Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivani prihodi su 12 mlrd. eura

Plenković: Ova godina najuspješnija je turistička godina u povijesti Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer je rekao kako je 2018. godina u prihodovnom smislu najbolja godina do sad s oko 12 milijardi eura očekivanih prihoda te da je 19,5 milijuna turista ove godine posjetilo Hrvatsku

Sjednica Vlade RH petak održava u gradu Hvaru.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Premijer Andrej Plenković uvodno se zahvalio gradonačelniku Hvara Rikardu Novaku na gostosprimstvu te istaknuo kako je odlučeno prije godinu dana da se održi ova, kako je rekao, tematska sjednica Vlade o razvoju hrvatskih otoka i napravi rezime najuspješnije turističke godine u povijesti Hrvatske.

Sjednici prisustvuju brojni župani te načelnici općina s Hvara, Korčule i Visa. Na sjednici, inače 7. održanoj van Zagreba u mandatu ove Vlade, su i direktor Hrvatske turističke zajednice i predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Premijer je potom istaknuo kako svaki 33. stanovnik Hrvatske živi na otoku.

"Imamo upravu za otoke u sklopu Ministarstva regionalnog razvoja, a krećemo i s novim zakonom o otocima. Uvjeren sam da će se njime potaknuti demografska i druga revitalizacija otoka te da će poboljšati kvalitetu života na otocima", rekao je Plenković.

Kazao je i kako je 2018. godina u prihodovnom smislu najbolja godina do sad s oko 12 milijardi eura očekivanih prihoda te da je 19,5 milijuna turista ove godine posjetilo Hrvatsku.

"To su sjajni podaci", poručio je premijer i dodao kako turizam daje 20 posto hrvatskog BDP-a.

Capelli predstavio turističku sezonu u brojkama

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je na sjednici Vlade izjavio da će ovogodišnji prihod od turizma iznositi oko 12 milijardi eura, što je milijardu više nego lani, a naveo je i da su od početka godine registrirana 42 nova hotela, 31 novi kamp i 26 hostela.

"Lani smo imali rekordnu godinu s 11 milijardi eura prihoda od turizma, dok ove godine očekujemo porast na 12 milijardi eura. Radi se o zajedničkom prihodu od domaćih i stranih gostiju. Od početka godine ostvarili preko 18,8 milijuna dolazaka i imamo oko 104 milijuna noćenja, a 100 milijuna noćenja ove je godine ostvareno mjesec dana ranije nego lani. U dolascima imamo rast od 6 posto, i 4 posto u noćenjima, što je na razini planiranog. U izvansezonskom listopadu rast dolazaka je čak 14 posto", naglasio je ministar, prezentirajući izvješće o rezultatima turističke godine.

Cappelli je najavio da će krajem godine biti izrađena precizna turistička satelitska bilanca, s točnim podacima utjecaja turizma na cjelokupno gospodarstvo.

Govoreći o radnoj snazi, Cappelli je naglasio da je u turističkom sektoru u Hrvatskoj zaposleno 150.000 ljudi, od čega 59.000 osoba u hotelijerstvu. Svaki treći zaposleni ima veze s turizmom, istaknuo je. Na zavodu za zapošljavanje, kazao je, najtraženiji su radnici iz turističke odnosno ugostiteljske djelatnosti.

Najavio je da će premijer za nekoliko dana otvoriti novi ured Hrvatske turističke zajednice u Kini, a naglasio je i da je u protekle tri godine putem potpora u turistički razvoj Slavonije uloženo 40-ak milijuna kuna.

U nastavku sjednice Vlada je donijela 49 odluka i zaključaka vezana uz ulaganja na jadranske otoke.

U proceduru poslali konačni prijedlog Zakona o otocima

Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u Hvaru poslala konačni prijedlog zakona o otocima kojim se stvaraju uvjeti za demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka te njihovu samoodrživost i samodostatnost.

"Ciljevi novoga zakona su da upravljamo otočnom politikom i održivim razvojem otoka, podizanje kvalitete i uvjete života, demografska i gospodarska revitalizacija, samoodrživost i samodostatnost temeljem onoga što zovemo pametni otoci", rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac te istaknula važnost pripreme projekata koji se mogu financirati iz raznih izvora, s naglaskom na EU fondove.

Novina je i uvođenje otočnog koordinatora čiji će rad financirati Ministarstvo regionalnog razvoja putem županijskih razvojnih agencija te će se voditi računa da se na svakom otoku u svakom trenutku znaju i pripremaju projekti na zajednički način, navela je ministrica.

Otočni koordinatori obavljali bi poslove organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka.

Proširuje se uporaba postojeće otočne iskaznice da sva prava temeljem zakona budu na jednom mjestu.

Zakonom su obuhvaćene mjere subvencioniranja javnog pomorskog i cestovnog prijevoza, besplatni prelazak mosta, zatim izjednačavanje cijene pitke vode na kopnu i na otocima za kućanstva i za gospodarstvenike i dr. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene