke Agrokor.

Iz te izjave ne mogu ništa drugo iščitati nego da ruska strana ostaje pri svojim zahtjevima s tim da je VTB banka, VTB grupacija, državna banka. Njezina su potraživanja prema Agrokoru peterostruko manja nego Sberbanke i ona prilično uredno sudjeluje u svim procesima oko Agrokora, dok Sberbanka, znamo, potražuje između milijardu i petsto i milijardu i sedamsto milijuna eura od Republike Hrvatske i traži da se to isplati putem državnih obveznica.

Još prije ovog susreta svi su naglašavali da stav Sberbanke nije stav predsjednika Putina, da je Sberbanka privatna banka. Ona ima privatnog direktora, nekakvu privatnu upravu, ali osnivač je Sberbanke središnja banka Ruske Federacije, dakle država s 50 plus jednom dionicom s pravom glasa. Predsjednica nije uopće u svom communiquéu spomenula pitanje Agrokora, ali kako se neslužbeno doznaje, ta je tema itekako otvorena.

Sama je Predsjednica u bilaterali s Putinom savjetovala, odnosno predložila da uprava Sberbanke uspostavi intenzivniju komunikaciju s Vladom Republike Hrvatske koja je imenovala povjerenika i izvanrednu upravu te da u okviru tih razgovora pokušaju iznaći neko rješenje za dugovanje.

Progovorio je o tome i glavni državni odvjetnik Cvitan, kako neslužbeno doznajemo, i to za svečanim ručkom gdje je otvoreno rekao da je ta priča u kriminalističkoj obradi, da se očekuje da će biti otvoren kazneni postupak.

On je iznio tri mogućnosti u kojima obrada ide, od kojih je jedna, čak ne najmalignija, ona koju sam već spominjala, a pretpostavlja se, odnosno sumnja se, ali to se sve skupa treba dokazati, da je riječ o klasičnom pranju novca, točnije da Sberbanka nije pozajmila Todoriću milijardu i sedamsto milijuna eura, nego je pozajmila puno više. Spekulira se s cifrom oko pet milijardi te da je na taj način novac koji nije bio čist ubacila u financijski sustav Republike Hrvatske putem Agrokora, da bi Todorić Sberbanci vratio 60 posto tog opranog novca, a milijaradu i petsto, odnosno milijardu i sedamsto, koliko se procjenjuje, trebalo je ostati njemu.

Kad je došlo stani-pani, on je ponudio svoje dionice u zamjenu za to što je, kako znamo, spriječio Lex Agrokor. To bi bila najcjelovitija informacija, prema neslužbenim informacijama koje smo dobili iz tima bliskog Predsjednici Republike. Dakle, priča oko Agrokora zasigurno je otvorena. ''

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene